Doskonała surówka z białej kapusty i marchewki

31 sierpnia 2015, 15:48 | Bezglutenowe Kuchnia Sałatki Wegetariańskie | 53
Doskonała surówka z białej kapusty i marchewki

Jestem przekonana, że macie swój autorski patent na surówkę z białej kapusty, jeśli nie, to skorzystajcie z mojego przepisu. To klasyczny przykład ekonomii w kuchni – składniki dostępnie i tanie, a efekt taki, że ślinianki po prostu wariują. Składniki podstawowe to kapusta, marchewka, olej, sól i sok z cytryny. Ważny jest pierwszy etap, czyli wygniatanie. Na zdjęciu widać kapustę dopiero co poszatkowaną, a obok już posoloną i solidnie wygniecioną, aż nabierze szklistego koloru i zmniejszy objętość.

surowka-z-kapusty_3Oto cała tajemnica. Możliwe są oczywiście wariacje na temat dodatków: dymka, szczypiorek, koperek, czerwona cebula, biała cebula, prażone pestki słonecznika.  Ciekawa jestem, co jeszcze dodajecie do surówki z białej kapusty?

surowka-z-bialej-kapusty

surowka-z-kapusty

Surówka z białej kapusty i marchewki

pół średniej główki białej kapusty

3 marchewki

pęczek dymki

1 1/2 łyżeczki soli

łyżka oleju

sok z połowy cytryny

  1. Kapustę poszatkować.
  2. Przełożyć do miski, dodać sól i solidnie wygnieść dłonią, aż puści soki. Odstawić na 10 minut.
  3. W tym czasie obrać marchewkę, zetrzeć ją na tarce o małych oczkach. Dymkę posiekać.
  4. Marchewkę i dymkę dodać do kapusty i wymieszać.
  5. Doprawić olejem i sokiem z cytryny. Smacznego :)

surowka-z-kapusty_5

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

53 odpowiedzi na “Doskonała surówka z białej kapusty i marchewki”

  1. Katarzyna Piotrowska napisał(a):

    zdecydowanie się dziś znęcasz nade mną, najpierw knedle, teraz kapustka, a pijawka z powodu upału dziś na mnie wisi i nawet obiadu nie zrobiłam :(

  2. Agnieszka Tarnawska napisał(a):

    ja dodaję marchewkę, cebulę, pietruszkę zieloną, sól, pieprz, cytryna, oliwa i jakbłko

  3. Aga Irek Bo napisał(a):

    Zobaczyłam to zdjęcie i pomyślałam-muszę inaczej się uduszę, skąd teraz wytrzasnę? mmmmmniaaam

  4. Ewa Azizali napisał(a):

    Do Twojego przepisu dodaje jeszcze jablko i lyzke cukru. Czasami improwizuje i zamiast cebuli dodaje por. Od czasu do czasu wrzucam zurawine albo orzechy.

  5. Ewka Konewka napisał(a):

    Kapustę kiszona właśnie tak przygotowuję + jabłko i dużo pieprzu + cukier.Do białej dodaję poza jabłkiem,marchewkę, ogórka kiszonego startego na tartce i śmietanę(sól i cukier do smaku)-do placków ziemniaczanych,nie ma!!! na świecie lepszej kompozycji :)

  6. Edyta Sobolewska napisał(a):

    U mnie surówka z białej kapusty jedna z ulubionych, w sąsiedztwie jabłka, marchewki, pora lub cebuli i selera nie naciowego tylko zwykłego. Troszkę cukru, soli, oliwy….mniaaam

  7. Anna Smyda-Domańska napisał(a):

    Siekam kapustke nastepnie zalewam wrzatkiem i zostawiam na 2 min…dodaje starta marchew, koperek, natka pietruchy, oliwe, ocet winny…i pieprz i sól i cukier ( mowa o surowce z bialej kapustki)…pyszna !!!

  8. Marta Kropaczewska napisał(a):

    Moje slinianki!!!! Czy Ty musisz akurat o tej porze kusic?!

  9. ann napisał(a):

    Dzień dobry, pięknie tu u Pani w lawendowej przystani i przyjemnie pachnie surówką z kapustki… ja oprócz wymienionych już jabłek, dodaję świeżo zmielone siemie lniane :) jest pysznie i zdrowo i właśnie dziś będzie na obiadek, serdeczności :)

  10. Jadwiga Matsouka napisał(a):

    Pychotka witaminowa. Polecam

  11. Magazyn Kuchenny napisał(a):

    Nie dziwię się, bo też ciągle zajadam teraz sałatki i surówki kapuściane :-)

  12. Kraina Poduszek napisał(a):

    Surówki z kapustki są pyszne

  13. Alora napisał(a):

    Ostatnio jak byłam w Rumunii podano mi poszatkowaną kapustę po prostu :-) do mojej dyspozycji pozostawiono oliwę, ocet, sól i pieprz niby tak niewiele a kapusta doprawiona tylko tymi składnikami okazała się nowym odkryciem kulinarnym. Było pysznie :-)) Z pewnością na weekendzie zagoszczą u mnie placki ziemniaczane po węgiersku z surówką z kapusty pychotaaa. Pozdrawiam

  14. All napisał(a):

    Lawendowy dom ?? a kto „zapomniał” o wartościach kalorycznych i w ogóle o wszystkich wartościach potraw przepis bez w/w jest mało wartościowy :(

  15. Ania napisał(a):

    Nie dość że jesteś zdolna to jeszcze piękna 😊

  16. Aneta Gwiner napisał(a):

    Tylko i wyłącznie z białej… a najlepiej to colesław :)

  17. Magdalena Janaszewska napisał(a):

    zdecydowanie czerwona :D

  18. Patrycja Reszko napisał(a):

    Obie są przepyszne!

  19. Ula Tesdorpf napisał(a):

    Ale nie mogę tej recepty przeczytać

  20. Anitka Guza-Bielarz napisał(a):

    Lubie czerwona startą na drobo z majonezem a oststnio zrobiłam surówkę z białej i czerwonej była pycha i fajnie kolorowo wyglądała :)

  21. Liliana Slusarenko napisał(a):

    Nie otwiera się strona

  22. Katarzyna Konior napisał(a):

    Czerwona, ze względu na wartości odżywcze i dla organizmu. Chociaż i z białej wyśmienita :-D

  23. Gosia Kamila napisał(a):

    Obie są najlepsze na świecie

  24. Katarzyna Dunajska napisał(a):

    Z czerwonej …uwielbiam z czerwoną cebulka jabłkiem pietruszką i oliwą:-)

  25. Anna Paluch napisał(a):

    Ostatnio robiłam właśnie z czerwonej Twojego przepisu :)

  26. Iwona napisał(a):

    A ja, zamiast oleju (oliwy) robie sos z avocado. Pycha 😁

  27. Małgorzata Zięba napisał(a):

    Linki nie działają. Lubię mieszaną. Jakieś 2 części białej na 1 czerwonej.

  28. Lawendowy Dom napisał(a):

    Poprawiłam, dajcie znać, czy jest ok :)

  29. Liliana Slusarenko napisał(a):

    Tak, w porządku już. Dziękuję

  30. Katarzyna Konior napisał(a):

    Tak już jest luks :-D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *