Genialne pierogi z dynią z ciasta parzonego

20 września 2016, 08:05 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 54
Genialne pierogi z dynią z ciasta parzonego

Genialne w smaku pierogi z dyni to moje niedawne kulinarne odkrycie. Farsz przygotowałam z upieczonej wcześniej w piekarniku dyni hokkaido. Doprawiony szczodrze mieszanką curry, czosnku i szczodrej garści startego parmezanu jest wyrazisty i porusza do głębi rozleniwione nadchodzącą jesienią kubki smakowe. Pierogi możesz podać po prostu z wody, polane gorącym masłem. Możesz też je przesmażyć przed podaniem na złoto i jestem pewna, że ta wersja doprowadzi do ekstazy sporą grupę pierogożerców. Dla wielbicieli subtelnych doznań polecam pierogi w delikatnym bulionie drobiowym lub warzywnym. No pyszna sprawa i tyle!

pierogi-z-dynia-przepis_08

pierogi-z-dynia-przepis_10

pierogi-z-dynia-przepis_06
Pierogi z dynią z ciasta parzonego


Ciasto:
3 szklanki mąki
szczypta soli
Nadzienie:
800 g upieczonej w piekarniku dyni hokkaido
cebula
łyżka przyprawy curry
2 ząbki czosnku
łyżeczka wędzonej papryki
łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
łyżeczka soli
świeżo mielony pieprz
100 g parmezanu
olej do smażenia

  1. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, zalać szklanką wrzącej wody i wyrobić ciasto, uformować je w kulę, przykryć miską i zostawić na 20 minut. Dzięki temu ciasto nabierze elastyczności i będzie bardzo plastyczne.
  2. Dynię zmiksować na puree. Jeśli jest zbyt sucha, dodać odrobinę wody.
  3. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, dodać przyprawę curry i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć często mieszając ok. 5 minut.
  4. Zestawić z ognia, dodać paprykę, czosnek niedźwiedzi, sól, doprawić świeżo mielonym pieprzem.
  5. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Wykroić kwadraty o boku 11 cm, na każdy nałożyć łyżkę farszu i dokładnie zlepić brzegi.
  6. Gotować w osolonym wrzątku ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyjąć łyżką cedzakową na półmisek.
  7. Przed podaniem można pierogi przyrumienić na patelni na złoto, jeśli ktoś lubi lub podać z wody, albo w bulionie.

pierogi-z-dynia-przepis_01

pierogi-z-dynia-przepis_02

pierogi-z-dynia-przepis_07

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

54 odpowiedzi na “Genialne pierogi z dynią z ciasta parzonego”

  1. Hanna Łamińska napisał(a):

    wygląda obłędnie-musze upiec dynię :-)

  2. Anna Makowska napisał(a):

    Ja poprosze! I musze Ci powiedziec, ze gdyby nie dzisiejszy i jutrzejszy brak czasu, te tez mialam zamiar zrobic takie pierogi. Wiec moze jednakw czw? ;)

  3. Agnieszka Maciejewska napisał(a):

    Dokąd przyjechać z talerzem?

  4. Nie przepadam za lepieniem pierogów, ale zjadłabym bardzo chętnie! :)

  5. Marta Charzewska napisał(a):

    Wyglądają niesamowicie

  6. Cześć jestem Magda i też jestem uzależniona od pierogów ale z takim farszem nie jadłam więc poproszę kilka :) pozdrowienia

  7. Naamah napisał(a):

    Ile mniej więcej sztuk wychodzi z przepisu?

  8. Joanna Kaczmarek napisał(a):

    Piękne i piękne zdjęcia! :)

  9. Marlena Pawlak napisał(a):

    Trochę jest roboty ale mam dynie na zbyciu

  10. Zaneta Hajnowska napisał(a):

    A czy to ciasto wyjdzie z mąki pełnoziarnistej? Nie mogę używać zwykłej białej :(

  11. Anna Antochowska napisał(a):

    ostatnio jadłam z dynią, kozim serem oraz szpinakiem – pycha :-) zastanawiam się nad zrobieniem takich właśnie

  12. Fooder napisał(a):

    Wyglada, że robisz cieniutką skórkę… Ciekawe jak…

  13. Aga Mikita Guzik napisał(a):

    Musi być koniecznie hokkaido????

  14. Agnieszka Gabryś napisał(a):

    Beata … nie masz litości !

  15. Beata Wlodarczak napisał(a):

    podziwiam i zazdroszczę czasu na robienie

  16. Ola Ka napisał(a):

    Daria zrób mi takie !

  17. Jagoda Dąbrowska napisał(a):

    Jakie śliczne te falbanki

  18. Maria Molicka napisał(a):

    jutro mam w planie ruskie ;)

  19. Lawendowa Ostoja napisał(a):

    wyglądają bardzo apetycznie :)

  20. Lawendowa Ostoja napisał(a):

    wyglądają bardzo apetycznie :)

  21. Lawendowa Ostoja napisał(a):

    wyglądają bardzo apetycznie :)

  22. Lawendowa Ostoja napisał(a):

    wyglądają bardzo apetycznie :)

  23. Lawendowa Ostoja napisał(a):

    wyglądają bardzo apetycznie :)

  24. Agata Borowska napisał(a):

    Co poradzisz… trzeba pomyslec kiedy i brać sie za robotę! Mam tez w planach zawekowac dyniowe puree wiec moze bede je robic nie tylko w dyniowym sezonie

  25. Anna Przyżecka napisał(a):

    Ja też je lubię robić i jeść :)

  26. Daniel Szablewski napisał(a):

    Brzmi genialnie a jak smakują? ;)

  27. Katrin Polinska napisał(a):

    wygladaja extra (y) ;-)

  28. ewka napisał(a):

    mniam mniam :)

  29. Gosia napisał(a):

    robię dziś… ZARAZ! NA śniadanie :))) A co! Zaszaleć można – niekoniecznie na obiad :) Rodzina wstanie i ucieszy się z ciepłego śniadania :) pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *