Gazpacho z pieczonych warzyw. Rozwiązanie lawendowego candy!

29 czerwca 2011, 15:23 | Kuchnia Przepisy Wegetariańskie Zupy | 17
Gazpacho z pieczonych warzyw. Rozwiązanie lawendowego candy!

Gazpacho to taka sałatka do picia. Podawane mocno schłodzone, w szczególnie upalne dni z kilkoma kostkami lodu. Przygotowuję je na bazie kremowej emulsji, która powstaje w wyniku zmiksowania namoczonego w wodzie chleba i oliwy z oliwek. Moje gazpacho jest słodkawe i wyraziste w smaku. To za sprawą pewnej sztuczki, którą stosuję z powodzeniem od lat. Przed przygotowaniem zupy warzywa krótko piekę w wysokiej temperaturze. Dzięki temu wydobywam z nich cały ich intensywny aromat. Czy w wyniku tej modyfikacji mogę nadal nazywać mój chłodnik gazpacho? Nie wiem. Wiem natomiast, że proponuję Wam dzisiaj jedno z moich ulubionych dań. Tradycyjny dodatek posiekanych drobno ogórków, cebuli i papryki sprawia, że gazpacho zachowuje odświeżający charakter.

Gazpacho z pieczonych warzyw

1 kg pomidorów
2 cebule
3 strąki czerwonej, słodkiej papryki
1 czerstwa kajzerka lub 2 kromki czerstwego chleba (lubię wersję z chlebem wiejskim lub razowym)
2 ząbki czosnku
50 ml oliwy z oliwek
200 ml wody mineralnej
300 ml soku pomidorowego
ocet balsamiczny
sól
świeże zioła – u mnie najczęściej oregano, bazylia lub mięta
jako dodatki: posiekane drobno ogórki, cebula, papryka

Pomidory, paprykę i cebulę pokroić na pół, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika na funkcję grill. Piec ok. 15 minut, aż zaczną wydzielać intensywny aromat. Pieczywo zalać wodą, poczekać, aż zmięknie. Dodać czosnek, ½ łyżeczki soli i zacząć miksować, dolewając stopniowo oliwę. Gdy powstanie gładka emulsja, dodać obrane ze skóry, upieczone warzywa oraz zioła i dokładnie zmiksować całość. Dodać sok pomidorowy i jeszcze raz zmiksować. Doprawić kilkoma kroplami octu.
Zupę wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Powinna być dobrze schłodzona. Podawać z dodatkiem posiekanych drobno ogórków, papryki i cebuli.

Więcej letnich przepisów znajdziecie w najnowszym numerze magazynu Lawendowy Dom. Przypominam o trzeciej już edycji naszego konkursu „Przepis na 5!”. Zadanie bardzo proste. Wystarczy przesłać na adres: kontakt@lawendowydom.com.pl przepis na makaron. Przypominam, że w losowaniu nagrody głównej, którą tym razem jest zabójczo niebieski mikser KitchenAid z przystawkami do makaronu, ufundowany przez firmę Vivamix, biorą udział wszystkie nadesłane przepisy. Powodzenia!

I o mało nie zapomniałam o lawendowym candy. Dziękuję za liczny udział w mojej zabawie. Widzę, że sporo lawendowych fanów mnie czyta :) Tym razem wrzecionka trafią do: AW wara44@onet.pl oraz ja.modlishka@wp. Gratuluję serdecznie i czekam na kontakt.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

17 odpowiedzi na “Gazpacho z pieczonych warzyw. Rozwiązanie lawendowego candy!”

  1. KUCHARNIA, Anna-Maria napisał(a):

    Cudowne! Upiekę, zmiksuję, schłodzę i zjem warzywa w gazpacho! Takim jak Twoje!
    Pozdrawiam serdecznie!

  2. Beata Lipov napisał(a):

    Anno-Mario, świetny plan :) Ściskam bardzo letnio!

  3. Majana napisał(a):

    Cudowne gazpacho! Aż mi tutaj pachnie. Wygląda wspaniale!

    Szkoda,że wrzeciono nie trafiło do mnie, ale wielkie gratulacje dla Zwycięzców!:)))
    Pachnąco:))
    Pozdrawiam serdecznie:)

  4. Czarownica napisał(a):

    Dziekuje za zabawe :) Gratuluje dziewczynom :)

  5. KonKata napisał(a):

    gratulacje dl zwycięzców, co prawda nie wygrałam ale ze swych skromnych zasobów zrobilam wg tutka
    dzięki

  6. Karolina napisał(a):

    GRATULUJĘ :)

  7. miss_coco napisał(a):

    Zaintrygowalas tym gazpacho, sprobuje na pewno ! i przy okazji zapytam znajomych z Walencji, co o nim sadza ;))

  8. Beata Lipov napisał(a):

    Przyłączam się do Waszych gratulacji i jeszcze raz dziękuję za Wasz udział w zabawie.
    Majanko, może jeszcze będzie okazja :)
    KonKata – i jak wyszło?
    miss-coco – ciekawa jestem, co powiedzą. Ja uwielbiam tą wersję :)

  9. Flora napisał(a):

    na pewno spróbuję!!! teraz jest taki cudowny czas ogrodów i straganów pełnych cudnych warzyw, ze szkoda by umknęła okazja wypróbowania takiego sposobu na gazpacho…

  10. florysztuka napisał(a):

    to moje smaki i barwy!!spróbuje juz jutro:)pozdrawiam!!
    florysztuka

  11. AW napisał(a):

    Pani Beatko serdecznie dziękuję i na pachnącą nagrodę z utęsknieniem oczekuje .

  12. Beata Lipov napisał(a):

    AW, to poproszę jeszcze o adres do wysyłki na priva.

  13. Aldona napisał(a):

    Gratuluję kochane :)

    I Tobie dziękuje za miłą zabawę :)

  14. Aldona napisał(a):

    Gratuluję kochane :)

    I Tobie dziękuje za miłą zabawę :)

  15. Kajjka napisał(a):

    Dziękuję za zabawę i gratuluję szczęścia wygranym :)))

  16. tabu napisał(a):

    gratuluję laureatkom..a Tobie bardzo dziękuję za przepis na gazpaho..tyle już się o tym nasłuchałam..w końcu muszę spróbować:)

  17. Ewa napisał(a):

    Takie gaspacho jest rewelacyjne! Dodałam jeszcze oprócz ogórka pokrojoną w taką samą drobną kostkę mozzarellę, do tego ziołowe grzanki – i wyszło pyszne i sycące danie, w sam raz na upały :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *