Drożdżowa tarta z karmelizowanymi pomidorami. Konkurs Almette – napięcie rośnie!

7 sierpnia 2013, 09:59 | Dania główne Konkursy Kuchnia Wegetariańskie | 2
Drożdżowa tarta z karmelizowanymi pomidorami. Konkurs Almette – napięcie rośnie!

pomidory

Zgłoszenia wysłane? Na spóźnialskich, tych co na morzu i tych pod gruszą ostatnie przypomnienie. Macie czas do jutra na wzięcie udziału w konkursie „Almette – Inspirujący Smak Natury”. Do wygrania sami wiecie co, ale przypomnę, bo takie nagrody nie zdarzają się często. Trzy podwójne wycieczki do Toskanii to główne nagrody w konkursie, z pozostałymi finalistami będę miała okazję spotkać się już we wrześniu na warsztatach fotograficzych. Będzie się działo! Szczegóły konkursu opisałam tu, a aplikację konkursową znajdziecie tu. Powodzenia!

tarta serowa z pomidorami

Dziś dla zaostrzenia kulinarnych apetytów pyszna tarta z karmelizowanymi pomidorami. Przygotowałam ją na bazie śmietankowego serka Almette. Życzę Wam pięknego, letniego dnia ☺

oliwki

Drożdżowa tarta z karmelizowanymi pomidorami

Ciasto:

100 g mąki pszennej

100 g mąki pszennej razowej

1 jajko

1 łyżka drożdży instant

60 ml wody

2 łyżki oleju lub oliwy

1/2 łyżeczki soli

Wymieszać oba rodzaje mąki, drożdże i sól. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.

Dodatkowo:

500 g pomidorów

1 ząbek czosnku

łyżka cukru brązowego

150 g sera Almette śmietankowego

200 ml jogurtu greckiego

3 jajka

sól

pieprz

oliwa

Połowę pomidorów przekroić na pół, ułożyć na blasze do pieczenia, przecięciem do góry. Oprószyć solą i cukrem, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C na 40 minut. Ja włączam dodatkowo funkcję termoobieg. Pomidory powinny się lekko podsuszyć i skarmelizować z wierzchu. Pozostałe pomidory pokroić w plasterki. Jogurt wymieszać z jajkami, doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Piekarnik nagrzać do 200°C. Formę posmarować olejem, wyłożyć rozwałkowanym na grubość 0,5 cm ciastem. Na ciasto wylać masę serową, ułożyć plasterki pomidorów. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut, następnie ułożyć na wierzchu pomidory karmelizowane i piec jeszcze 10 minut. Tarta jest bardzo smaczna zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu.

tarta z pomidorami_3

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

2 odpowiedzi na “Drożdżowa tarta z karmelizowanymi pomidorami. Konkurs Almette – napięcie rośnie!”

  1. Jolanta Perz-Straga napisał(a):

    Ta twoja tarta jest taka dostojna i rustykalna, karmelizowanych pomidorów nie jadłam jeszcze. Ale odkąd zrobiłam pierwszy raz karmelizowanego pora do pierogów z kaszą i grzybami to pokochałam jego smak. Pewnie tak samo by było z pomidorami.

  2. Iwona napisał(a):

    rozumiem,że Almette wymieszać z jogurtem i jajami, bo nie mogę doczytac w przepisie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *