Jadalny prezent – korzenne masło orzechowe. Test blendera Braun MultiQiuck 9.

18 grudnia 2016, 09:39 | Desery Jadalne prezenty Kuchnia Świąteczne | 13
Jadalny prezent – korzenne masło orzechowe. Test blendera Braun MultiQiuck 9.

Korzenne masło orzechowe doprawione miodem i domową przyprawą piernikową to doskonały pomysł na oryginalny, bardzo smaczny prezent. Masło orzechowe robię w domu od kilku lat. Tym razem do produkcji wykorzystałam blender ręczny Braun MultiQiuck 9, który od kilku tygodni poddaję testom.

O możliwościach tego blendera i bogatym wyposażeniu pisałam dokładnie w tym (tu link odsyłający do pierwszego wpisu) wpisie. Tym razem wykorzystałam mikser do przygotowania masła orzechowego, które w domu przygotowuję od wielu już lat, jednak dotychczas moje masło miało grudkowatą konsystencję. Było bardzo smaczne, ale nigdy nie udało mi się osiągnąć prawdziwie maślanej konsystencji. Do teraz – MultiQuick 9 dał radę bez problemu. Jego 1000-watowy silnik rozdrobnił orzechy najpierw na kruszonkę. Następnie miksowałam orzechy bez przerwy, pozwalając im się powoli rozgrzać, by stopniowo zmieniły się w gładką masę.

Doskonale się sprawdza zastosowana w blenderze technologia Smart Speed, dzięki której sterowanie prędkością jest płynne i bardzo proste. Przy mieleniu orzechów było to niezwykle przydatne.

Masło przełożyłam do słoiczka i zdobiłam gałązką zieloną gałązką. Przyznam, że sama bym się ucieszyła, gdybym dostała słoiczek czegoś tak smacznego :)

Korzenne masło orzechowe

500 g niesolonych orzeszków ziemnych

2 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki płynnego miodu lipowego

łyżka przyprawy piernikowej (przepis tu)

  1. Orzeszki wsypać do blendera i zmiksować je na kruszonkę metodą pulsacyjną.
  2. Gdy orzeszki będą już posiekane na niewielkie kawałki, kontynuować miksowanie przez ok. 5 minut. Tym razem miksować w sposób ciągły. W tym czasie orzeszki zaczną się rozgrzewać i przyjmować gładką konsystencję.
  3. Pod koniec do masła dodać stopniowo olej, miód oraz przyprawę.
  4. Gotowe masło przełożyć do wyparzonego wcześniej słoika.

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

13 odpowiedzi na “Jadalny prezent – korzenne masło orzechowe. Test blendera Braun MultiQiuck 9.”

  1. Ania Chorążewicz napisał(a):

    Uwielbiam masło orzechowe własnej roboty:) często robię z odrobiną miodu, ma inny posmak. Pięknie przygotowany prezent od serca dla brzuszka ;)

  2. Katarzyna Kościelny napisał(a):

    Pytanie z serii „nie na temat”, ale bardzo mnie nurtujące. Czy Lawendowy Dom można zobaczyć w nowym serialu tvnu? :)

  3. Joanna Ciesielska napisał(a):

    U mnie się sprawdza na 100%. Polecam :)

  4. Anna Sankowska napisał(a):

    Beatko pięknie wyglądasz
    A Twoje przepisy podbijają brzuszki mojej rodzinki i przyjaciół
    A zupa dyniowe właśnie po raz kolejny w tym miesiącu się gotuje

  5. Agata Grabowska napisał(a):

    Kusisz oj kusisz kobieto, ten mikser pasowałby mi jak ulał, a mój stary poczciwy braun ma już chyba z 12lat i nijak nie chce go szlag trafić chyba będę musiała jakiegoś gwoździa dorzucić do koktajlu

  6. Mam nadzieje ze będzie lepszy od poprzednika , który juz po raz drugi w przeciągu pół roku wylądował w serwisie

  7. Magdalena Sobuś napisał(a):

    Ten blender to mój nr 1 na liście zakupowej więc chętnie przeczytam recenzję:)

  8. Kasia napisał(a):

    Piękne zdjęcia
    A skąd sukienka?
    Pani chyba coraz szczuplejsza… Podziwiam i dziękuję za energetyczne, pozytywne, zaraźliwe inspiracje:-))

  9. Karolina Matuszewska napisał(a):

    Jaki dalej nr ma ten blender bo to niepełna nazwa i nie mogę znaleść, a bardzo by mi się taki przydał

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *