Dyniowe scones z serem i konfiturą z żurawiny

11 września 2016, 18:03 | Chleby i bułki Kuchnia | 42
Dyniowe scones z serem i konfiturą z żurawiny

Dyniowe scones zachwycają kolorem od pierwszego wejrzenia. Ale te skromne i bardzo proste w przygotowaniu bułeczki kryją w sobie o wiele więcej zalet. Można je upiec z samego rana, bo przygotowanie jest doprawdy banalnie proste, a zapach, który obudzi domowników wart jest tego niewielkiego wysiłku.

dyniowe-scones-z-serem-serenada-przepis_02

dyniowe-scones-z-serem-serenada-przepis_03

Bułeczki są niewielkie, więc bez problemu można je ze sobą zabrać do pracy, szkoły, na spacer, w podróż służbową lub na wycieczkę. Uwielbiam je z plasterkiem sera i konfiturą z żurawiny. To zestawienie podbiło serca i podniebienia całej naszej rodziny. Masz ochotę spróbować?

dyniowe-scones-z-serem-serenada-przepis_04

Dyniowe scones z serem i konfiturą z żurawiny

200 g dyni

300 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżka cukru

pół łyżeczki soli

70 g zimnego masła

jajko

mleko do posmarowania bułeczek

2 opakowania Salami w sam raz na raz

8 łyżeczek konfitury z żurawin

  1. Dynię upiec w piekarniku do miękkości, ostudzić, zmiksować na puree.
  2. Piekarnik rozgrzać do 220 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wymieszać sypkie składniki.
  4. Masło posiekać i dodać do sypkich składników, wymieszać tak, by powstała kruszonka.
  5. Dodać puree z dyni, wbić jajko. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki.
  6. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na 2 cm. Wyciąć kółka o średnicy ok. 7 cm.
  7. Ułożyć na blasze, wierzch posmarować mlekiem i wstawić do piekarnika na 15 minut.
  8. Ostudzone bułeczki przekroić na pół.
  9. Na połówki położyć plasterki sera i pół łyżki konfitury z żurawin. Smacznego :)

dyniowe-scones-z-serem-serenada-przepis_06

dyniowe-scones-z-serem-serenada-przepis_07

Do torebki z drugim śniadaniem można dorzucić opakowanie lub dwa Serenady w sam raz na raz. To nowość, która właśnie wchodzi na rynek. Za 99 groszy mam fajny patent na szybką przekąskę, bez względu na to, gdzie aktualnie jestem. Moje dzieci przepadają za takimi rozwiązaniami i proszą o opakowanie “w sam raz na raz” do swoich śniadaniówek. Więcej o Serenadzie i Salami w sam raz na raz znajdziesz na tej stronie.

dyniowe-scones-z-serem-serenada-przepis_09

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

42 odpowiedzi na “Dyniowe scones z serem i konfiturą z żurawiny”

  1. Joanna Urbańska napisał(a):

    Muszą być pyszne

  2. Hanna Łamińska napisał(a):

    kradnę przepis i ide po dynię :-)

  3. Natalia Ułanowska napisał(a):

    Jaka dynia będzie najlepsza?

  4. Aleksandra Gurzyńska napisał(a):

    Czy masło mogłabym zamienić np na olej kokosowy?

  5. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Witaj Beatko:)Jakie słoneczne cudeńka prezentujesz od rana…napewno zagoszczą u mnie i córkom podrzucę ten wspaniały przepis:)

  6. Iza Pietrzak napisał(a):

    W ilu stopniach upiec dynie?

  7. Monika Ogonowska napisał(a):

    Ja też muszę spróbować kolejnego wspaniałego przepisu. Pozdrawiam

  8. Ala Janecka napisał(a):

    super przepis -:), czy mąkę pszenną można zastąpić inna np. jaglaną?

  9. Sabina napisał(a):

    Czy to ma być 200g dyni przed upieczeniem? Czy już musu dyniowego?

  10. Dominika Gucwa napisał(a):

    Z zurawina moja corcia pochlonelaby caly talerz :)

  11. Katarzyna Wanat napisał(a):

    Sprawdzone, potwierdzam PYSZNE ☺

  12. Marta Klesyk napisał(a):

    I mnie wyszły Tak i zniknęły zaraz

  13. Ewa Skórzak napisał(a):

    Dwie dynie u mnie także czekają w korytarzu,aż się nimi zajmę.A w piwnicy w słoikach puree z ubiegłego roku.Fajny pomysł na wykorzystanie.

  14. Aga napisał(a):

    Dynia czyli samo zdrowie! ;)

  15. Ola Marcin Dettlaff napisał(a):

    O bosz bym jadła i jadła!

  16. Kaśka Zielińska napisał(a):

    a jakaś inna mąką np bezgluteonowa wchodzi w grę?

  17. Paulina Parys napisał(a):

    Pyszne. Zrobiłam z mąki orkiszowej pełnoziarnistej.

  18. Dorota Łodziana napisał(a):

    Rozwałkowałam na 1cm i moje dzieci uznały, że pyszne ciasteczka upiekłam

  19. Dalia napisał(a):

    Właśnie się zajadam …jeszcze wczoraj późno w nocy tworzyłam aby na śniadanko i do pracy były . Nie używam cukru ale przekroiłam i miodkiem posmarowałam …to jest to :) Bardzo dobre…już mi różne wariacje z dodatkami chodzą po głowie :) Dziękuję za ten przepis…pozdrawiam serdecznie ps. tak chciałam jeszcze zapytać na jaką funkcję piekarnika najlepiej nastawiać ? troszkę mi się spiekły :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *