Doskonałe mini pączki serowo-kukurydziane. Bez glutenu.

6 lutego 2015, 14:15 | Bezglutenowe Ciasta i ciasteczka Karnawał Kuchnia Pączki i faworki Wegetariańskie | 33
Doskonałe mini pączki serowo-kukurydziane. Bez glutenu.

paczki kukurydziane_2Przyznaję ze skruchą, że jestem zmuszona biegać w tym tygodniu dwa razy więcej, niż zazwyczaj. A to przez te niewinne maleństwa, które widzicie na zdjęciu. Nie powinnam ich jeść z wielu osobistych powodów, ale czasami namiętność bierze górę nad rozsądkiem i tak właśnie było tym razem. W końcu mamy karnawał, więc jak „grzeszyć” to tak, by było co wspominać ;) Lekko chrupiąca skórka kryje złocisty, słodkawy miąższ i sprawia, że nie możesz przestać ich jeść. Są doskonałe, a tajemnica sukcesu polega na smażeniu ich na średnim ogniu, by spokojnie zdążyły dojść w środku, bez spalenia na węgiel wierzchniej warstwy.

paczki kukurydziane_3Bezglutenowe pączki serowo-kukurydziane

(przepis znalazłam na stronie Najsmaczniejsze.pl Dzięki za inspirację Agnieszko!)

2 jajka

60 g cukru trzcinowego

1 łyżka cukru waniliowego

250 g sera białego półtłustego

250 g mąki kukurydzianej

1 1/2 łyżeczki sody

szczypta soli

1 łyżka spirytusu

olej do smażenia

cukier puder

  1. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić do białości.
  2. Ser rozkruszyć widelcem i stopniowo dodać do masy jajecznej.
  3. Na koniec do całości wmieszać za pomocą silikonowej szpatułki mąkę z sodą i solą oraz dodać spirytus. Ciasto powinno być na tyle gęste, by dało się z niego uformować malutkie pączuszki. Jeśli jest za rzadkie, dosypać jeszcze trochę mąki.
  4. W garnku rozgrzać olej.
  5. Smażyć pączki partiami dbając, by były dobrze wysmażone w środku.
  6. Wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia z oleju.
  7. Usmażone pączki ułożyć na paterze i oprószyć cukrem pudrem.

paczki kukurydziane

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

33 odpowiedzi na “Doskonałe mini pączki serowo-kukurydziane. Bez glutenu.”

  1. Delicious Titbits napisał(a):

    niestety z przykrością stwierdzam że mi nie smakowały…chyba to kwestia mąki, bo nie były takie puszyste jak z maki pszennej….

  2. May napisał(a):

    Zrobiłam, ładnie wyglądają i chrupią ale to tyle, nie mają smaku pączków, tylko jak zwykłe opieczone na tłuszczu ciasto. Jeżeli skusze się jeszcze na takie pączki to użyję białej pszennej mąki.

  3. Hania napisał(a):

    Co myślisz o zastąpieniu mąki kukurydzianej , mąką ryżową b/g lub owsianą b/g?

  4. Jolanta Gaffke napisał(a):

    czy zna Pani coś co się nazywa chlebek bananowy ?

  5. Anna Walicka napisał(a):

    I przestań kusić, zła, podstępna kobieto;)

  6. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Już się zgłaszam :)wyglądają rewelacyjnie:)

  7. Magazyn Kuchenny napisał(a):

    Powiemy tak! Nawet ze trzy razy tak :-)

  8. Karolina Marta Smęt napisał(a):

    Robiłam w tamtym roku, są pyszne!

  9. Jola La Ziemlanski napisał(a):

    No tak hm przypadkiem wszystko mam lacznie z twarogiem :D zastanowie sie ;)

  10. Agnieszka Obojska napisał(a):

    Ale pysznie wyglądają! U nas mama podobne robiła z serka waniliowego, tylko ciasto było rzadkie więc wrzucało się na rozgrzany tłuszcz z łyżki taką masę. A że przez to robiły się im jakby ogonki, to nazywamy je świnkami :D

  11. MOnika Rafałko napisał(a):

    + do tego latte jaglane, kocyk, książka i….. NIE MA MNIE DLA NIKOGO

  12. Miroslawa Kubiak napisał(a):

    Często robię są fantastyczne

  13. Mo Ni K Kubik napisał(a):

    No wymiekam…Beatko Jak tak dalej pojdzie ja sie w drzwi Nie zmieszcze…Nie moge sie oprzec pokusie!!

  14. Anna Mrowiec napisał(a):

    Wygladaja cudnie :) u mnie dzis mus z gorzkiej czekolady z orzechami włoskimi

  15. Joanna Janiszewska napisał(a):

    Wielkie podziękowania za przepis i ja będę mogła w tym roku cieszyć się pączkami

  16. Różanecznik napisał(a):

    Zrobiłam i wyszły pyszne. Lekko serowe i nie za słodkie. Do powtórzenia za rok

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *