Gofry brokułowe. Slow Food znowu w akcji.

10 maja 2012, 13:23 | Dzieci Kuchnia Przepisy Przystawki Relacje Slow Food Wegetariańskie Wychowanie | 7
Gofry brokułowe. Slow Food znowu w akcji.

Są pyszne! Brokułowe gofry z dodatkiem wiejskiego twarogu były hitem pikniku rodzinnego w szkole naszych dzieci. Z moimi dzielnymi współtowarzyszkami upiekłyśmy ich około setki i rozeszły się jak świeże bułeczki.
Przepis dostałam jako gratis do kosmicznych gofrownic KitchenAid. Vivamix, polski dystrybutor sprzętów tej marki wspiera nas od lat i użycza swojego sprzętu na różne nasze imprezy. Dziękuję!

Przepis publikuję na prośbę wielu osób, które goframi się zajadały, spróbujcie koniecznie!

Gofry z brokułami
(proporcje na 16 szt)
350gbrokułów
300 g sera wiejskiego
11/2szklankimleka
2 duże jajka
2szklankimąki
1
łyżeczka proszku do pieczenia
½  łyżeczki sody oczyszczonej
1łyżeczka soli
1/2łyżeczkiczarnego pieprzu
4szalotki
drobno posiekane
1 do2ząbki czosnku, pure
1/4szklanki oliwy z oliwek

Brokuły ugotować,  odcedzić i ostudzić. Włożyć brokuły i twaróg do blendera, zmiksować, następnie dodać mleko i jajka i wymieszać ponownie.

Gofrownicę rozgrzać.
W dużej misce wymieszać mąkę,proszek do pieczenia,sodę, sól, pieprz. Wlać płynne składniki
wymieszać. Dodać szalotkę, czosnek i oliwę z oliwek.

Nakładać porcje ciasta i piec min. 5 minut. Odłożyć na kratkę do przestygnięcia.

Gofry są chrupiące, wyraziste w smaku. Dodatek cebuli i czosnku bardzo im służy. Podaję je z łyżką jogurtu greckiego.
 Oto część naszej ekipy w akcji, no i kilka migawek z pikniku.
Uwijałyśmy się w olimpijskim tempie, a zgłodniali uczestnicy domagali się więcej i więcej.
Jak widać nastroje i pogoda dopisywały. Dziękuję wszystkim za pomoc i kolejne wspaniałe doświadczenie!
Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

7 odpowiedzi na “Gofry brokułowe. Slow Food znowu w akcji.”

  1. AM napisał(a):

    a mnie te gofry nie wyszły :( wylewały się z gofrownicy i rozpadały :( więc upiekłam na patelni w formie placuszków i były przepyszne :)

    • Marzena napisał(a):

      i ja dziś przeszłam przez próg Lawendowego Domu. Cudny. Zaciekawił mnie przepis na „Kremowe gazpacho z opiekaną papryką” zapukałam, weszłam i na pewno zostanę tu na dłużej. A jutro ja i moja mała królewna, robimy te właśnie gofry. W końcu są wakacje!!!

  2. Zosia napisał(a):

    Gofry brokułowe! Istne szaleństwo… po raz pierwszy w życiu żałuję, że nie mam gofrownicy i poważnie zastanawiam się nad jej nabyciem :)

    P.S. Dopiero dziś odkryłam Lawendowy dom, ale z każdym kliknięciem zakochuję się bardziej. Jest cudnie.

  3. Brzoskwin napisał(a):

    Tuż po zrobieniu pysznej wegańskiej szarlotki, pędzona ciekawością jakie smakowitości mogą mnie jeszcze czekać pod szyldem lawendowego domu, zrobiłam gofry brokułowe. Cóż ja mogę napisać.. Poezja.. aromatyczne, z charakterem ( ukłon w stronę czosnku) sycące, a przede wszystkim inne. Nie mam gofrownicy wiec użyłam grillowego opiekacza, takiego do panini, wszystko się udało. Porcja z tego przepisu jak dla wygłodniałego statku pirackiego:) Będę zaglądać tu częściej po ciekawe inspiracje :)

  4. Martyna napisał(a):

    Witam, w związku z alergią synka na mleko krowie musiałam z mojej diety wykluczyć wszystkie mleczne produkty. Jakim mlekiem roślinnym zastąpić mleko krowie i czym można zastąpić serek (niestety produkty sojowe na razie też nie wchodzą w grę)?

    • lawendowy_dom napisał(a):

      Cześć Martyna, z mlekiem nie ma problemu, możesz użyć ryżowego, migdałowego, kokosowego. Jeśli chodzi o ser, to trzeba poszukać serowej alternatywy wśród produktów, które synek może jeść. Życzę dużo zdrowia :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *