Fenomenalny bób z miętą i karmelizowaną cebulą z dodatkiem ostropestu plamistego.

29 czerwca 2015, 16:20 | Kuchnia Przystawki Wegetariańskie | 31
Fenomenalny bób z miętą i karmelizowaną cebulą z dodatkiem ostropestu plamistego.

bobBób z miętą pasują do siebie tak jak truskawki ze śmietaną – można by rzec, że to para idealna. Młody, zielony bób z wody należy od razu po ugotowaniu obrać ze skórki. Podkręcony lekko słodkawą, wolno karmelizowaną cebulą, czosnkiem i świeżą miętą smakuje doskonale zarówno solo, jak i w towarzystwie prostych placków z mąki razowej, które piekę na suchej patelni. Do bobu dodałam drobno mielony ostropest plamisty, którym wzbogacam regularnie moje posiłki od dobrych paru miesięcy.

Na co działa ostropest plamisty?

Jego dobroczynne właściwości znane już były w starożytności. Można powiedzieć, że te niepozorne ziarenka mają zbawienny wpływ na naszą wątrobę. Chronią ją przed wpływem toksyn, działają przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, stymulują regenerację i wytwarzanie nowych komórek wątroby, wspomagają układ trawienny. Ostropest plamisty stosowany jest przy kamicy żółciowej oraz podczas leczenia chorób nowotworowych. Dużo jak na tak skromną roślinkę.

Jak go stosować?

Zaleca się stosowanie łyżki ostropestu dziennie. Zazwyczaj dodaję go rano do mojej owsianki z owocami, świetnie się komponuje z sałatkami, omletami. Można go dodać do koktajlu, do zupy, do twarożku ze szczypiorkiem, albo do ciasta na chleb.

bob-z-mietaBób z miętą i karmelizowaną cebulą z ostropestem plamistym

500 g bobu

1 czerwona cebula

łyżeczka miodu

ząbek czosnku

cebulka dymka

1 łyżeczka ostropestu plamistego Sante

łyżka mielonej ostrej papryki

sól

świeżo mielony pieprz

2 łyżki oleju

kilka listków świeżej mięty

Bób ugotować w lekko osolonej wodzie, odlać, lekko przestudzić i obrać, nim całkowicie wystygnie. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, lekko posolić, smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, często mieszając. Następnie dodać miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz obrany bób, smażyć razem jeszcze 5 minut, aż składniki się połączą. Pod koniec dodać pokrojoną drobno dymkę. Doprawić papryką, solą i pieprzem. Zestawić z ognia, wsypać ostropest i posiekaną miętę, wymieszać. Podawać na ciepło np. z plackami z mąki żytniej (przepis na placki znajdziecie tu).

bob-z-mieta_5

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

31 odpowiedzi na “Fenomenalny bób z miętą i karmelizowaną cebulą z dodatkiem ostropestu plamistego.”

  1. Małgorzata Oczkowska napisał(a):

    ze skorka, oliwa, czosnkiem i cząbem – pycha!!!!!!!!!!!!!

  2. Ewa Siara-Sańpruch napisał(a):

    Młody z, starszy bez:)

  3. a ja nie lubię :( U ciebie on ma piękny kolor a mojej teściowej jest szary i okropny ?

  4. Kasia Rygalik napisał(a):

    Ja bez skórki. Super przepis – dzięki! Podam jutro do grillowanego łososia.

  5. Gotowany bub nigdy nie ma tak zielonego koloru

  6. tak i tak (teraz właśnie pochłaniam bez)

  7. Gosia Es napisał(a):

    tylko bez skórki mój gotowany zawsze zieloniutki jest…

  8. Agnieszka Sasin napisał(a):

    Uwielbiam w kazdej postaci,nigdy nie obieram,ale jak ktos obierze i poczestuje to tez nie pogardze :D ;)

  9. Beata Przeorska napisał(a):

    Lubimy bardzo! Gotowany na parze, polany łyżką dobrego oleju i posypany koperkiem. Młody wcinamy ze skórką; pod koniec sezonu jemy wydłubując ze skórek. Mniam!

  10. Ewka Konewka napisał(a):

    młodziutki ze skórką,starszy bez

  11. Ula Tesdorpf napisał(a):

    Bez ale już dawno nie jadłam b o tutaj nie ma jego a w tym roku nie miałam jego żeby posadzić pa pozdrowienia

  12. Kasia Sztelak napisał(a):

    chodzi za mną chodzi :) muszę kupić :)

  13. Stanikomania! napisał(a):

    Kocham w każdej postaci :-)

  14. Grazyna Winiarz napisał(a):

    Surowy jem ze skórką , gotowany bez.

  15. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Uwielbiam go:)jak młody to jem ze skórką.

  16. Czary z Drewna napisał(a):

    gotowany bez, pieczony ze skórką :)

  17. Adrianna Guzowska napisał(a):

    właśnie skończyłam jeść, było pysznościowe :P

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *