Genialny pasztet z fasoli

22 grudnia 2017, 17:52 | Kuchnia Potrawy świąteczne Świąteczne Wegetariańskie | 5
Genialny pasztet z fasoli

Bardzo, bardzo smaczny jest ten pasztet. Genialny z kiszonym ogórkiem, z chrzanem, z grzybkami w occie lub z żurawiną. Do pasztetu użyłam fasoli w puszce, bo ochota na pasztet dopadła mnie nagle i nie miałam czasu na nocne moczenie. Do pasztetu dodałam kwaskowe jabłko, polecam Szarą Renetę. Masę doprawiłam czosnkiem i majerankiem. Smacznego :)

Genialny pasztet z fasoli

2 puszki białej fasoli

duża cebula

jabłko odmiany Szara Reneta

łyżka majeranku

2 ząbki czosnku

pół szklanki oleju

sól

pieprz

dodatkowo

masło i bułka tarta to formy

  1. Przygotować formę keksówkę. Wysmarować ją masłem i wysypać tartą bułką.
  2. Fasolę odsączyć z zalewy. Cebulę drobno pokroić. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, dodać pół łyżeczki soli. Smażyć na niewielkim ogniu, pozwalając, aby cebula ładnie się zeszkliła.
  4. Dodać jabłko, majeranek i przepuszczony przez praskę czosnek. Doprawić całość pieprzem, smażyć razem cały czas mieszając ok. 5 minut.
  5. Na koniec dodać fasolę i jeszcze chwilę razem przesmażyć.
  6. Całość zmiksować za pomocą ręcznego blendera lub przepuścić przez maszynkę do mięsa.
  7. Masę przełożyć do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut.
  8. Następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  9. Podważyć lekko boki pasztetu i wyłożyć go na talerz.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

5 odpowiedzi na “Genialny pasztet z fasoli”

  1. Marta napisał(a):

    No coz Beatko blog byl super ale teraz stal sie bardzo komercyjny a naprawde szkoda

  2. Basia napisał(a):

    Zgadzam się z Martą, kiedyś często tu zaglądałam, ale ta wszechobecna reklama mnie zniechęciła. Teraz po długiej przerwie jestem znowu i niestety nic się nie zmieniło, szkoda bo ładnie Beatko ją prowadzisz, radosna grafika, świetne zdjęcia, przepisy itp. Pozdrawiam!

  3. Basia napisał(a):

    Przepraszam Dorotkę za „Beatkę” :)

  4. Katinka napisał(a):

    Pasztet zrobilam z bialej, ugotowanej do bardzo miekkiej ;) miekkosci fasoli oraz dodalam odrobine zmielonej czerwonej cebuli, upieczony udekorowalam swieza natka pietruszki. Wyszedl pyszny, pieknie sie prezentowal na zielonej salacie :)
    Tak wiec polecam Wam ten prosty i szybki przepis Pani Beaty, warto sprobowac :)

  5. Aska napisał(a):

    Jaki rozmiar keksowki?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *