Jadalne prezenty. Mini keksy z gwiazdką

6 grudnia 2013, 10:04 | Boże Narodzenie Ciasta i ciasteczka Ciasta i ciasteczka świąteczne Jadalne prezenty Kuchnia Świąteczne | 5
Jadalne prezenty. Mini keksy z gwiazdką

Taki keksik przewiązany wstążką to dobry pomysł na smaczny upominek podczas zbliżających się większych i mniejszych imprez okołoświątecznych. Najlepiej upiec ciasto dzień, dwa wcześniej i pozwolić, by lekko obeschło. Kroi się wtedy doskonale i moim zdaniem z każdym dniem zyskuje na smaku.

mini keksy_2

Mini keksy dekorowane plastycznym lukrem

500 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1/2 łyżeczki soli

250g masła o temperaturze pokojowej

200g cukru

4 jajka

50 ml rumu (jeśli lubicie)

1/2  szklanki mleka

ok. 300 g bakalii, u mnie: 100g fig, 50 g suszonych moreli, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 100 g orzechów migdałów
do dekoracji:

biały lukier plastyczny

cukrowe gwiazdki (instrukcję jak je przygotować znajdziecie tu)

masło do wysmarowania formy

papier do pieczenia

  1. Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki. Dzięki temu nie opadną na dno ciasta podczas pieczenia.
  2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
  3. Mikserem utrzeć masło z cukrem, aż masa będzie prawie biała i puszysta.
  4. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po jednym jajku.
  5. Teraz czas na mąkę. Dodać na początek 1/3, następnie wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki.
  6. Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki.
  7. Na końcu dodać bakalie i delikatnie wymieszać.
  8. Przyszedł czas na podjęcie decyzji. Można upiec ciasto w formie prostokątnej, a następnego dnia wykroić za pomocą okrągłej foremki mini keksy i je udekorować, albo upiec keksy od razu w małych procjach, np. w formie do babeczek. Ja wybrałam pierwszy sposób, gdyż zależało mi na ładnym przekroju gotowych keksów.
  9. Ciasto przełożyć do formy wcześniej wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika i piec przez 70 minut.
  10. Po upieczeniu zostawić w formie do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyjąć na kratkę.
  11. W małych foremkach należy skrócić czas pieczenia do 55 minut.
  12. Gotowe keksy pokryć lukrem plastycznym gotowym, lub zrobionym samodzielnie według tego przepisu.
  13. Wierzch udekorować cukrową gwiazdką. Moje keksy dostały jeszcze po owocu żurawiny. Mam nadzieję, że Wam się podobają :)

mini keksy

 

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

5 odpowiedzi na “Jadalne prezenty. Mini keksy z gwiazdką”

  1. www.pinkhungry.com napisał(a):

    cudne zdjęcia, uroczy, mikołajkowy poranek :)

  2. Asialc napisał(a):

    Chyba skradnę przepis i pomysł prezentu dla mojej Babci, która akurat keks lubi ;-)

  3. Mammamisia napisał(a):

    Prześliczne babeczki!!!
    U Ciebie jak zwykle pięknie i smakowicie!
    Dawno mnie tu nie było i muszę nadrobić zaległości!
    Pozdrawiam!
    Iza

  4. słodko-słona napisał(a):

    Śliczne! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *