Genialne wegańskie gofry belgijskie (bez jajek i mleka)

16 marca 2017, 09:00 | Desery Kuchnia | 24
Genialne wegańskie gofry belgijskie (bez jajek i mleka)

Panie i Panowie, mam dla Was genialny przepis na wegańskie gofry belgijskie. Przepis powstał w zaciszu naszej kuchni i pękam z dumy, bo autorkami przepisu są dwie szalone siedemnastolatki, z czego jedna jest moją osobistą córcią :) Korzystajcie, bo gofry wychodzą chrupiące, pachnące, czyli takie, jak powinny być. Powiem więcej, po 2-3 dniach są nadal super pyszne i chrupiące, a to już jest po prostu jakiś cud ;) Tajemnicą chrupiącego efektu jest cukier gruboziarnisty, który dodaje się już po wyrośnięciu ciasta. Podczas pieczenia, cukier się karmelizuje i oto mamy to, co nas tak w gofrach belgijskich tak kręci. To co, robimy?

Wegańskie gofry belgijskie

360 g mąki

opakowanie drożdży instant (7g)

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżeczki mielonego cynamonu

szczypta soli

200 ml mleka sojowego

80 ml oleju

2 duże dojrzałe banany

100 g cukru grubo ziarnistego

olej do smarowania gofrownicy

  1. Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier waniliowy, cynamon i sól.
  2. Wlać podgrzane mleko sojowe i olej.
  3. Banany rozgnieść widelcem dodać do pozostałych składników.
  4. Wymieszać składniki, aż się połączą i powstanie ciasto o gładkiej konsystencji.
  5. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 30 minut.
  6. Do wyrośniętego ciasta wsypać gruboziarnisty cukier.
  7. Gofrownicę rozgrzać, nakładać porcję ciasta na środek, zacisnąć górną klapę i piecz gofry do zrumienienia.
  8. Po upieczeniu odłożyć gofry na kratkę do ostygnięcia.

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

24 odpowiedzi na “Genialne wegańskie gofry belgijskie (bez jajek i mleka)”

  1. Anna Maria napisał(a):

    nie są fit ;(

  2. Agnieszka Wnukowska napisał(a):

    Co z tego ze bez mleka i jajek ale jest cukier…..

  3. Żaneta Pawłowska napisał(a):

    Jaka mąka? pszenna?

  4. Karolina napisał(a):

    Jaką gofrownicę polecasz?

  5. Ania Wu napisał(a):

    Uu dziewczyny chyba są na głodne skoro tak jęczą..

  6. Małgorzata Nicińska napisał(a):

    Beatko pyszne :) świetnie smakują w formie racuchów ,jesli ktos nie posiada gofrownicy :)

  7. Madame Malonka napisał(a):

    Wyglądają bardzo pysznie. Ciekawa jestem przepisu, skoro bez jajek i mleka :) Kojarzą mi się z podpłomykami :)

  8. Monika Laudańska napisał(a):

    Aż szkoda, że muszę lecieć do pracy. Ale nic straconego, zrobię wieczorem. Będę pół dnia chudsza :-)

  9. Marlena Pawlak napisał(a):

    Zrobię u mnie dziewczyny to fanki gofrow

  10. Jolanta Szyndlarewicz napisał(a):

    Pani Beatko mimo, iż pożarłam przed chwilka 8 pierogów to zjadłabym i z 2 takie gofry:)

  11. Malgorzata Plewka napisał(a):

    To moze bez maki

  12. Dorothea napisał(a):

    I to na pewno wypróbuję belgijskie gofry do tego wegańskie, mniaaaam:)

  13. Marta Nowak napisał(a):

    pycha!polecaPani jakas dobra gofrownice?

  14. Agnieszka Bielińska napisał(a):

    Anna Zka Ala Wesołowska to coś dla was. To znaczy nie dla was

  15. Geny po ojcu napisał(a):

    Ale super przepis, kiedyś Synek nie mógł jadać jajek więc próbowaliśmy różnych przepisów bezjajecznych.
    Twoje gofry wyglądają super, aż ślinka cieknie 😆

  16. Alicja Mościńska napisał(a):

    Beato a ten gruby cukier to rafinada , perlisty?

  17. Dorota napisał(a):

    Od kilku dni wiem,ze moi synowie maja nietolerancje laktozy i alergie na jajka kurze wiec zaczelam szukac przepisow potraw I wypiekow , ktore moje pociechy znaja ale bez skladnikow,ktore je uczulaja.Te gofry-chapeau bas-sa rewelacyjne! Malcy wreszcie kontentni :o)))Wasza strona rowniez ciekawa,mysle,ze bede czesciej tu zagladac. DZIEKUJE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *