Honeycomb – znacie?

12 listopada 2013, 09:07 | Bezglutenowe Desery Kuchnia Wegetariańskie | 9
Honeycomb – znacie?

honeycomb_3

Cudownie proste, błyskawiczne w wykonaniu. Honeycomb – Arek z bloga Eat after reading celnie nazwał ten deser masą bursztynową. Powtarzam podstawowy przepis za mistrzem, zajrzyjcie też koniecznie po inspirację na bloga Stoliczku, nakryj się. Znajdziecie tam nutę waniliową, ja poszłam w kawę i migdały, ciekawa jestem, jaki smak nadacie swojemu honeycomb?

honeycomb_7

 Honeycomb

160 g miodu

160 g cukru

80 g masła

3 łyżeczki sody

dodatki: płatki migdałów, kawa rozpuszczalna

honeycomb_4

Wersja podstawowa – do garnka włożyć masło i cukier. Podgrzewać na średnim ogniu i nie spuszczać z oka, bo przypala się bardzo łatwo. Gdy cukier się roztopi całkowicie, dodać miód, zwiększyć ogień i podgrzewać ok. 3 minuty, aż masa przybierze kolor karmelowy. Zdjąć z ognia, dodać sodę, wymieszać, a następnie wylać na matę silikonową lub do foremki. Gdy ostygnie i stwardnieje, połamać na kawałki.

Wersja kawowa – kawę w sypkiej postaci dodałam do masy tuż przed wsypaniem sody. Całość przelałam do silikonowej foremki keksówki i powstały blok połamałam na duże kawałki.

honeycomb_8

 Miodowe karmelki z migdałami – masę wylałam na matę silikonową, posypałam platkami, gdy była jeszcze ciepła i elastyczna. Następnie zwinęłam ją w rulon, a gdy wystygła, pokroiłam na kawałki i tak powstały miodowe karmelki.

honeycomb_6

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

9 odpowiedzi na “Honeycomb – znacie?”

  1. Sabina napisał(a):

    Mniam:)

  2. Aleksandra Wojciechowska napisał(a):

    Znamy, robimy z przepisu Nigelli :)

  3. Jswm napisał(a):

    czy zmniejszyłaś o połowę ilość masła? u Arka i Moniki jest 80/80/40 u Ciebie 160/160/40

  4. Aga napisał(a):

    Czy nadałaby się ta masa jako dodatek do kremu, np. Maślanego, czy nie staci na chrupkosci ? Poszukuje przepisu na krem ciasteczkowy do tortu, taki np. Jest w tortach z cukierni Sowa, tam wyczuwa się chrupkość, może ma Pani jakąś propozycję, byłabym wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam

  5. Mania napisał(a):

    zrobiłam, niestety straaasznie czuć sodę i jest niezjadliwe…

  6. Anka napisał(a):

    Chciałbym zrobić ale zastanawiam się czy miód można zastąpić tzw.”jasnym syropem”? W Szwecji tańszym często wykorzystywanym zamiennikiem jest „ljus sirap”. Wykorzystuje się go między innymi przy pieczeniu pierników więc może tu też by się sprawdził. Jak myślisz? :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *