Empanada z tuńczykiem

4 listopada 2013, 09:16 | Kuchnia Przystawki Wegetariańskie | 9
Empanada z tuńczykiem

empanada_4

To klasyczna hiszpańska przekąska, popularna też w Portugalii i  Meksyku. Kupicie ją w każdej piekarni i sklepie spożywczym. Z podanych składników można przygotować jedną dużą zapiekankę, lub małe poręczne pierożki na dwa kęsy. W mojej wersji występuje mąka orkiszowa razowa, co jest sporym odstępstwem od oryginału. Cudowne jesienne danie, serdecznie polecam :)

empanada_3

Empanada

Ciasto:

500 g mąki (użyłam orkiszowej razowej, tradycyjnie używa się białej mąki pszennej)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 szklanki oliwy

ok. ½ szklanki ciepłej wody

sól

dodatkowo jajko do posmarowania

Farsz:

2 puszki tuńczyka w sosie nsturalnym

4 pomidory

2 papryki

3 cebule

1 pęczek zielonej pietruszki

1 łyżka słodkiej papryki w proszku

1 łyżeczka ostrej papryki w proszku

3 łyżki oliwy

sól

natka

Do miski wsypać proszek do pieczenia, dodać 2 łyżki ciepłej wody, wymieszać. Następnie dodać pozostałą mąkę, oliwę, sól i wyrabiać, dodając stopniowo wodę. Ciasto powinno być zwarte, ale miękkie i elastyczne. Gotowe owinąć folią i odłożyć na pół godziny, żeby odpoczęło. W tym czasie przygotować farsz. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Pomidory obrać ze skórki i również pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić ją, następnie dodać pomidory i paprykę oraz tuńczyka. Gotować na średnim ogniu ok. 20 minut, doprawić papryką w proszku i posiekaną drobno natką. Odstawić z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Piekarnik nagrzać do 190 st. C. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na dwa krążki. Wyłożyć formę do pieczenia ciastem, ułożyć na nim farsz i przykryć drugim krążkiem ciasta. Posmarować wierzch jajkiem, naciąć, żeby nadmiar pary podczas pieczenia miał gdzie ujść. Wstawić do piekarnika na 35 minut. Przed pokrojeniem pozostawić do przestygnięcia.

empanada_2 empanada_5

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

9 odpowiedzi na “Empanada z tuńczykiem”

  1. Madziga napisał(a):

    fajne danie… a co można dać zamiast tuńczyka (nie jem ryb) i w jakiej ilości??

  2. Kaś napisał(a):

    Jaka jest wielkość formy?

  3. Karolina Osińska napisał(a):

    Witam!
    Super danie, jak zresztą zawsze;-) wiele juz wypróbowałam z Pani przepisów i co najważniejsze, każde się udaje!

  4. Monika napisał(a):

    zrobiłam wczoraj i wyszła pyszna:) wszystkich odsyłam po lawendowy przepis:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *