Falafel w wersji fit w razowej picie

5 sierpnia 2014, 11:27 | Chleby i bułki Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 34
Falafel w wersji fit w razowej picie

falafel_3No to ciągniemy wątek fit, choć jestem pewna, że skusi nie tylko tych co walczą o linię. Tym razem solidny obiadek jak marzenie. Aromatyczne, puszyste falafle w towarzystwie chrupiących warzyw, zawinięte w elastyczną pitę z mąki żytniej razowej. Kotlecików z ciecierzycy nie smażę w głębokim tłuszczu, jak to się robi tradycyjnie. Formuję z nich placuszki i piekę na posmarowanej cienką warstwą oleju patelni. Są doskonałe, choć początkowo miałam wątpliwości, czy to się uda. Spróbujcie sami :)

falafel_4

Falafel w wersji fit

300 g ciecierzycy namoczonej przez noc w wodzie

1 cebula

2 ząbki czosnku

łyżeczka kminu rzymskiego

sól

olej

Razowa pita

300 g mąki żytniej razowej

ok. 100 ml gorącej wody

sól

Dodatki:

dowolne świeże warzywa, u mnie ogórki i czerwona cebula

  1. Ciecierzycę odsączyć zachowując wodę, w której się moczyła.
  2. Przełożyć do miksera, dodać cebulę, czosnek, kmin rzymski i sól.
  3. Wlać ok. 1/2 szklanki wody i zmiksować na papkę gęstości greckiego jogurtu. Jeśli masa jest za gęsta, dolać jeszcze odrobinę wody.
  4. Rozgrzać patelnię, natłuścić ją cienką warstwą oleju i smażyć niewielkie kotleciki z obu stron na złoty kolor. Tradycyjnie falafle smaży się w głębokim tłuszczu, w tym wypadku zależy mi na ograniczeniu kaloryczności posiłku. Dlatego smażę je na średnim, a nawet małym ogniu, by miały czas dopiec się w środku.
  5. Pora na pitę. Mąkę wsypać do miski, dodać sól.
  6. Zalać gorącą wodą, wymieszać łopatką, a gdy masa nieco przestygnie, wyrobić rękami.
  7. Ciasto powinno być elastyczne i łatwe w formowaniu, jeśli jest za suche dolać jeszcze trochę wody.
  8. Z gotowego ciasta formować kulki nieco większe od orzecha włoskiego i cienko je rozwałkować.
  9. Opiekać na dobrze rozgrzanej, suchej patelni z obu stron po ok. 2 minuty.
  10. Na gotową pitę wyłożyć nadzienie, zwinąć i zajadać ze smakiem! Mojego falafla potraktowałam przed zjedzeniem odrobiną pestu z rukoli (przepis tu).

falafel_5

falafel_2

 

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

34 odpowiedzi na “Falafel w wersji fit w razowej picie”

  1. Julia Ż-t napisał(a):

    wygląda przepysznie, danie idealne na takie upały;-)

  2. Katarzyna Lasota napisał(a):

    ile wychodzi mniej więcej szt z tego przepisu na pity?

  3. Agi napisał(a):

    Uwielbiam te fit przepisy:) dziękuję za inspiracje i podpowiedzi:) u mnie dziś na obiad wczorajsze danie czyli tagliatelle z pesto z rukoli :) pozdrawiam serdecznie:)

  4. makate napisał(a):

    Na pewno wypróbuję, ciecierzyca czeka w szafce! :)
    A przy okazji mam pytanie – wspominałaś że robisz naleśniki z mąki gryczanej – czy możesz podać proporcje? ostatnio w ramach zdrowszego jadłospisu zrobiłam naleśniki z mąki pełnoziarnistej – strasznie się rwały :(

  5. Anna Bochenek napisał(a):

    Wspaniałe! Próbowałaś może je piec? Bo ja nosze się z tym zamiarem od dłuższego czasu ale ciągle znajduje jakieś wymówki… :)

  6. Angie napisał(a):

    Jakie pyszności!

  7. Kasia1975 napisał(a):

    Zrobilam, pyszne ale mialam pewne problemy. :-) Falafel wyszedl za wodnisty a ze juz nie mialam ciecierzycy to dodalam bulke tarta, pozniej pomyslalam, ze moglabym dodac kasze jaglana albo make jaglana, myslisz ze by dalo rade? No i pita… ta moja maka razowa to chyba jakos mocno zytnia byla bo te 100ml. wody to lyknela na raz i nawet nie bylo widac, ze tam byla woda. :-) Dodalam wiecej ale wyszla mi dziwna konsystencja, koniec koncow pity byly mocno chrupiace. Ciekawa jestem co trzeba zrobic zeby byly takie miekkie jak u Ciebie na zdjeciu? Generalnie super smaczne i bedzie goscic czesciej u mnie, tylko musze dopracowac szczegoly. :-)

  8. ana napisał(a):

    witam, a ja mam nastepujący problem – zrobiłam wszystko według przepisu – jedyna różnica to to że ciecierzyce miałam z puszki. Placuszków nie udało się w żaden sposób usmażyć – rozwalały się i powstała papka ( notabene smaczna bardzo) – czy ciecierzyca z puszki to może być przyczyna?

  9. Madame Malonka napisał(a):

    Wygląda świetnie!

  10. Olimpia Girul napisał(a):

    To jest pyszne. Robilam nie raz.

  11. Sandra Pluta-Trzeciak napisał(a):

    A falafele mozna upiec w piekarniku?

  12. Hanna Łamińska napisał(a):

    nie gotujemy najpierw ciecierzycy?

  13. Agnieszka Ua napisał(a):

    Gdzie mozna znaleźć takie ładne torebki do potrawy? Stanowi super wykończenie

  14. Ewa Boznańska napisał(a):

    Feriaaaa kolorów! Zachęcająco jak zwykle Beato!☺

  15. Kasia J. napisał(a):

    Nie mam kuminu i nie bardzo mogę wyjść do sklepu. Co mogę dodać zamiast tego, żeby smak był podobny?

  16. […] wegetariańskich burgerów lub falafla (przepis na wersję klasyczną tu, a wersję fit tu). Możesz nim posmarować pszenne placki i zajadać z dużą miską sałatki. No, no, no, sporo […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *