Doskonały pasztet jaglany z orzechami

27 marca 2015, 13:14 | Kuchnia Przystawki Wegetariańskie Wielkanoc | 26
Doskonały pasztet jaglany z orzechami

pasztet jaglanyCo powiecie na pasztet jaglany z orzechami? W temacie wege pasztetów siedzę moim mili od lat. Taki dom, że się tak wyrażę. Z czego ja tych pasztetów już nie popełniłam! Tym razem mam dla Was rarytas prawdziwy, nie potrzeba tu jajek, ani żadnego innego specjalnego spoiwa, całą sprawę załatwia kasza jaglana i drobina mąki owsianej, którą sobie sama zmieliłam w blenderze. Łatwizna, a efekt, hmmmmmm, pycha!

pasztet-jaglany_3

Wegetariański pasztet jaglany z orzechami

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (jak ugotować, pisałam tu)

4 marchewki

1/2 selera

1/2 pora

pęczek natki pietruszki

2 ząbki czosnku

1 łyżka słodkiej papryki w proszku

łyżeczka ostrej papryki

łyżeczka zmielonego kuminu

1/2 łyżeczki pieprzu

2 łyżeczki soli

3 łyżki oleju

1 szklanka bulionu warzywnego

100 g płatków owsianych

100 g orzechów włoskich łuskanych

1. Marchew i selera zetrzeć na tarce.  Pora pokroić w talarki. Natkę i czosnek posiekać. Płatki zmiksować na mąkę.

2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pora, a po 3 minutach marchewkę i selera. Smażyć ok. 10 minut, często mieszając, następnie zmniejszyć ogień do minimum, dodać czosnek, oba rodzaje papryki, kumin, pieprz i sól. Zalać bulionem i dusić 15 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie.

3. W blenderze zmiksować ugotowaną kaszę, warzywa z patelni i natkę, wymieszać z mąką owsianą i orzechami. Masę przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 50 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Odstawić pasztet do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na noc. Podawać z chrzanem lub żurawiną.

pasztet-jaglany_2

pasztet-jaglany_4

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

26 odpowiedzi na “Doskonały pasztet jaglany z orzechami”

  1. muszka napisał(a):

    Fajny pasztet :) teraz od kilku dni mój mały chodzi do przedszkola a od poniedziałku już idzie na 3godz to może nawet będę miała czas by go zrobić:)

  2. demirja napisał(a):

    zrobiłam go nieco inaczej, znaczy bez smażenia. wiem, że sporo traci, ale to dla osoby na diecie. nawet taki odtłuszczony jest smaczny. :) tyle, że mój jest prawie nie słony, ale mam zamia zrobić w oryginale, no może te orzechy zastąpię cieciorką.

  3. Pati napisał(a):

    Już wiem do czego zużyję orzechy, tylko zatrudnię dzieciaki do ich rozłupania :)

  4. smakowite.com napisał(a):

    Och Beatko, jakie ładne zdjęcie! To ja się podzielę przepisem, jest niby w internetach, ale na moim blogu, przeze mnie wymyślony i już robiony kilka razy, więc mam nadzieję, że może być. Koleżance tak zasmakował, że go robi raz w tygodniu. http://smakowite.com/2015/11/17/pasztet-pieczarkowy-z-soczewica/

  5. smakowite.com napisał(a):

    I jeśli lubisz kaszę gryczaną i grzyby, to koniecznie wypróbuj ten przepis! http://smakowite.com/2015/02/24/pasztet-grzybowy/

  6. Dorota Grzędzielska napisał(a):

    Mąka owsiana to jak rozumiem z tych płatkôw podanych w przepisie…. Czy można ją zastąpić inną?

  7. Justyna Forysiak napisał(a):

    Nie lubie pasztetu ale na taki jaglany sie chyba skuszę :) uwielbiam jaglanke

  8. Marta Stano napisał(a):

    Pieczarkowo- paprykowy z czerwoną soczewicą nie ma sobie równych… Serio..;-)

  9. Anna Sankowska napisał(a):

    Polecam z cukinii

  10. Uwielbiamy kaszę jaglaną. Pasztet musi być pyszny :-)

  11. Ziołami Malowane napisał(a):

    Rozpływam się na samą myśl o tym, jak on smakuje… <3

  12. anka napisał(a):

    Bardzo bym chciała zrobić ten pasztet ale ze względów zdrowotnych muszę wykluczyć por seler i czosnek. Może podpowie Pani czym zastąpic aby nie ucierpiał smak i konsystencja?

  13. Ana Bi napisał(a):

    A ja uwielbiam pasztet z krolika gotowany na bialym winie :)

  14. Ewa napisał(a):

    Proszę o podpowiedź czego można użyć w zastępstwie płatków owsianych i mąki owsianej?

  15. […] Doskonały pasztet jaglany z orzechami | Lawendowy Dom. W temacie wege pasztetów siedzę moim mili od lat. Taki dom, że się tak wyrażę. Z czego ja tych pasztetów już nie popełniłam! Tym razem mam dla Was rarytas prawdziwy, nie potrzeba tu jajek, ani żadnego innego specjalnego spoiwa, całą sprawę załatwia kasza jaglana i drobina mąki owsianej, którą sobie sama zmieliłam w blenderze. […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *