Guacamole. Jak smakuje awokado?

19 marca 2010, 14:09 | Kuchnia Przepisy Przystawki Wegetariańskie | 12
Guacamole. Jak smakuje awokado?

Jak smakuje awokado? Kiedyś spytała mnie o to kasjerka, podliczając moje zakupy w kasie supermarketu. Trudno opisać ten smak. Z początku może zniechęcać. Ni to owoc, ni warzywo. Tłuste, śliskie, nieco mdłe. To pierwsze wrażenia. Zyskuje zdecydowanie przy bliższym poznaniu.
Najczęściej podaję je w formie klasycznego guacamole. Przepisowi jestem wierna od ponad 15-tu lat i wciąż nie mam go dość.

Potrzebne będzie:
2 dojrzałe awokado,
sok z 1 limonki
1/2 papryczki chili drobno posiekanej
1/2 czerwonej cebuli drobno posiekanej
2 ząbki czosnku
2 pomidory
łyżka posiekanej kolendry
1/2 łyżeczki soli
W drewnianym moździerzu roztarłam czosnek z solą na gładką papkę. Dodałam miąższ avocado i sok z limonki. Składniki rozgniotłam. Pomidory zalałam wrzątkiem, pozbawiłam skórki i gniazd nasiennych, pokroiłam w kostkę. Do zielonej masy dodałam papryczkę, cebulę, pomidory i kolendrę. Wymieszałam.

Ciekawa jestem, jak Wy przyrządzacie awokado?


Zdjęcia: Lubo Lipov

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

12 odpowiedzi na “Guacamole. Jak smakuje awokado?”

  1. Robert Gutowski napisał(a):

    Ja robiłem u siebie 15 X, zapraszam, dość podobnie…

  2. Amber napisał(a):

    Ja najczęściej bez pomidorów.
    Avocado,papryczka chilli, jalapeno z puszki,sok z limonki, sól morska, papryka czerwona.

  3. dragonfly napisał(a):

    Uwielbiam awokado jako dodatek do sałatek warzywnych. I z tuńczykiem. :) A takie guacamole muszę zrobić koniecznie.

  4. Anika napisał(a):

    Jak smakuje awokado? ;)
    Jeszcze nie miałam przyjemności…

  5. Anonymous napisał(a):

    U mnie to czosnek, gruba sól i pieprz, na ciemnym chlebku, pomidor na wierzchu. Nawet moja córka, która nie przepada za warzywami zje taką kanapkę. A swoją drogą nie jest łatwo opisać smak awokado.
    Patrycja

  6. Pati napisał(a):

    Swoje pierwsze guacamole zrobiłam w Hiszpanii, gdy nasz gospodarz zostawił nam w kuchni dwa ogromne i dojrzałe owoce. Nawet mój mąż – wielki sceptyk kulinarny posmakował i polubił. Od tamtej pory przygotowuję je jako dodatek do tacos.

  7. Bea napisał(a):

    Moje guacamole robie praktycznie dokladnie tak jak Ty (i tez od nastu lat ;) ), tylko czosnek dodaje sporadycznie (ze wzgledu na upodobania jedzacych ;)).
    A awokado lubie rowniez podane tylko z cytrynowo-kolendrowym dressingiem np., czy jako dodatek do salatek.
    Zas moi uczniowie z Ameryki Poludniowej bardzo sobie cenia awokado na slodko, np. z miodem.

    Pozdrawiam!

  8. majana napisał(a):

    Guacamole nigdy nie robiłam.
    A wiesz,ja sobie awokado w postaci deseru przyrządziłam:) Z grejpfrutem czerwonym i cukrem :)rajciu,jakie to pyszne było:)
    Mniaam.

  9. Beata Lipov napisał(a):

    Majana, na słodko nie próbowałam. Zachęciłaś mnie.
    Tak Hiszpania, awokado, marzenia…
    dradonfly, z tuńczykiem u nas też występuje, dobrana para.
    No i czarny chlebek :)

  10. Anonymous napisał(a):

    Ja avokado jem na śniadanie. Najczęściej dojrzałe rozsmarowuję na chlebku, jeszcze tylko pieprz, sól i gotowe! Można również dodać cebulkę, wtedy smak i konsystencja przypomina mięsny tatar.
    Początkowo nie umiałam określić smaku avokado, ale teraz, kiedy towarzyszy mi niemal codziennie w różnych połączeniach wyczuwam wyraźny orzechowy smak:)
    Magda

  11. Jedynka napisał(a):

    ja uwielbiam na kanapce:
    awokado, rucola, pomidor i żółty ser z kminkiem:)
    Piękny blog!

  12. Emma napisał(a):

    zapraszam do siebie na Twoje guacamole :) było pyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *