Doskonały wegetariański bigos ze śliwkami i żurawiną.

14 września 2015, 10:50 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 13
Doskonały wegetariański bigos ze śliwkami i żurawiną.

Bogaty jesienny smak i cudowne rozgrzewające właściwości. Tak, ten bigos skutecznie poprawia humor, szczególnie w poniedziałki ;) To co, kto gotuje dziś ze mną?

wegetarianski-bigos

Wegetariański bigos

mała główka kapusty

250 g kapusty kiszonej

2 cebule

2 liście laurowe

3 ząbki czosnku

łyżeczka papryki słodkiej

pół łyżeczki papryki ostrej

pół łyżeczki imbiru

łyżeczka przyprawy curry

2 łyżki suszonej żurawiny

100 g świeżych lub suszonych śliwek

1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina

3 łyżki oleju

  1. Kapustę kiszoną pokroić, włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i gotować pół godziny.
  2. Cebulę pokroić w piórka.
  3. Kapustę świeżą drobno poszatkować.
  4. W dużym garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać poszatkowaną kapustę, liście laurowe, 1/2 szklanki wody.
  5. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut.
  6. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, oba rodzaje papryki, imbir, curry oraz żurawinę i śliwki.
  7. Całość podlać winem, gotować kolejne 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  8. Po tym czasie dodać ugotowaną i lekko odsączoną kapustę kiszoną, wymieszać dokładnie i gotować na małym ogniu, aż składniki się dobrze połączą.
  9. Bigos najsmaczniejszy jest drugiego, trzeciego dnia. Smacznego :)

wegetarianski-bigos_4

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

13 odpowiedzi na “Doskonały wegetariański bigos ze śliwkami i żurawiną.”

  1. Edyta EM napisał(a):

    czerwone wino i wędzona śliwka to podstawa :)

  2. Dag Mara napisał(a):

    Lubie patrzec w odbicia np. na lyzeczkach :) a bigos najlepszy byl ten maminy :)

  3. Renata napisał(a):

    No wiesz…. genialny przepis, na jesienne chłody po prostu rewelka!
    Ale masz fajną stronę, dawno nie byłam u Ciebie.

  4. Justyna Wilk napisał(a):

    Do wegetarianskiego jeszcze suszone pomidorki

  5. Różanecznik napisał(a):

    Ja bym dodała grzyby. Zwykle w bigosie lądują suszone grzyby leśne i świeże pieczarki, a czasem i boczniaki, jak się plątają w lodówce. Zaczyna się w sumie sezon bigosowy. Trzeba by upichcić.

  6. Muszka napisał(a):

    Fajny przepis może jutro zrobię….

  7. barbara napisał(a):

    Dlaczego podajesz w składzie bigosu czerwone wino, a na zdjęciach nie widać jego śladu w potrawie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *