Drożdżowe pierogi z kapustą

23 grudnia 2012, 17:19 | Boże Narodzenie Dania główne Kuchnia Potrawy świąteczne Pozostałe przepisy Świąteczne Święta | 2
Drożdżowe pierogi z kapustą

Wszystko już u Was gotowe? U nas przygotowania weszły w fazę końcową. Gdyby ktoś jednak szukał jeszcze świątecznych inspiracji, to polecam z całego serca pierogi w drożdżowym cieście które są jednym z moich ulubionych wigilijnych przysmaków. Farsz przygotowuję wcześniej. Właściwie może to być nieco wigilijnej kapusty, wtedy pozostaje tylko zagniecenie ciasta, a to bardzo prosta sprawa.

Drożdżowe pierogi z kapustą

ciasto:

500 g mąki pszennej

opakowanie drożdży instant

2 łyżeczki cukru

1 szklanka ciepłej wody

½ szklanki oleju

sól

nadzienie:

300 g kiszonej kapusty

1 cebula

świeżo mielony pieprz

olej do smażenia

dodatkowo żółtko do posmarowania pierogów przed pieczeniem

Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól i cukier. W dzbanku wymieszać ciepłą wodę i olej i wlać do miski z suchymi składnikami. Zagnieść  ciasto i odstawić je na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz. Kapustę pokroić, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Jeśli jest bardzo słona zagotować, odlać wodę, nalać świeżą i dopiero wtedy gotować. Cebulę drobno posiekać. Smażyć powoli na oleju, aż będzie szklista. Zestawić z ognia, dodać pieprz, wymieszać dokładnie i połączyć z kapustą. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 3 milimetrów, podsypując mąką. Z ciasta wyciąć kółka, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 25 minut, aż będą złociste.

Pięknego wieczoru Wam życzę!

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

2 odpowiedzi na “Drożdżowe pierogi z kapustą”

  1. Majana napisał(a):

    Drożdżowych nie robiłam, a tak pysznie wyglądają. Muszę kiedyś koniecznie skosztować.
    :)

  2. Doro napisał(a):

    chcialabym zastapic drozdze instant swiezymi…jaka ilosc bedzie potrzebna?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *