Herbaciane drinki – czy to może się udać?

5 stycznia 2012, 12:18 | Desery Dieta Dla dzieci Dzieci Kuchnia Przepisy | 0
Herbaciane drinki – czy to może się udać?

Co pijecie w karnawale? Mam kilka ulubionych drinków z kroplą alkoholu, ale piję je okazjonalnie, od wielkiego dzwonu. Przyczyn jest kilka – po pierwsze to bardzo kaloryczne bestie, po drugie, preferuję dobre wytrawne wino od złożonych smaków kolorowych drinków z parasolką.
No, ale przecież w karnawale bawią się też nasze dzieci. W każdym razie tak jest u nas, bawimy się całą rodziną. Z zasady nie odsyłam dzieci do dziecięcięcego pokoju, gdy mamy gości, staram się też zabierać je ze sobą, gdy wychodzimy.
Dziś specjalnie dla małych karnawałowe, kolorowe drinki. W dodatku nietypowe, bo na bazie herbaty. Jak wiecie, od dłuższego czasu wpółpacuję z marką Dilmah, a blog Klub Miłośników Dobrej Herbaty prowadzony przez Pawła Dudziaka (właśnie pakuje kartony z herbacianymi gratami podczas przeprowadzki) jest dla mnie źródłem nieustającej inspiracji.
U mojego herbacianego mistrza zasięgnęłam porady dotyczącej parzenia herbaty dla dzieci. Oto, jaką odpowiedź uzyskałam:
„Liscie czarnej herbaty trzeba zalać wrzątkiem, po minucie odlać i ponownie zalać wrzątkiem parząc normalnie 3-5 minut. W ten sposób niestety traci się na smaku herbaty i właściwie warto to robić w przypadku, w którym mamy do czynienia z naprawdę nadpobudliwymi dziećmi…”
Mam więc dziś dwie nietypowe propozycje. Jedna, to właściwie bardziej deser, a nie drink, lodowe cudo z karmelową nutą. Druga to owocowa wariacja na bazie herbaty z sokiem malinowym. Tworzenie drinków to fajna zabawa, moje dziewczynki wciąż się prześcigają w przygotowywaniu kolejnych mieszanek i powiem Wam, że niektóre z ich propozycji nawet dają się przełknąć ☺.

Deser lodowy z nutą karmelową

100 ml świeżo zaparzonej, gorącej herbaty Dilmah Caramel
1 łyżka miodu
2 kulki lodów waniliowych
wiórki czekoladowe

Do pucharka włożyć lody. Polać je miodem i zalać gorącą herbatą (tak gorącą i obiecuję, że nie będzie będzie to w rezultacie ciepła zupa). Posypać wiórkami i od razu podawać.

Owocowa wariacja
(u mnie w dwóch wersjach – z granatem i mandarynką lub malinami i cytryną)

100 ml herbaty Dilmah Lemon & Lime
30 ml zagęszczonego soku malinowego
50 ml soku pomarańczowego
do dekoracji: granat, maliny, plastry mandarynki lub cytryny, ew. kostki lodu

Na dno wysokich szklanek wlać sok malinowy, dodać sok pomarańczowy, owoce, na końcu uzupełnić herbatą.

Smacznego!

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *