Grissini z oliwkami

26 kwietnia 2011, 08:01 | Chleby i bułki Kuchnia Przepisy | 12
Grissini z oliwkami

Macie ochotę na coś chrupiącego, co robi się właściwie samo? No, trochę przesadziłam, ale wysiłek niewielki, a efekty bardzo przyjemne. Zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu.

Grissini z oliwkami
powinno wyjść ok. 40 sztuk

300 g mąki pszennej chlebowej typ 750
1 łyżka drożdży instant
50 ml oliwy z oliwek
200 ml ciepłej wody
ok. 1 łyżeczka soli i cukru
dodatkowo garść posiekanych czarnych oliwek

Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić elastyczne ciasto. Uformować je w kulę, przełożyć do wysypanej mąką miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 25 minut (ja wstawiam do piekarnika nastawionego na 35 st.C). Gdy ciasto zacznie pracować, wyrobić je ponownie i podzielić na porcje. Teraz pozostaje już tylko uformować długie i cienkie paluszki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C i piec ok. 10 minut.
Przed spróbowaniem koniecznie przestudzić!

No i przypominam, że jeszcze dziś do północy możecie przesyłać w komentarzach krótkie opisy swoich wielkanocnych stołów. Mam dla Was trzy „herbaciane bombonierki” Dilmah, na które składają się: 2 rodzaje czystej czarnej herbaty, klasyczny Earl Grey, aromatyczna Mango, orzeźwiająca zielona Sencha oraz mięta pieprzowa (po 10 torebek z każdego rodzaju). Ogłoszenie wyników już jutro!

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

12 odpowiedzi na “Grissini z oliwkami”

  1. Virginia napisał(a):

    Przepiękny i przepyszny blog! Jestem stałą czytelniczką. Dzień Magnolii – do pozazdroszczenia!!!
    Życzę dalszych wspanialych pomysłów!
    Virginia

  2. BB- Italia napisał(a):

    Jejku! Jaki prościuteńki przepis, wypróbuję. Tylko, czy będę potrafiła tak zgrabnie je skęcic jak ty? Bożena

  3. BB- Italia napisał(a):

    Wielkanocny stół tworzy nastrój świąteczny i dlatego dekoruję go już na kilka dni przed Wielkanocą. Ustawiam na stole pleciony ze słomy koszykz pisankami zbieranymi przez lata, te malowane w domu i kupione gdzieś na ludowych kiermaszach.Świeżą zielenią zdobi stół gaik z gałązek brzozowych i wazon z tulipanami i żółtymi żonkilami. Potem wjeżdżają na stół kolejno przygotowywane wypieki- mazurek kajmakowy, baba drożdżowa i baranek z cukru lub masła.Czeka również w koszyczku wiklinowym święconka. A na wielkanocne śniadanie szyneczki, pasztet i biała kiełbasa i co tam jeszcze przyjdzie mi do głowy przygotowac, dyktowane zasobami posiadanej energii, czasu i środkami materialnymi.Nic jednak nie będzie smakowało, jak nie okrasi się świątecznych łakoci uśmiechem i serdecznością gospodarzy.Bożena

  4. Mammamisia napisał(a):

    Lubimy takie przegryzajki. Zrobię na pewno! Pozdrawiam!

  5. Mona napisał(a):

    oh i ja jestem wielbicielką takich podgryzajek :)

  6. Gosze napisał(a):

    Ależ one pysznie wyglądają, po powrocie z wakacji na pewno je zrobię, bo u nas są łasuchy oliwkowe :)

  7. Majana napisał(a):

    Kocham grissini Beatko! We Włoszech sie nimi obiadałam hehe:D
    Wspaniały pomysl z oliwkami> Muszę kiedys spróbować :)
    Pozdrowienia:)

  8. Bareya napisał(a):

    Robię podobne tylko posypuję grubą solą morską. I zdecydowanie ciekawszy od moich kształt mają Twoje grissini.
    pozdrawiam

  9. EVE napisał(a):

    dodaję do ulubionych! niedługo szykuje się większa impreza, więc wykorzystam z pewnością.
    Czy z mąki typu 650 również wyjdą?

  10. Zaytoon napisał(a):

    Ale piękne, chrupiące zawijaski. Idealne do podgryzania przy komputerze. ;)

    Pozdrawiam!

  11. Katherine Wrona napisał(a):

    Skorzystam na pewno! :) Pozdrawiam :*

  12. kabamaiga napisał(a):

    Cudownie zawinięte

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *