Genialny pasztet z ciecierzycy!

28 listopada 2014, 08:56 | Bezglutenowe Kuchnia Przystawki Wegetariańskie | 18
Genialny pasztet z ciecierzycy!

pasztet z ciecierzycy_3Pasztet jaki jest, każdy widzi. Ma piękny kolor, przyjemną konsystencję i kusi zapachem. Dla mnie to doskonała propozycja na drugie śniadanie lub kolację. Z kromką razowca i żurawiną lub chrzanem. Pychotka!

pasztet z ciecerzycy
Pasztet z ciecierzycy


250 g ugotowanej wcześniej Ciecierzycy Sante
50 g Słonecznika łuskanego Sante
cebula
1/2 pora
2 marchewki
ząbek czosnku
2 łyżki słodkiej czerwonej papryki w proszku
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka przyprawy curry
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 jajka
2 łyżki oleju
Soli Morskiej jodowanej Sante
pieprz

  1. Kmin rzymski podprażyć na suchej patelni i utłuc w moździerzu.
  2. Cebulę i pora obrać, drobno pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  3. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę razem z porem.
  4. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku, kmin rzymski i przyprawę curry, chwilę razem smażyć, cały czas mieszając.
  5. Dodać koncentrat pomidorowy, pół szklanki wody, wymieszać, żeby składniki się połączyły, zestawić z ognia.
  6. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni do momentu, aż zaczną przyjemnie pachnieć.
  7. Zmiksować składniki pasztetu, czyli ciecierzycę, uprażone ziarna słonecznika, sos marchewkowo pomidorowy i jajka.
  8. Doprawić solą i pieprzem.
  9. Masę przełożyć do wysmarowanej olejem foremki.
  10. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 55 minut.
  11. Zostawić w formie do wystygnięcia, a następnie przełożyć na talerz.

pasztet z ciecierzycy_2

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

18 odpowiedzi na “Genialny pasztet z ciecierzycy!”

  1. Magda Vilček napisał(a):

    Super przepis! Napewno skorzystam :)
    Mam tylko male pytanko.. Ciecierzyce mam wczesniej namoczyc?

  2. Kati Orlowicz napisał(a):

    Wygląda pysznie! Jutro wypróbuję ten przepis

  3. Ola Wu napisał(a):

    Wygląda bardzo apetycznie i przepis też zachęcający :)
    Zdjęcia cudne.

  4. Muszka napisał(a):

    Wygląda pysznie:)

  5. Ewelina napisał(a):

    Zachwyciłam się tym przepisem tylko mam jedno małe pytanie, czy podana w przepisie waga ciecierzycy jest przed czy po ugotowaniu?

  6. DeMarta napisał(a):

    muszę przyznać, że po wielu poszukiwaniach tego typu pasztetów, różnych kulinarnych próbach – nareszcie znalazłam :))) ten jest po prostu the best, rewelacja.Zjedliśmy od razu połowę jeszcze ciepłego, mniam.
    Użyłam 250g gram ciecierzycy przed ugotowaniem, mam nadzieję, że dobrze :)

  7. Dzień dobry, przymierzam się do zrobienia pasztetu, mam jednak dwa pytania Jakiej wysokości forma jest potrzebna? Czy1 łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu wystarczy?

  8. kinga napisał(a):

    a mi wychodzi jakiś taki suchy i się rozpada przy krojeniu, pomocy! co z tym fantem zrobić?

  9. Joanna Orlikowska napisał(a):

    Zrobiłam dzisiaj po południu i… już go nie ma! :D Chyba nie trzeba lepszej rekomendacji :)

  10. paolka napisał(a):

    Witam,
    Nie jest dla mnie do końca jasne zdanie “250g ugotowanej wcześniej ciecierzycy”. Czy to oznacza, że do pasztetu należy użyć 250g po ugotowaniu czy 250g suchej ugotować?

  11. aga napisał(a):

    Zrobiłam podobnie.Dalam zamiast curry pieprz ziołowy i nie zmiksowalam słonecznika. Bardzo dobre.

  12. Darla napisał(a):

    Nigdy nie lubiłam pasztetów mielonego mięsa itp. Teraz jestem pod opieką dietetyczki która całkowicie wykluczyła z mojej diety gotowe produkty Robię więc pasztety miesno-warzywne i warzywne. Na szczęście są takie strony jak ta gdzie można znaleźć inspiracje do ich przygotowania.Właśnie uciekam ten z ciecirzycy, jest pyszny .Dziękuję i pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *