Fiocchi z gorgonzolą i gruszką. Trop drugi…

9 marca 2011, 15:04 | Przepisy | 30

Drugi trop naszej zabawy „Smaki i aromaty”prowadzi do kuchni. Pamiętajcie jednak, że lubię mylić tropy, a sztuczki iluzjonisty mam w małym palcu. Dostać się do kuchni nie jest łatwo, bo trzeba najpierw pokonać przesympatycznego typa, który strzeże swoich kulinarnych tajemnic jak lew. Jednak kilka kieliszków wina i sprytne pytania zadawane od niechcenia sprawiają, że wchodzę oto w posiadanie zarysu przepisu na potrawę, która oczarowała mnie i moją rodzinę już na samym początku naszych zimowych wakacji.
Teraz tylko kilka godzin w mojej domowej kuchni, kilka nieudanych eksperymentów, by wreszcie osiągnąć to, o co mi chodziło. Kremowa, ostra w smaku gorgonzola złagodzona słodką gruszką, zamknięta w zgrabnej sakiewce. Urocze i doprawdy, wcale nie trudne. Panie i Panowie, przed Wami (moja wersja):

Fiocchi z gorgonzolą i gruszką

300 g mąki
3 jajka
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
3 słodkie gruszki
150 g gorgonzoli
sól

Z mąki, jajek i odrobiny wody wyrobić elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę. Gdy ciasto będzie miało gładką konsystencję, owinąć je w folię spożywczą i włożyć na ok. godzinę do lodówki.
Gruszki obrać i zetrzeć na tarce. Ser rozkruszyć i wymieszać z gruszkami.
Ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraty o boku 8 cm. Na środku ciasta położyć łyżeczkę farszu i uformować sakiewkę. Fiocchi gotować 3-4 minuty w osolonej wodzie.

sos
30 g masła
100 g gorgonzoli
100 ml śmietany 30 %
świeżo mielony pieprz
smażone listki szałwi do dekoracji

Masło roztopić w rondelku. Dodać pokruszony ser, gdy się roztopi dodać śmietanę, doprawić pieprzem. Podgrzewać na małym ogniu ok. 2 minut i zdjąć z ognia. Smacznego!

Trop drugi zabawy w „Smaki i aromaty” za nami, lecz myli się ten, kto myśli, że to proste zadanie. Przypomnę zasady: zabawa polega na odgadnięciu miejsca naszych zimowych wakacji. Pozostawcie swój wpis pod tym postem i zamieście informację o konkursie „Smaki i aromaty” na swoich blogach. Osoby, które nie posiadają blogów proszę po zostawienie w komentarzu kontaktu do siebie. Dziś drugi trop. Pierwszy znajdziecie tutaj. Kolejna podpowiedź za tydzień, a rozwiązanie nastąpi we wtorek, 22 marca. Ogłoszę wtedy zwycięzcę. Wyłonię ją drogą losowania wśród osób, które będą najbliższe prawdy. Jak zwycięzca, to i nagroda oczywiście. Oto ona:

Powodzenia!

Zdjęcia: Beata Lipov

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Wzmianki

Komentarze

30 odpowiedzi na “Fiocchi z gorgonzolą i gruszką. Trop drugi…”

  1. kasandraa6 napisał(a):

    ale fajowe

  2. marghe napisał(a):

    A ja chciałam spytać co jest w tubce z napisem "Idea Toscana" – bo niedowidzę :)

    • Ewa napisał(a):

      Z napisem Idea Toscana to najprawdopodobniej żel do mycia ciała w tubie 200ml :)
      I oczywiście żel jest z Toskanii wyprodukowany z toskańskich składników.

  3. llooka napisał(a):

    To na 100% Toskania, z pierwszej podpowiedzi podobny krajobraz i limoncello:)

  4. Inkwizycja napisał(a):

    Ja też obstawiałabym Toskanię… na opakowaniach "nagrody" stoi jak byk – gdyby nie to, że to zbyt oczywiste ;-) i wyraźnie gospodyni lubi trochę namieszać ;-)
    Pozdrawiam!

  5. Zaytoon napisał(a):

    Nie jestem dobra w takich zgadywankach… Za to doskonale idzie mi zjadanie pyszności. Fiocchi… pierwszy raz o nich słyszę, ale wyglądają wspaniale!

  6. Anoushka napisał(a):

    bardzo profesjonalne :)

  7. Anna napisał(a):

    Murzasichle.
    Żałuję ale w losowaniach nie mam zazwyczaj szczęścia…
    To musiały być udane ferie w żółtym apartamencie…

  8. karolka napisał(a):

    Cudowna potrawa, nie dziwie sie, ze Wam tak zasmakowala.
    Tez mysle, ze to toskanskie klimaty :-)

    pozdrawiam

  9. miss_coco napisał(a):

    Ja bym obstawiala jakas wyspe, Sycylie albo Sardynie…

  10. Desperate Househusband napisał(a):

    Witam serdecznie!
    Moim zdaniem Sycylia, gdybym miał zgadywać dalej – prowincja Trapani, może wysepka Pantalleria..?
    Pozdrawiam

  11. Majana napisał(a):

    Beatko, jak zawsze wodzisz nas na manowce :)
    Strasznie jestem ciekawa, wydaje mi się,ze mimo tych toskańskich , włoskich znaków, to wcale nie będą Włochy ;))
    Hmmmm…pomyslę jeszcze. Obstawiałam Tossa de Mar w Hiszpanii, ale teraz sama nie wiem ;)))

  12. Majana napisał(a):

    Kurcze, silnie kojarzy mi się to wszystko z Sorrento, ale nie wiem,czy to nie za proste własnie;) Znając Twoje umiejętności iluzjonistyczne ;))
    Pomyslałam też o San Marino,ale pewnie błądzę biegając po włoskich śladach ;)
    Myslę nadal:)

  13. Kunia napisał(a):

    heh to może jednak ta Toskania ;);P

  14. Wika napisał(a):

    jakie pyszności
    pozdrawiam
    Wika

  15. Marta napisał(a):

    Lawendowa Polska. Czyli jak zimne, śnieżne ferie połączyć z tęsknotą za słońcem, smakami i kolorami lata. A w Murzasichlu można ;))

  16. Mmarta napisał(a):

    Obstawiam ze to Lombardia:)
    pozdrowienia serdecznie (marta_111@autograf.pl)

  17. Aleksandra napisał(a):

    Obstawiam Włochy :-), ale który region? Po kosmetykach wydawałoby się, iż Toskania, ale czy to aby nie zmyłka? ;-/

    Pozdrawiam Serdecznie :-)
    Ola

    Mój mail: aadam77@gmail.com

  18. ABily napisał(a):

    sakiewki wygladaja przepięknie…tylko nie wiem czy ryzykowalabym gorgonzolowe i gruszkowe nadzienie, probowalam już mixowac te smaki w zupie i wyszly nie zle ale bardzo dziwne, czy mozesz podpowiedziec jaki inne nadzienie nadawaloby sie do takiego ciasta?

  19. Przypraw mnie napisał(a):

    Świetny pomysł. Do spróbowania!
    Pozdrawiam Ania
    P.S: W życiu nie próbowałam gorgonzoli.

  20. Majana napisał(a):

    Jeszcze mi wpadło w oko i do głowy – Francja – Menton.
    A jak nie to szukam dalej :)))

  21. marghe napisał(a):

    Pantelleria?

  22. Grażyna napisał(a):

    Bardzo apetycznie wygląda, na pewno też i świetnie smakuje :-)

  23. Anonymous napisał(a):

    obstawialam Prowansje,teraz widze makarony i wloskie dodatki…..
    Toskania? chyba za proste…
    Sycylia?
    a moze dwa w jednym? :)
    Joanna

  24. Anonymous napisał(a):

    Głosuję na Menton we Francji! Z pozdrowieniami ! Jola

  25. Kitty napisał(a):

    Po pierwszej podpowiedzi obstawiałam Włochy, teraz nieco sprecyzuję – Toskania ;)

    kontakt: martina_k@poczta.onet.pl

  26. Śnieżka gotuje napisał(a):

    No może Liguria, Amalfi?

  27. ulcik napisał(a):

    Portugalia :) Lizbona :) ??

  28. mama84 napisał(a):

    Ja też obstawiam Toskanię:)

  29. […] duzo zdrówka, dzieci często szybciej reagują na leki niż my A tu mój pomysł na obiad Fiocchi z gorgonzolą i gruszką. Trop drugi… | Lawendowy Dom tylko sos będzie z boczku, cebuli, gorgonzoli, serka topionego i śmietany a i parmezany- jadłam […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *