Gofry owsiane

22 maja 2017, 14:25 | Bezglutenowe Desery Dla dzieci Kuchnia Przepisy | 10
Gofry owsiane

Gofry owsiane to kusząca alternatywa dla tradycyjnych gofrów. Jeśli lubisz wypieki z dodatkiem płatków to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Smaczne, lekkie, nieco cieńsze od gofrów klasycznych. Choć nie są chrupiące, bardzo odpowiada mi ich smak. W dodatku są odpowiednie dla osób unikających w swojej diecie glutenu. Moje płatki rozdrabniam na mąkę w blenderze. Możesz to zrobić również w młynku. Płatki nie muszą być rozdrobnione na proszek, wystarczy taka drobna sieczka :) Jako dodatek pasuje do nich wszystko to, co lubisz przy gofrach zwyczajnych. Ja jestem fanką gofrów z syropem klonowym i owocami. Smacznego!

 

Gofry owsiane

100 g płatków owsianych górskich

2 jajka

200 ml mleka

2 łyżeczki cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

olej do posmarowania gofrownicy

  1. Płatki rozdrobnić przy pomocy blendera lub młynka.
  2. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Do żółtek dodać mleko, cukier, sól, proszek do pieczenia i mąkę owsianą.
  4. Połączyć składniki za pomocą miksera. Ubić białka na sztywną pianę.
  5. Połączyć z masą żółtkową. Rozgrzać gofrownicę.
  6. Posmarować ją olejem przy pomocy pędzelka.
  7. Nakładać porcję ciasta i piec ok. 2-3 minuty lub do momentu, aż gofry przybiorą ładną złocistą barwę.
  8. Odłożyć na kratkę do lekkiego przestygnięcia, a następnie podawać z ulubionymi dodatkami.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

10 odpowiedzi na “Gofry owsiane”

  1. Monika napisał(a):

    Gofry wyglądają przepysznie! Jestem ciekawa jakiej gofrownicy używasz? Pozdrawiam Monika

  2. Marzanna Mazur napisał(a):

    Zaproszenie aktualne ?

  3. Agnieszka napisał(a):

    Czy ciasto można przygotować np. wieczorem i przechować w lodowce a rano upiec?

    • lawendowy_dom napisał(a):

      Piana z białek opadnie. Możesz zrobić masę z żóltkami, a rano tylko dodać pianę z białek.

  4. Jaką gofrownicę masz?

  5. Ella :) napisał(a):

    Ja robię trochę inne gofry owsiane. Same płatki (2 szkl) zalewam wodą (1,5 szkl), dodaję łyżkę – dwie miodu, szczyptę soli, pół łyżeczki sody. Blenduję, odstawiam na 10 min., robię gofry. Pyszne. Czasem dodaję dwie łyżki kakao i nieco cynamonu, żeby trochę podkręcić smak.

  6. Paulina napisał(a):

    Zrobiłam dokładnie według przepisu i wyszły abrdzo kiepskie. Miękkie, w ogóle niechrupkie, w dodatku bez oleju trzeba było dużo oleju kłaść na gofrownicę, żeby się odklejały od niej po upieczeniu, przez co było na wierzchu bardzo czuć olejem. Nie polecam, są lepsze przepisy w sieci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *