Dzień Zdrowego Śniadania – gofry z płatkami zbożowymi

8 listopada 2017, 08:00 | Desery Kuchnia Wegetariańskie | 5
Dzień Zdrowego Śniadania – gofry z płatkami zbożowymi

Gofry na śniadanie to jest to, co moje dzieciaki uwielbiają. Zazwyczaj przygotowuję je w weekend, ale muszę się pochwalić, że ostatnio to moje córki przejęły pałeczkę i pieką gofry dla rodziny. Ósmego listopada obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, często bagatelizowany lub pomijany. A przecież to właśnie śniadanie dostarcza energii potrzebnej do wyzwań całego dnia. Uwielbiamy eksperymenty, a gofry doskonale nadają się do odkrywania nowych patentów. Piekłam już gofry bananowe, wegańskie, cynamonowe, belgijskie, a nawet wytrawne, brokułowe. Tym razem do tradycyjnego ciasta na gofry dodałyśmy sporą garść płatków Lubella Mlekołaki Choco Piegołaki, które powstały z mąki pełnoziarnistej oraz kakao.

Są wartościowe i dodadzą energii nie tylko o poranku. Byłyśmy ciekawe, jak płatki się zachowają pod wpływem wysokiej temperatury. Eksperyment udał się doskonale – dzięki nietypowemu dodatkowi gofry były chrupiące i miały czekoladowy posmak. Super efekt, szczególnie, gdy skontrastuje się go z kwaśnym jogurtem i owocami. Uwielbiam takie kontrasty, a przede wszystkim uwielbiam wspólne śniadania z moimi dziewczynami :)

Gofry z czekoladowymi płatkami

90 g płatków Lubella Mlekołaki Choco Piegołaki

2 jajka

szczypta soli

50 g cukru

łyżka cukru waniliowego

100 g oleju (plus łyżka do smarowania gofrownicy)

300 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

500 ml mleka

  1. Oddzielić białka od żółtek.
  2. Do żółtek wsypać cukier zwykły i waniliowy.
  3. Utrzeć na puszystą, białą masę.
  4. Stopniowo, nie przerywając miksowania wlać olej.
  5. Do masy żółtkowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem.
  6. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
  7. Dodać do masy i wymieszać silikonową łopatką.
  8. Na koniec wsypać płatki.
  9. Gofrownicę rozgrzać, piec gofry do zrumienienia i odkładać na kratkę do wystygnięcia.
  10. Podawać z gęstym jogurtem, miodem i owocami.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

5 odpowiedzi na “Dzień Zdrowego Śniadania – gofry z płatkami zbożowymi”

  1. aneczka napisał(a):

    A jaki te płatki mają skład? Dużo cukru? Bo niedowierzam tym cukrowym…

  2. Monika napisał(a):

    W skladzie jest troche więcej niz sama maka pelnoziarnista i kakao;-) ale moje dzieciaki by skakały z radosci gdybym je kupiła..

  3. Magda napisał(a):

    A ja jestem zdziwiona… Takie śniadanie to chyba niewiele ma wspólnego ze zdrowym początkiem dnia…

  4. Monika napisał(a):

    Moje dzieciaki zwariowały na punkcie tych gofrów. Dzięki za przepis !!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *