Eat Me! Bezglutenowe ciasto cytrynowe ze słoika.

25 maja 2013, 11:16 | Bezglutenowe Ciasta i ciasteczka Jadalne prezenty Kuchnia Świąteczne | 38
Eat Me! Bezglutenowe ciasto cytrynowe ze słoika.

Uwielbiam piec ciasto cytrynowe z kaszy kukurydzianej. Jest genialnie proste w przygotowaniu i ma bardzo ciekawy, bogaty smak. Ma świetną konsystencję, jest słodkie, wilgotne i bardzo cytrynowe. Takie ciasto możesz też podarować w prezencie komuś bliskiemu, np. ukochanej babci z okazji jej święta :). Wystarczy do słoika wsypać kaszę wymieszaną z proszkiem, zmielone migdały, mak i cukier i dodać dokładny przepis. Jadalny prezent od święta lub po prostu przepyszne ciasto. Smacznego :)

bezglutenowe-ciasto-cytrynowe-przepis2

bezglutenowe-ciasto-cytrynowe-w-słoiku_2

Bezglutenowe ciasto cytrynowe

1 cytryna

6 jajek

250 g brązowego cukru

125 g kaszy kukurydzianej

125 g zmielonych migdałów (użyłam migdałowych płatków)

2 łyżki maku

1 łyżka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

dodatkowo masło i papier do pieczenia do formy

  1. Cytrynę włożyć do garnka, zalać wodą i gotować godzinę.
  2. Następnie zmiksować w blenderze razem ze skórką na papkę.
  3. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku, a następnie pozostałe składniki ze słoika. Po wymieszaniu masa będzie dość rzadka.
  4. Formę keksówkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. godzinę, następnie wyjąć z formy i pozostawić na kratce do ostygnięcia. Pięknego dnia Kochani!

bezglutenowe-ciasto-cytrynowe-przepis

bezglutenowe-ciasto-cytrynowe-przepis3

 

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

38 odpowiedzi na “Eat Me! Bezglutenowe ciasto cytrynowe ze słoika.”

  1. Ewelina Brzezowska napisał(a):

    Obłędnie wygląda a za jakąś godzinę przekonam się jak smakuje bo ciacho siedzi już w piekarniku :) Z tym słoikiem to super pomysł na prezent :)

  2. ELA napisał(a):

    rewelacja :)

  3. margot napisał(a):

    Fajne te słoiczki ,a ciasto jeszcze fajniejsze

  4. Majana napisał(a):

    Smakowicie się prezentuje. Świetny pomysł z tymi słoiczkami. :)

  5. Dulcynea napisał(a):

    A co z pestkami cytryny?

  6. Tores- napisał(a):

    Zmiksować razem z tą wodą, w której się cytryna gotowała, czy samą cytrynę?

  7. sylwiaszn napisał(a):

    zamieniając cukier na ksylolit ile powinnam go wsypać?

  8. kasia napisał(a):

    Jakie wymiary na blaszka, w której pieklas ciasto?

  9. Marcelina napisał(a):

    Zazwyczaj alergicy z celiakią nie mogą jeść orzechów (migdały i inne), często też jajek czy laktozy!
    Znajdzie się dla nich jakiś fajny przepis na ciasto, ciasteczka, deser? Super restrykcyjna dieta dla dziecka jest bolesna chciałabym znaleźć jakieś przepisy z mąki ryżowej czy gryczanej (nie koncentratów bezglutenowych, których skład jest obfitujący w same okropności)!
    POMOCY!

  10. Zakochana babeczka napisał(a):

    Pragnę takiego słoiczka! ^_^
    Ciasto wygląda rewelacyjnie :)

  11. ja to bez pytania :) uwielbiam Twoje kulinarne pomysły :)

  12. Elżbieta Pieczka napisał(a):

    gadzam się z poprzedniczka :)

  13. wczoraj piekłam babkę z Twojego przepisu Mniam

  14. Śmietankowy Dom napisał(a):

    Nie mam wyjścia-idę robić. Coraz częściej korzystam z Twoich przepisów na ciasta. No i czekam aż śniegi stopnieją i idę biegać, a co kazałaś to idę! Dzięki

  15. Mo Ni K Kubik napisał(a):

    Juez mam prezent dla kolezanki!!!Dziekuje Ci Beatko!!!

  16. Mo Ni K Kubik napisał(a):

    Prosze o jak najwiecej pomyslow zwlaszcza na weganskie wypieki!!!Bis !!!

  17. Aneta Gwiner napisał(a):

    Zqpisuje sobie

  18. Iwo Iwona Piechocka napisał(a):

    pominę mak, bo nie lubię :) a tak – warte spróbowania! :)

  19. Sandra Rakowska napisał(a):

    Czy kaszę kukurydzianą można zastąpić jakaś inną np. jaglaną?

  20. Polska Zupa napisał(a):

    Pięknie się prezentuje i w słoiku i na talerzu :)

  21. Anna Staranowicz-Cisek napisał(a):

    Proporcje proszku do pieczenia takie zwykłego pozostają bez zmian-też cała łyżka?

  22. Ania Bałwas napisał(a):

    Dlaczego wygląda inaczej niż Twoje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *