Doskonały udziec z indyka glazurowany

14 grudnia 2016, 14:11 | Boże Narodzenie Dania główne Kuchnia Potrawy świąteczne Przepisy Świąteczne Święta | 8
Doskonały udziec z indyka glazurowany

Ta potrawa regularnie pojawia się na moim stole. Pieczony udziec z indyka doskonale sprawdzi się jako danie główne na świąteczny obiad. Świetnie też smakuje na zimno, pokrojony w cienkie plastry, z dodatkiem chrzanu lub sosu tatarskiego. Delikatne, rozpływające się w ustach mięso zawdzięcza swój wyjątkowy smak nadzieniu z majeranku podkręconego wyrazistym aromatem czosnku. Ale niepowtarzalnego charakteru nadaje mu glazura, w której dopełniają się kontrastujące smaki. Przygotowałam ją z Łowicz 100% z owoców Figa, który słodzony jest zagęszczonym sokiem jabłkowym. 100 g tego produktu powstało ze 100 g owoców. Ma gęstą owocową konsystencję, nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników, ani aromatów. Uwielbiam go zarówno jako dodatek do placuszków, gofrów lub naleśników, ale też świetnie sprawdza się w daniach wytrawnych.

Tym razem w towarzystwie wyrazistego octu balsamicznego, pięknie podkreśla smak pieczeni i nadaje mu wyjątkową nutę.

Po upieczeniu mięsa na dnie brytfanny pozostaje sporo sosu. Podkręciłam go masłem i przetarłam przez gęste sitko. Dzięki temu prostemu zabiegowi uzyskałam cudownie aksamitny, słodkawy, bardzo intensywny sos, który dopełnia wyjątkowy smak tego świątecznego dania.

Udziec z indyka glazurowany

udziec z indyka bez kości

2 ząbki czosnku

3 łyżki tartej bułki

1 ½ łyżki majeranku

4 łyżki oleju słonecznikowego

sól

4 łyżki Łowicz 100% z owoców Figa

2 łyżki octu balsamicznego

70 g masła

dodatkowo:

świeży rozmaryn

mocna biała nić bawełniana

  1. Mięso rozłożyć na desce, oczyścić z żyłek i nadmiaru tłuszczu, uformować prostokątny kawałek.
  2. Rozbić mięso tłuczkiem i natrzeć solą ze wszystkich stron.
  3. Rozgnieść czosnek z łyżeczką soli na papkę. Dodać tartą bułkę, majeranek i olej. Połączyć składniki.
  4. Z jednej (tej wewnętrznej) strony rozsmarować papkę majerankową na całej powierzchni mięsa.
  5. Następnie mięso zrolować wzdłuż krótszego boku. Związać mocno nicią i odstawić przynajmniej na godzinę.
  6. Przygotować glazurę – Łowicz 100% z owoców Figa zmiksować z octem.
  7. Mięso włożyć do brytfanny, posmarować z góry połową glazury.
  8. Na dno wlać ½ szklanki wody. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C piec ok. 1,5 godziny.
  9. Na pół godziny przed końcem pieczenia zdjąć folię, rozsmarować pozostałą glazurę i pozwolić, aby wierzch się zrumienił.
  10. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i zostawić na blacie kuchennym, aby „odpoczęło”, a następnie przełożyć na półmisek.
  11. Do pozostałego na dnie brytfanny sosu dodać masło.
  12. Podgrzewać cały czas mieszając przez 4 minuty. Przetrzeć sos przez gęste sitko i podawać razem z mięsem.

Wpis powstał we współpracy z marką Łowicz.

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

8 odpowiedzi na “Doskonały udziec z indyka glazurowany”

  1. Katarzyna Piotrowska napisał(a):

    czosnek jeszcze zniosę, ale majeranku nie lubię- co w zamian ??

  2. Grzegorz Ostrowski napisał(a):

    No jasne, że mamy :) Na MniamMniam.pl :)

  3. Małgosia Nowicka napisał(a):

    Chyba na święta wpadniemy do Was :)

  4. KG napisał(a):

    jak myślisz, czy mogłabym w ten sposób zrobić filet z piersi z indyka? Jakoś nie przepadamy za udźcem, tylko te piersi byłyby sporo chudsze jednak, więc nie jestem pewna, czy by się to udało

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *