Dżem z truskawek i kwiatów czarnego bzu.

2 czerwca 2015, 12:43 | Bezglutenowe Kuchnia przetwory Wegetariańskie | 87
Dżem z truskawek i kwiatów czarnego bzu.

dzem-z-truskawek_2Właśnie kwitnie czarny bez. Na biało kwitnie, żeby była jasność.

czarny-bezTylko teraz możecie zamknąć w słoiku aromat, na który trzeba będzie czekać cały rok. Słodki, intensywny zapach białych kwiatów jest idealnym towarzystwem dla dojrzałych truskawek. Na kilogram truskawek wystarczy ok. 10 kwiatostanów. Tu trzeba nieco wysiłku, by zdobyć kwiaty niezanieczyszczone spalinami. Po przyniesieniu do domu najlepiej rozłożyć je na ścierce i zostawić przynajmniej na godzinę, tak by mieszkańcy łąk mogli się wynieść. Po tym czasie dokładnie przejrzeć jeszcze raz kwiaty. Następnie oberwać kwiatki od zielonych galązek, co jest nieco nużące. Można sobie pomóc nożyczkami, wtedy będzie szybciej. Ostrzegam lojalnie, zapach podczas gotowania zwala z nóg. Miałam ochotę wyjeść zawartość garnka chochlą ;)

Dżem z truskawek i kwiatów czarnego bzu

(skorzystałam z przepisu Izy z bloga Smaczna Pyza)

 

1 kg truskawek

10 kwiatostanów czarnego bzu

500 g cukru (użyłam brązowego)

opakowanie żelifixu 2:1

40 ml soku z cytryny

skórka otarta z jednej cytryny

dzem-z-truskawek_61. Truskawki umyć, odsączyć, pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości owoców).

truskawki2. Do miski włożyć truskawki, dodać cukier, żelfix, sok i skórkę z cytryny. Zamieszać i odstawić na 45 minut, aż truskawki puszczą sok.

dzem-z-truskawek_53. W tym czasie przygotować kwiaty. Przejrzeć dokładnie, odrzucić te z mszycami. Oddzielić kwiatki od łodyżek.

4. Truskawki z cukrem przemieszać ponownie i przelać do garnka. Doprowadzić do wrzenia, a następnie, często mieszając gotować 3 minuty, pilnując, by nie wykipiały.

5. Zdjąć z ognia, dodać kwiaty i mieszać, aż piana na powierzchni zniknie.

6. Przelać dżem do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić je i odstawić do góry dnem, aż ostygną.

dzem-z-truskawek_4Jeśli wciąż macie apetyt na bez, tu znajdziecie przepis na kwiaty w cieście. Smacznego :)

dzem-z-truskawek

dzem-z-truskawek_3

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

87 odpowiedzi na “Dżem z truskawek i kwiatów czarnego bzu.”

  1. Ola napisał(a):

    Świetne jest też połączenie truskawek i szampana w formie dżemu :) polecam

  2. My CookBook Soko napisał(a):

    chyba zaraz polecę narwać bzu! pychota! :)

  3. Malgosia Gosia napisał(a):

    A robiliście kiedyś dżem z truskawek z koniakiem??

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Malgosia, poproszę pięknie o przepis :)

    • Malgosia Gosia napisał(a):

      Jak wrócę do domu to chętnie podam sprawdza sie także z wiśniami, śliwkami w zasadzie ze wszystkimi owocami

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Bardzo się cieszę, dziękuję za inspirację :)

    • Malgosia Gosia napisał(a):

      W kwestii dżemu nie zależnie z jakich owoców mam jedna zasadę: smażę długo, powoli i dodaje jak naj mniej cukru. Koniak do owoców dodaje tuż przed wlaniem go do słoików ale rownież słoiki po wydarzeniu skrapiam koniakiem. Ilośc alkoholu zależy od ilości owoców i tak np na 5 słoików 200 mil dżemu z truskawek będziemy potrzebować ok szklanki koniaku, ja polecam courvoisier bo smakowo odpowiada mi najbardziej ale może być jakikolwiek inny oby dobry. Dżem nabiera niesamowitego smaku! Dodatkowo do przetworow lubię dodać przyprawy typu wanilia, goździki w zależności jakich uzywam owoców. Polecam spróbować bo naprawdę warto! Pozdrawiam z deszczowej dziś Anglii😉

    • Malgosia Gosia napisał(a):

      Dodam jeszcze ze koniak warto dodawać stopniowo, mieszać i próbować czy smak nam odpowiada.

  4. Jola La Ziemlanski napisał(a):

    No dzisiaj tez juz wiesz :) i z platkami rozy tez :)

  5. Ola Wu napisał(a):

    Oj… zakocham się, to pewne :) Robię co roku syrop z kwiatów, na zimowe przypadłości, ale to połączenie na pewno wypróbuję :)

  6. Ja pieke łososia w kwiatach czarnego bzu,jest przepyszny

  7. Magdalena Kulińska napisał(a):

    Syrop jest pycha… to pewnie i tej dżem

  8. Szczypta Smaq napisał(a):

    Truskawki z kwiatami czarnego bzu to niebiańskie połączenie… człowiek to wymyślił? :)

  9. Edyta Kasperczak napisał(a):

    Wygląda pysznie

  10. Patrycja Kowalik napisał(a):

    Cudny przepis, tylko czekać aż zakwitnie. Dziękuję za inspirację

  11. Niksa napisał(a):

    mieszkańcy łąk muszą się obowiązkowo wynieść, chyba, że ktoś preferuje białko ;D

  12. Kasia napisał(a):

    można zrobić, tylko skąd wziąć kwiat bzu? to się zrywa czy kupuje?

  13. Muszka napisał(a):

    Takich cudów to jeszcze nie jadłam ja takie proste robię dżemy z truskawek lub jeszcze banana dodaję:)

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Z bananem nigdy nie robiłam, muszę spróbować :)

      • Muszka napisał(a):

        Spróbuj dla mnie pyszne jadłam w jednym z ośrodków wypoczynkowych w Krynicy Morskiej :) . robiła je właścicielka i ja od niej zgapiłam:)

        • Lawendowy Dom napisał(a):

          No to teraz się nie wykręcisz, poproszę o przepis :)))

          • Muszka napisał(a):

            Więc tak ja robię z takiego przepisu;

            700 g truskawek
            4 banany
            sok z 1 cytryny
            ziarenka z 1 laseczki wanilii
            1 opakowanie cukru żelującego 2:1 ( 500 g )
            Sposób wykonania:
            Oczyszczone truskawki lekko rozgnieść. Banany obrać
            ze skórki i pokroić w ćwiartki. Zalać sokiem z cytryny i wymieszać. W garnku włożyć truskawki, banany z cytrynowym sokiem oraz ziarenka z 1 laski wanilii. Wsypać opakowanie cukru żelującego i dobrze wymieszać.
            Doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty. Zdjąć z ognia i mieszać do
            zaniku piany.
            Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i na 10 minut odwrócić do góry dnem.

            Smacznego :)

          • Lawendowy Dom napisał(a):

            Dzięki wieeeeeeelkie!

  14. Beata Palikot-Borowska napisał(a):

    …zrobiłam♥:-) …z lekką modyfikacją, bez cytryny a z dodatkiem rabarbaru

  15. Katarzyna Gryciuk napisał(a):

    Chcę wypróbować ten przepis… Ale w internecie spotkałam przepisy, w których kwiaty bzu gotuje się w woreczku z gazy, potem wyjmuje z dżemu. Czy można spokojnie zostawić kwiaty w dżemie? Nie zepsują efektu końcowego?

  16. Robert Gutowski napisał(a):

    O qrcze! Co za czad! Właśnie kończę napełnianie słoików… Kradnę;)

  17. Minie też się udało zrobić ten pyszny dżem…..naprawdę super. Robiłam z kwiatów czarnego bzu sok tez jest pyszny ale połączenie z truskawkami rewelacja pozdrawiam i dzięki.

  18. Aga P. napisał(a):

    Właśnie nazbierałam kosz kwiatów bzu, zaraz idę zbierać słonecznie truskawkowki i razem ze słońcem zamknę tě wspaniałe smakui w słoiczkach.. Od kilka lat robię takie dżemy, a także ze swoich czarnych porzeczek. Moje dzieci innych smaków nie chcą. Mam nastawiony syrop z kwiatów czarnejgo bzu, a dzisiaj nastawię jeszcze nalewkę ;). Jest bosska ;). Pozdrawiam serdecznie

    • Aga P. napisał(a):

      Do licha. Telefon robí literòwki. Przepraszam ;)

      • Aga P. napisał(a):

        Syrop zrobiony, nalewka nastawiona. Dżem jutro ;). Właśnie popijam napar z kwiatów bzu z melisą i cytryną. Bajka, niebo w gębie. Zaraz drugi dzbáan nastawię, Normalnie przepadłam. Polecam na upał.Pozdrawiam

  19. Ania napisał(a):

    Pyszota, własnie zrobiłam;-) Dzieki za przepis cudowny dżemik:)

  20. Marta Buczak napisał(a):

    Właśnie skończyłam drugą partię. Zapach w domu jest po prostu nieziemski

  21. kawa-herbata-kakao.pl napisał(a):

    Jak smakowicie wygląda! Super. A ja z truskawek w tym roku robię wersję płynną… nalewkę ;)

  22. Igor napisał(a):

    Witam wszystkie Panie
    Mam pytanie odnośnie dżemu.
    Czy można zamiast kwiatów czarne.bzu użyć jego owoców?
    Jeżeli tak,czy można poprosić o przepis?

  23. Dorota K-ska napisał(a):

    A gdzie można kupić kwiaty czarnego bzu?

  24. Patrycja Skłodowska napisał(a):

    No tak! Wy tam w Polsce macie już sezon na truskawki :) Zazdroszczę ;) Fajne truskawkowe paznokcie. Tu w Danii z kolei bardzo popularny jest syrop z kwiatów czarnego bzu do rozcieńczania z wodą, zamiast słodzonych napojów, które są obłożone wyższym podatkiem, aby nie tuczyć społeczeństwa. Duńczycy bardzo lubią ten smak. Próbuję sobie wyobrazić go w połączeniu z truskawkami. Przyślesz mi jeden słoik? Czy może lepiej wpadnę na naleśniki pod koniec czerwca? ;)

  25. Lubię takie połączenia ❤❤❤

  26. Wypróbowałam to połączenie w ubiegłym roku i muszę przyznać że bardzo interesujące szvzególnie jako dodatek to tarty z kremem waniliowym :)

  27. Katrin Polinska napisał(a):

    …i znow jakis czarodziejski pomysl (y) ;-) pozdrawiam

  28. Graża napisał(a):

    Witam serdecznie, czy robiła Pani kiedyś przetwory metodą janginizacji? Pytam, ponieważ wszystkie Pani przepisy wychodzą bezbłędnie, ale ja niestety ze względu na chorobę nie powinnam już stosować cukru, a może kiedyś w wolnej chwili zechcialaby Pani zmierzyć się z tą metodą? :) Pozdrawiam!

  29. Agnieszka Paździurek napisał(a):

    Jest fantastyczny. Robię go od lat. Polecam wszystkim .
    Pozdrawiam serdecznie

  30. Anna Sankowska napisał(a):

    To ja chyba na degustację wpadnę

  31. Ilona Klein-Tragier napisał(a):

    Najlepszy na świecie <3

  32. Ania Socha napisał(a):

    Zrobilam, wyszedl tak aromatyczny i pyszny! Dziekuje ;)

  33. Kasia napisał(a):

    Witam, a te kwiaty bzu przy oddzielaniu to maja być tak zupełnie bez lodyzek, same kuleczki? I czy z dżemem nic nie będzie sie działo od tych kwiatków 🙂 Bo ochotę mam ogromna i jutro przystępuje do produkcji 😄

  34. […] chwil parę wybieram się na poszukiwanie czarnego bzu. Sam przepis znalazłam na blogu Beaty Lipov Lawendowy Dom. Nieco go zmodyfikuję zastępując cukier ksylitolem i proszę trzymajcie kciuki, żeby wyszedł: […]

  35. Katarzyna Joanna Galas napisał(a):

    Dziękujemy za inspiracje! Cudny aromat!

  36. Justyna Bujalska napisał(a):

    Właśnie dokręciłam ostatni słoiczek. Przepyszny,żałuję ze tam dobrze wycelowalam z liczbą słoików bo do próbowania prawie nic nie zostało 😍

  37. Agis Wojciechowska napisał(a):

    Nic się nie dzieje z dżemem, – odpowiadam na pytanie poprzedniczki, gdy sa łodyżki te mniejsze, czyli baldachimy, wszystko mięknie i jest pycha. Polecam również do truskawek dodawać rabarbar, pyszne połączenie słodkości i kwaśności. Ja nie stosuję w ogóle cukru, a jeśli gdziekolwiek to ksylitol bądź odrobinę stewii. Do dżemu z kolei z czereśni, które będą za chwilę dojrzałe, a już w niektórych rejonach się pojawiły dodaje czerwony pieprz. Taki preparuję i mam u siebie w przepisach, wiem,ze wiele osób korzysta.
    Polecam:)

  38. Karolina napisał(a):

    Zrobiłam dwie porcje……i wiecie co…. mało…..pysznosci…..!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *