Genialny makowiec mojej mamy

30 listopada 2015, 10:30 | Boże Narodzenie Ciasta i ciasteczka Ciasta i ciasteczka świąteczne Kuchnia Świąteczne Święta Wegetariańskie | 65
Genialny makowiec mojej mamy

Czekam na makowiec mojej mamy przez cały. I za każdym razem tracę resztki zdrowego rozsądku, podjadając kolejne kawałki bez żadnych hamulców. Ten makowiec, u nas w domu zwany tortem makowym jest bardzo prosty do przygotowania, gdyż nie trzeba przygotowywać ciasta drożdżowego. Składa się w zasadzie z masy makowej i mnóstwa bakalii. Jest wilgotny, aromatyczny i cudownie makowy. Po prostu mistrzostwo świata. Warto pamiętać, że makowiec najlepiej przechowywać w lodówce. Smacznego :)

makowiec-doskonaly-przepis_04 makowiec-doskonaly-przepis_01

Makowiec doskonały mojej mamy

2 szklanki maku

szklanka bułki tartej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

kilka kropli zapachu migdałowego

3 łyżki miodu

szklanka bakalii (mieszanka skórki pomarańczowej, orzechów włoskich i migdałów)

kostka masła

6 jajek

szklanka cukru

do dekoracji

szklanka łuskanych orzechów włoskich

szklanka cukru

  1. Mak sparzyć, zostawić na noc.
  2. Następnego dnia odsączyć, przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować.
  3. Dodać tartą bułkę, proszek do pieczenia, zapach, miód i bakalie.
  4. Masło rozpuścić, zostawić do przestygnięcia, następnie dodać do masy makowej.
  5. Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać do pozostałych składników i delikatnie wymieszać.
  6. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec dobrą godzinę.
  8. Zostawić w formie do wystygnięcia, a następnie delikatnie wyjąć.
  9. Do garnka wsypać cukier, dodać 2 łyżki wody, gotować, aż lukier zacznie gęstnieć, dodać orzechy, gotować jeszcze chwilę, a następnie polać orzechową pasą tort i zostawić do wystygnięcia.

makowiec-doskonaly-przepis_02

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

65 odpowiedzi na “Genialny makowiec mojej mamy”

  1. Aniapp napisał(a):

    Musi by naprawde cudowny! Dzieki za podzielenie sie przepisem ☺Na pewno wyprobuje!

  2. wygląda wspaniale :). Muszę taki zrobić!

  3. Anna napisał(a):

    Czym by można zastąpić bułkę tartą, żeby przepis był gluten-free? Wygląda niezwykle kusząco, chętnie bym wypróbowała…

  4. Fooder napisał(a):

    Lepszego niż Twojej mamy nie ma!

  5. Aleksandra Klimek napisał(a):

    Ja polecam ten: http://www.mojewypieki.com/przepis/makowiec-zawijany
    robiłam go już kilka razy i zawsze wychodzi przepyszny!! A Twój zapewne wypróbuję! Mój brat uwielbia takie makowce :)

  6. Elżbieta Rudzka napisał(a):

    http://everycakeyoubake.blogspot.com/2011/12/swiateczna-strucla-makowa-drozdzowa-i.html?m=1 Ja od kilku lat robię zawijany na cieście krucho-drożdżowym. Ciasto robię w Wigilię, nie musi wyrastać, dłużej zachowuje świeżość. Masę robię dzień wcześniej. Wcześniej robiłam też ten z Moich Wypiekóe. Oba pyszne.

  7. Agnieszka Pełszyńska napisał(a):

    Polecam połączenie sernika i maku – ciasto o nazwie marcepan, super nawet dla kogoś kto nie jest wielkim fanem maku tak jak ja :)

  8. Iwona Drążkiewicz napisał(a):

    Czy z tych 2 szk maku będzie taki na tortownicę???
    Czy podwoic składniki???

  9. A te gwiazdki to co? Bo tez cudne;-)

  10. Małgorzata Oczkowska napisał(a):

    ja mam podobny przepis tylko dodaję 4 starte na grubych oczkach jabłka, najlepiej renety – jest wilgotny i lekko winny :-)

  11. Honorata Baran napisał(a):

    Podpisuje sie pod tym, ze ze strony moje wypieki najlepszy :) nawet teściowa powiedziala, ze jest rewelacyjny… :P :P :P

  12. Ania Luke Pasternak napisał(a):

    .. Wyglada przesmacznie

  13. gigi napisał(a):

    Moja mama robi taki sam! Może ma odrobinę mniej cukru i masła, za to trochę mąki. Uwielbiam go :) Jest mokry i pełen bakalii. Pycha!

  14. Sniezka gotuje napisał(a):

    Ja robię drożdżowy wieniec z makiem. Poprzeplatany może być dekoracją stołu: http://sniezkagotuje.blogspot.com/2012/12/makowiec-na-sposob-estonski.html

  15. Karolina Stanicka napisał(a):

    Goraco polecam…upieklam w ubieglym roku…i tym razem rowniez zagosci na moim swiatecznym stole☺ http://www.mojewypieki.com/przepis/makowiec-na-kruchym-ciescie-z-konfitura-zurawinowa

  16. Grażyna Cholewicka napisał(a):

    może makowiec mojej Mamy ? rok temu na blogowej wigilii bardzo smakował :) http://grazynagotuje.pl/tradycyjny-makowiec-mojej-mamy/

  17. Joanna Philippe napisał(a):

    a ten mak to wystarczy raz przekręcić przez maszynkę, czy 2 razy?

  18. Julita Budzisz napisał(a):

    Makowa gwiazda wyglada bardzo swiatecznie i efektownie :) Przepisow na nia jest cala masa w necie ale ogolnie to drozdzowe z masa makowa

  19. Sylwia Olszewska napisał(a):

    A ja najbardziej lubię klasykę :-)

  20. Aneta Krawczyk napisał(a):

    Tarta makowa z bakaliami polana czekolada , the best

  21. Grażyna Suchodolska napisał(a):

    Ja zamiast bułki tartej dodaję kaszą manną ,to przepis mojej mamy,:)

  22. asia napisał(a):

    Pani Beato, jaka jest średnica tortownicy? inspiruje mnie Pani od jakiegoś czasu – tarta czekoladowa – miodziooooooooooo, stefanka – też fajna, ale niestety kupiłam kiepskiej jakości herbatniki, a składniki mają tu znaczenie. Makowca zrobię. Będzie debiut, ale wydaje mi się, że moja babcia robi podobny, też jaki pisały poprzedniczki z jabłkami. U mnie w rodzinie to nie makowiec a tort makowy – przekładany dodatkowo masą orzechową. Absolutnie rewelacyjny. Z czekoladową polewą i orzechami na wierzchu. Za to bez bakalii w środku. Polecam spróbować zrobić – wart wysiłku :)

  23. Asiao napisał(a):

    I dostalam slinotoku na wieczór!!!!
    Zrobie na pewno w ten weekend na firmowa wigilie.
    Jak dlugo musi stac w lodowce do dobrego zastygniecia? Wystarczy przez noc?

  24. Asiao napisał(a):

    I co oznacza zmiksowac mak? Nie mam maszynki do miesa. Moze byc kupny zmielony? Czy zmielic mikserem?

  25. Iwona Drążkiewicz napisał(a):

    Tortownica 28cm??

  26. Ewa napisał(a):

    Witam,
    proszę o potwierdzenie w kwestii jajek. Ucieramy je w całości z cukrem?

    • lawendowy_dom napisał(a):

      Ewo, tak napisałam w przepisie – jajka ucieramy z cukrem. W całości, białka i żółtka razem, bez skorupek ;) Pozdrawiam serdecznie :)

  27. Boguś napisał(a):

    migdały nie sparzone i nie obrane ze skórki to nic innego jak kaleczenie rzemiosła.
    Może trzeba się trochę podszkolić z podstawowych zasad tworzenia wypieków.
    Pulchności ma ciastu dodać proszek do pieczenia ?
    Może wystarczy ubić z pozostałych białek pianę i dodać do masy żółtkowo-makowej, chyba będzie lepiej !
    Bogusław

  28. Boguś napisał(a):

    Dzięki za życzenia, nie robiąc chałtury sukces zawsze jest pewny.
    Mogę Ci poradzić jedynie to że jednak warto sięgnąć po stare kulinarne podręczniki, tam jest wiele zasad stosując które sukces jest murowany. Internet i programy w tv to jedna wielka komercyjna ściema !
    pozdrawiam

  29. Alex napisał(a):

    Chciałam zapytać, ile dni może postać taki makowiec od momentu zrobienia? :)

  30. Zuzanna Klonowska napisał(a):

    Mam pytanie dotyczące i tego makowca i makowca w kształcie gwiazdy, czy jezlei upieke je jutro to wytrzymaja do czwartku czyli do świat? najpozniej moge je upiec we wtorek czyli 2-3 dni rpzed jedzneiem. czy nie wyschnie za bardzo?

  31. barbara napisał(a):

    Bardzo proszę o informację na tem. maku. Mam kupiony mak mielony ( bakmit )- czy także musi zostać sparzony na noc? Czy sparzyć go przed użyciem lub wsypać suchy do masy?
    Startuję z Pani makowcem jutro rano :o)
    Serdecznie pozdrawiam, barbara

  32. Kasia napisał(a):

    Wspaniałe ciasto,robiłam pierwszy raz a wyszło jak z obrazka; )prosty,jasny przepis. Dziękuję,dzięki temu cudeńku mogłam mieć swój wkład w wigilijny wieczór.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *