Frittata z cukinią.

13 września 2011, 11:07 | Dania główne Kuchnia Przepisy Wegetariańskie | 16
Frittata z cukinią.

Czy omlet może być obiadem? Tak. Sycący, pełen sezonowych warzyw omlet, u mnie w włoskiej odmianie zwanej frittatą, to mój ratunek na obiad, gdy czasu na gotowanie po prostu brak. Jajka miksuję, dodaję wbrew zasadom odrobinę mąki i przygotowane wcześniej dodatki. Do tego miska świeżej sałaty i posiłek gotowy. Dziś ze startą i podsmażoną wcześniej cukinią.

Polecam Wam też wersję z suszonymi pomidorami, grzybami, groszkiem, bakłażanem lub obgotowanymi wcześniej i pokrojnymi ziemniakami. I tak nasz prosty omlet odbywa magiczną podróż przez kraje i kuchnie, odkrywając wciaż nowe smaki i możliwości. Ciekawa jestem, jakie są Wasze ulubione omletowe dodatki?

Frittata z cukinią

6 jajek
ok. 300 g cukinii
1 cebula
150 g fety
2 łyżki mąki
sól
pieprz
olej do smażenia

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroć w cienkie plasterki. Fetę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać cukinię i smażyć ją ok. 5-6 minut. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić z ognia. Jajka ubić, ja robię to mikserem, na najwyższych obrotach, aż do uzyskania sztywnej masy. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Do masy jajecznej dodać fetę, cukinię z cebulą, wymieszać i całość przelać na rozgrzaną patelnię. Omlet smażyć na małym ogniu ok. 5 minut z jednej strony. Teraz pora na sztuczkę cyrkową. Patelnię z omletem przykryć talerzem. Obrócić patelnię do góry dniem, tak, by omlet znalazł się na talerzu dopieczoną stroną do góry i zsunąć go ponownie na patelnię. Smażyć jeszcze ok. 3 minuty, a następnie przełożyć na duży, najlepiej ogrzany wcześniej talerz. Pokroić na porcje jak tort i od razu podawać.

Już jutro zapraszam na hit w mojej jesiennej spiżarni. Panie i Panowie, zabieramy się za ljutenicę!

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

16 odpowiedzi na “Frittata z cukinią.”

  1. Mona napisał(a):

    Frittata to pyszne danie.. przeffrrunie tak przez żołądek :) leciutko.. i zostawi smak do wieczora :))
    Jutro zagladam oczywiscie :))

  2. VIOLINOWO napisał(a):

    Bardzo apetycznie wygląda.

  3. Pieknoscdniablog napisał(a):

    omlet smakowity ale to na liutenice czekam:)

  4. Karolina napisał(a):

    Cukini co prawda mam już w tym roku dość, ale to bardzo fajnie wygląda, więc może spróbuję.

  5. shaday napisał(a):

    Frittata z cukinią – uwielbiam! Chociaż, czy cukinia w ogóle może być niedobra? ;)

    Pozdrawiam,
    yummymorning.blogspot.com

  6. Przygody kulinarne napisał(a):

    Fritatta jest pyszna z różnymi dodatkami, z cukinia nie jadłam jeszcze :-)

  7. Zielenina napisał(a):

    podoba mi się, w sam raz na niedzielne śniadanie! :)

  8. Gosia napisał(a):

    super wyglada!! jak slonko :)
    Pozdrawiam :)

  9. Majana napisał(a):

    Fajnie, apetycznie wygląda :). Musi byc pyszny.

    Pozdrowienia:)

  10. Chocolate Mint napisał(a):

    frittata hmmm…
    kolorami jest jak zwykle rozłożona na łopatki:) pięknie !!!
    Czekam z niecierpliwościa na jutro
    pozdrawiam

  11. asieja napisał(a):

    ten kolor jest jak słońce.

  12. Pati napisał(a):

    och Beatko, widze, ze raczysz sloncem,
    u nas frittata czesto gosci wieczorami na stole, gdy moj sycylijski goral wraca glodny do domu,
    ja jeszcze by bylo bardziej aromatycznie dodaje startego gran padano lub pecorino ( ktory, zrozumiale, cieszy sie bardziej popularnoscia, w koncu to ser owczy),
    rzeczywiscie to szybka i latwa potrawa, a smakuje nawet mojemu trzylatkowi,
    o zgrozo, ja tez przemycam odrobine maki, ku rozpaczy mojej tesciowej, jej nie zdarzylo sie nigdy poeksperymentowac w kuchni ;),
    pozdrawiam goraco ze skapanej w sloncu Sycylii
    Pati
    http://lavalledellanapo.blogspot.com/

  13. Monisia napisał(a):

    I sycący,smaczny posiłek gotowy;)z chęcią bym spróbowała takiego omleta.

  14. Flora napisał(a):

    RE_WE_LA_CJA… Ty to masz cudne pomysły na te cukiniowo-fetowe dania… wszystkie bez wyjątku zrobiłam i są naprawdę prze-prze-przepyszne…
    Dziś była ta frittata z sałatą i pomidorami…
    Przez Ciebie coraz lepiej gotuję ;-)))

  15. Mesh napisał(a):

    Bardzo smaczny omlecik, zniknął co do okruszka.

  16. Marta napisał(a):

    Przepis jest niebianski, mimo ze nie umiem przewracac omletow, wiec wyszlo mniej atrakcyjnie ale PYSZNIE :D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *