Doskonały udziec z indyka glazurowany

14 grudnia 2016, 14:11 | Boże Narodzenie Dania główne Kuchnia Potrawy świąteczne Przepisy Świąteczne Święta | 10
Doskonały udziec z indyka glazurowany

Ta potrawa regularnie pojawia się na moim stole. Pieczony udziec z indyka doskonale sprawdzi się jako danie główne na świąteczny obiad. Świetnie też smakuje na zimno, pokrojony w cienkie plastry, z dodatkiem chrzanu lub sosu tatarskiego. Delikatne, rozpływające się w ustach mięso zawdzięcza swój wyjątkowy smak nadzieniu z majeranku podkręconego wyrazistym aromatem czosnku. Ale niepowtarzalnego charakteru nadaje mu glazura, w której dopełniają się kontrastujące smaki. Przygotowałam ją z Łowicz 100% z owoców Figa, który słodzony jest zagęszczonym sokiem jabłkowym. 100 g tego produktu powstało ze 100 g owoców. Ma gęstą owocową konsystencję, nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników, ani aromatów. Uwielbiam go zarówno jako dodatek do placuszków, gofrów lub naleśników, ale też świetnie sprawdza się w daniach wytrawnych.

Tym razem w towarzystwie wyrazistego octu balsamicznego, pięknie podkreśla smak pieczeni i nadaje mu wyjątkową nutę.

Po upieczeniu mięsa na dnie brytfanny pozostaje sporo sosu. Podkręciłam go masłem i przetarłam przez gęste sitko. Dzięki temu prostemu zabiegowi uzyskałam cudownie aksamitny, słodkawy, bardzo intensywny sos, który dopełnia wyjątkowy smak tego świątecznego dania.

Udziec z indyka glazurowany

udziec z indyka bez kości

2 ząbki czosnku

3 łyżki tartej bułki

1 ½ łyżki majeranku

4 łyżki oleju słonecznikowego

sól

4 łyżki Łowicz 100% z owoców Figa

2 łyżki octu balsamicznego

70 g masła

dodatkowo:

świeży rozmaryn

mocna biała nić bawełniana

  1. Mięso rozłożyć na desce, oczyścić z żyłek i nadmiaru tłuszczu, uformować prostokątny kawałek.
  2. Rozbić mięso tłuczkiem i natrzeć solą ze wszystkich stron.
  3. Rozgnieść czosnek z łyżeczką soli na papkę. Dodać tartą bułkę, majeranek i olej. Połączyć składniki.
  4. Z jednej (tej wewnętrznej) strony rozsmarować papkę majerankową na całej powierzchni mięsa.
  5. Następnie mięso zrolować wzdłuż krótszego boku. Związać mocno nicią i odstawić przynajmniej na godzinę.
  6. Przygotować glazurę – Łowicz 100% z owoców Figa zmiksować z octem.
  7. Mięso włożyć do brytfanny, posmarować z góry połową glazury.
  8. Na dno wlać ½ szklanki wody. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C piec ok. 1,5 godziny.
  9. Na pół godziny przed końcem pieczenia zdjąć folię, rozsmarować pozostałą glazurę i pozwolić, aby wierzch się zrumienił.
  10. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i zostawić na blacie kuchennym, aby „odpoczęło”, a następnie przełożyć na półmisek.
  11. Do pozostałego na dnie brytfanny sosu dodać masło.
  12. Podgrzewać cały czas mieszając przez 4 minuty. Przetrzeć sos przez gęste sitko i podawać razem z mięsem.

Wpis powstał we współpracy z marką Łowicz.

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

10 odpowiedzi na “Doskonały udziec z indyka glazurowany”

  1. Katarzyna Piotrowska napisał(a):

    czosnek jeszcze zniosę, ale majeranku nie lubię- co w zamian ??

  2. Grzegorz Ostrowski napisał(a):

    No jasne, że mamy :) Na MniamMniam.pl :)

  3. Małgosia Nowicka napisał(a):

    Chyba na święta wpadniemy do Was :)

  4. KG napisał(a):

    jak myślisz, czy mogłabym w ten sposób zrobić filet z piersi z indyka? Jakoś nie przepadamy za udźcem, tylko te piersi byłyby sporo chudsze jednak, więc nie jestem pewna, czy by się to udało

  5. ula napisał(a):

    zrobiłam, udziec kupiłam z kością, musiałam ja sama wykroić.Robiłam w wersji z jabłkami i ziemniakami wokoło. Nie wyszedł.Był za słony, kawał mięsa , którym prostokąta w niczym nie przypominał , masakryczny do obrobienia, ułożenia, uformowania i związania w rulon..Nie polecam tym co się wahają.

  6. Anna napisał(a):

    A ja ostatnio zrobiłam właśnie z udźca z kością,wyszedł pyszny.Kluczowy jest dżem z fig,osobiście wolę wersję z tym z biedronki,skórka ma b. karmelowy smak i sos też😊 (ma cukier zamiast soku z jabłek jak w Łowiczu). Właśnie piekę z piersi z indyka zobaczymy….Pani Beato serdecznie dziękuję za ten przepis,udziec robi furorę na naszym stole😊

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *