Galaretka warzywna z jajkami przepiórek

2 marca 2016, 09:55 | Bezglutenowe Kuchnia Przystawki Święta Wegetariańskie Wielkanoc wielkanocne potrawy | 40
Galaretka warzywna z jajkami przepiórek

Piękna, bardzo kolorowa, lekka i niezwykle smaczna galaretka warzywna będzie jedną z głównych ozdób wiosennego stołu. Dzięki esencjonalnemu wywarowi galaretka ma wyrazisty smak, który można podkręcić sosem chrzanowym lub tatarskim. Intensywna zieleń groszku cieszy oko, a delikatna konsystencja i złożony, choć delikatny smak ucieszą niejedno podniebienie :) Dla wielbicieli konkretniejszych smaków do galaretki można dodać kawałki pieczonego łososia lub kurczaka.

galaretka-warzywna-z-jajkami-przepiorek

galaretka-warzywna-z-jajkami-przepiorek_3

Galaretka warzywna z jajkami przepiórek

na galaretkę:

4 marchewki

pietruszka

kawałek selera

kawałek pora

niewielka cebula

2 listki laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

sól

4 łyżeczki żelatyny

dodatkowo:

300 g mrożonego zielonego groszku

18 jajek przepiórczych

  1. Obrać marchewkę, pietruszkę, selera i pora.
  2. Przełożyć do garnka, zalać 1 l wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i opaloną nad gazem cebulę.
  3. Całość zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem ok. 45 minut.
  4. Gotowy bulion odcedzić. Połączyć z żelatyną i bardzo dokładnie wymieszać, aż żelatyna się rozpuści.
  5. Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie. Mrożony gotować nie dłużej niż 7-10 minut, a następnie od razu schłodzić w wodzie z lodem. Dzięki temu zachowa swój cudowny kolor.
  6. Dwie marchewki pozostałe po gotowaniu bulionu pokroić w plasterki, groszek odsączyć na sitku.
  7. Jajka ugotować na twardo, obrać.
  8. Na dno formy wsypać warstwę groszku, zalać tężejącą galaretką.
  9. Na groszku ułożyć jajka, zalać galaretą i podobnie postąpić z pozostałymi składnikami.
  10. Odstawić naczynie do lodówki do zastygnięcia, najlepiej na całą noc.
  11. Podawać z octem winnym lub sokiem z cytryny. Świetnie smakuje z dodatkiem sosu chrzanowego.

 

galaretka-warzywna-z-jajkami-przepiorek_2

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

40 odpowiedzi na “Galaretka warzywna z jajkami przepiórek”

  1. Ula Kwiatkowska napisał(a):

    cudnie wygląda!

  2. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Pięknie to wyczarowałaś Beatko:)aż buzia się śmieje,jak sie patrzy na te wiosenne kolorki….a i samo zdrowie:)I jak zawsze ukłony dla fotografa,bo wspaniale pokazał to cudo:)pozdrowionka:)

  3. malinka napisał(a):

    czy mogę dowiedzieć się jaka foremka została użyta do tej galaretki ? :)

  4. Justyna Forysiak napisał(a):

    zaskoczę teściowa

  5. Ania Wachowiak napisał(a):

    Robimy robimy np z wędzonym pstrągiem!

  6. Grażyna Cholewicka napisał(a):

    Robię mięsne z warzywami, ale takie warzywne też muszę spróbować :)

  7. Bardzo ciekawy kształt :-) można wiedzieć jaka to forma ? do ciasta?

  8. Ewka Konewka napisał(a):

    piękna :) ja robiłam w foremce takiej falowanej ,też była ładna,,ale nie aż tak :) a w ogóle uwielbiam!

  9. Vitamix Polska napisał(a):

    ekstra te kolory :)

  10. STS napisał(a):

    Cudna propozycja!

  11. Aleksandra Brozyna napisał(a):

    wlasnie maz wczoraj zrobil ,ale klasyczna ,na nozkach i golonce !

  12. Agnieszka Ua napisał(a):

    Przepiękna i jaka APETYCZNA

  13. Anna Szachniewicz napisał(a):

    Pewnie, że robimy, na Wielkanoc zalewam takie małe galaretki w wydmuszkach jajek, potem sobie stygną i w sam raz na świąteczne śniadanie można już obrać i postawić takie piękne na stole

  14. Monika Kotowicz napisał(a):

    Piękna jest!

  15. Krystyna Bugajska napisał(a):

    nie przepadam za galaretą… ale Twoja wygląda tak pięknie, że chyba sama spróbuję!

  16. Dominika Bordewicz napisał(a):

    Bedzie w tym roku na moim wielkanocnym stole! Pieknota!

  17. Monika Witkowska napisał(a):

    Ja b. lubię galaretkę na wywarze z mięsa (z kurzych łapek, mniam :)), ale w środku tylko warzywa.. Ale że to podwójna robota, bo trzeba jakoś zagospodarować to mięso z wywaru, to bardziej mi się nie chce niż chce za to zabierać :D

  18. Majanowe Pieczenie napisał(a):

    Wygląda pysznie i pięknie! :)

  19. Becik Grudzień napisał(a):

    No wprost cudo!

  20. Joanna Malczewska napisał(a):

    A foremka to chyba Liliana :) Galaretka musi być! szczególnie na wiosnę z jajeczkami :)

  21. Monika napisał(a):

    Wygląda ślicznie,mam pytanie – jaki jest patent na to żeby ładnie wyszła z formy? bo w moim przypadku często polecane ocieplenie przez chwilę niezbyt działa, są jakieś inne sposoby? pozdrawiam,Monika

    • lawendowy_dom napisał(a):

      Cześć Moniko, tak jak napisałaś, tylko ocieplenie działa. Zanurzam na kilka sekund formę w gorącej wodzie, a następnie, gdy widzę, że galaretka lekko się już rusza, wykładam na talerz. Nie ma opcji, żeby się nie udało.

  22. Monika napisał(a):

    Piękna! Ile wcześniej mogę ją przygotować, chciałabym ją podać w Niedzielę Wielkanocną. pozdrawiam Monika

  23. Klaudia napisał(a):

    Żelatyna niestety nie jest „wege”, także w złej kategorii jest ten przepis :(

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *