Empanadas – hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

6 stycznia 2016, 16:10 | Kuchnia Przystawki | 37
Empanadas – hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Empanadas mają gorący hiszpański temperament i magiczną moc rozgrzewania nawet najbardziej lodowatego serca. To idealna przekąska na mroźne dni. Rozgrzeją zgłodniałą gromadę piechurów po spacerze w lesie. Można się nimi posilić po nartach, łyżwach, czy sankach. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by jadać je również tradycyjnie w domu, przy stole :) To doskonały pomysł na danie dla niejadków, które na rybę patrzą wilkiem. Farsz z tuńczykiem, sprytnie podkręcony opiekaną papryką i sosem pomidorowym, doprawiony szczodrze ziołami i czosnkiem jest wyrazisty i szalenie smaczny. Ciasto mega proste, zyskuje dzięki dodatkowi oliwy z oliwek. Nic, tylko piec i zajadać.

empanadas-hiszpanskie-pierozki-z-tunczykiem-przepis_04

empanadas-hiszpanskie-pierozki-z-tunczykiem-przepis_07

empanadas-hiszpanskie-pierozki-z-tunczykiem-przepis_01

Empanadas – hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Ciasto:

500 g mąki (użyłam 250 g orkiszowej razowej i 250 g białej mąki pszennej)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¼ szklanki oliwy

½ szklanki ciepłej wody

sól

dodatkowo jajko do posmarowania

Farsz:

puszka tuńczyka w sosie własnym

puszka pomidorów w zalewie

2 opieczone wcześniej papryki

cebula

łyżka słodkiej papryki w proszku

łyżeczka ostrej papryki w proszku

łyżeczka oregano

łyżeczka tymianku

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

sól

  1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  2. Wlać oliwę i rozpocząć wyrabianie, dodając stopniowo wodę. Ciasto powinno być zwarte, ale miękkie i elastyczne.
  3. Gotowe owinąć folią i odłożyć na pół godziny, żeby odpoczęło.
  4. W tym czasie przygotować farsz. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
  5. Cebulę pokroić w kostkę.
  6. Paprykę obrać ze skóry, oczyścić z nasion, drobno posiekać.
  7. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić ją na małym ogniu.
  8. Dodać tuńczyka, pomidory i paprykę.
  9. Gotować na średnim ogniu ok. 20 minut.
  10. Doprawić papryką w proszku, ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  11. Gdy płyn odparuje, a farsz będzie gęsty, odstawić go z ognia i pozostawić do wystygnięcia.
  12. Piekarnik nagrzać do 190 st. C.
  13. Ciasto rozwałkować dość cienko.
  14. Wykroić kółka, nałożyć po łyżce nadzienia i skleić brzegi.
  15. Pierożki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą.
  16. Posmarować wierzch jajkiem.
  17. Wstawić do piekarnika na 35 minut.

 

 

empanadas-hiszpanskie-pierozki-z-tunczykiem-przepis_03

empanadas-hiszpanskie-pierozki-z-tunczykiem-przepis_06

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

37 odpowiedzi na “Empanadas – hiszpańskie pierożki z tuńczykiem”

  1. Barbara Gutt napisał(a):

    Jest duużo.Sanki z dzieciakami zaliczone ⛄❄

  2. Marta napisał(a):

    Witam serdecznie, powiedz proszę, z czym ew proponujesz zrobić te pierożki zamiast tuńczyka?

  3. Joanna Pawłowska napisał(a):

    A można samą mąkę orkiszową ?

  4. Grażyna Cholewicka napisał(a):

    u mnie tak :) jemy bigos :)

  5. Jolanta Gaffke napisał(a):

    Upiekłam dziś podane na stronie ciasto bez cukru i tłuszczu – POLECAM !!!!!!!!!!!! WSPANIAŁE !!!!!!!!!!!!!!!

  6. Miroslawa Kubiak napisał(a):

    Wyglądają cudnie , ale jeśli chodzi o tuńczyka , to mam zęby do podlogi

  7. Grażyna Mat napisał(a):

    U mnie zero śniegu za to leje soczyście :/ Tak czy owak pozdrawiam serdecznie

  8. Anka Gmurczyk napisał(a):

    Dzięki za przepis na budyń jaglany :) boski jest

  9. Agnieszka Obojska napisał(a):

    Na piątek mężowi do pracy spakuje :) a u nas tylko mróz (-11°C, brrrrrr)

  10. Iwona Bobrowicz napisał(a):

    Chyba przetestuję. A może te z soczewicą… A może jedne i drugie… :-)

  11. Monika Gieroñ Rębisz napisał(a):

    Z zaskoczeniem powiem,że niewiele różnią się od cudownego oryginału…mąka deczko inna…heh.
    Prostota cudowna wręcz tak wyróżnia hiszpańską kuchnie w zależności od szerokosci geograficznej mimo wszystko tak niesamowicie zróżnicowaną,od północy zbliżonej klimatem do Polski do południa tak egzotycznego i ciepłego.Bravo po raz kolejny!sukces w prostocie!

  12. Knife&spoon napisał(a):

    Śniegu pełno i zimno wiec lecę do Ciebie na ten smakołyk ;-)

  13. Dolina Żurawi napisał(a):

    Suwalszczyzna nareszcie w bieli

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *