Jadalny prezent – PANFORTE

26 listopada 2015, 14:50 | Boże Narodzenie Ciasta i ciasteczka Ciasta i ciasteczka świąteczne Jadalne prezenty Kuchnia Świąteczne Święta Wegetariańskie | 76
Jadalny prezent – PANFORTE

Panie i Panowie, powoli zbliża się czas na PANFORTE. Deser pełen bakalii i suszonych owoców, z dodatkiem miodu i korzennych przypraw. Elegancko opakowany, może być cudownym jadalnym prezentem dla kogoś bliskiego. To ciasto nie lubi pośpiechu. Trzeba mu dać czas po upieczeniu by dojrzało, nabrało smaku. Dlatego najlepiej upiec je nawet 2-3 tygodnie przed świętami, owinąć folią i zostawić w chłodnym miejscu. Porcja podana w przepisie wystarczy na 2 prezenty. Smacznego!

panforte-jadalny-prezent_2

PANFORTE – jadalny prezent

400g migdałów

200 g orzechów laskowych

200 g orzechów włoskich

150g  ciemnej czekolady

300g miodu

150g cukru

100 g żurawiny

100 g suszonych śliwek

100 g suszonych moreli

skórka otarta z 2 pomarańczy

200g mąki

szczypta pieprzu

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka utartej gałki muszkatołowej

10 g  cukru pudru do posypania

dodatkowo masło i papier do pieczenia do formy

  1. Połowę migdałów i orzechów zmielić.
  2. Czekoladę połamać na małe kawałki.
  3. Suszone owoce pokroić na kawałki podobnej wielkości.
  4. Miód i cukier podgrzać, a następnie zdjąć z ognia i dodać zmielone oraz całe migdały, orzechy, czekoladę, owoce suszone, skórkę pomarańczową i przyprawy.
  5. Stopniowo dodać mąkę, całość dokładnie wymieszać i przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok. 30 minut.
  7. Zostawić w formie do wystudzenia, a następnie wyjąć i  posypać cukrem pudrem.
  8. Ciasto przechowuję owinięte w folię spożywczą. I muszę Wam powiedzieć, że z każdym dniem staje się lepsze.

panforte-jadalny prezent_3

panforte-jadalny-prezent

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Wzmianki

Komentarze

76 odpowiedzi na “Jadalny prezent – PANFORTE”

  1. "Sielskie Klimaty" napisał(a):

    U Ciebie każde ciasto wygląda cudownie i na pewno jest pyszne :D smacznego :D

  2. Sylwia Janowicz napisał(a):

    Jakiej wielkości powinna być blaszka ?

  3. Magazyn Kuchenny napisał(a):

    Jadalne prezenty są najlepsze!

  4. Ola Wasilewska napisał(a):

    W tym roku po raz pierwszy na święta planuję panpepato – trochę bardziej wyrazisty w smaku brat panforte :) a prezenty jadalne… zawsze! pierniki, ciastka, colomby :)

  5. Kasia Kocur napisał(a):

    A ja tu chyba figi widzę, a w przepisie niet ;-)..

  6. Janka Kowalska napisał(a):

    Zawsze się tym zajadamy w Toskani.

  7. Karolina Pakos napisał(a):

    Jak dlugo i gdzie moze stac przed gwiazdka, podpowiedzialas prezent dla tesciow i rodzicow do tego piekne filizanki i mysle ze bedzie fajnie:-)

  8. Maja Raph Twarowska napisał(a):

    Przeczytalam ze Pantofle wymiata

  9. Katrin Polinska napisał(a):

    pychotka! (y)

  10. A gdzie obchodzi się Thanksgiving w Polsce?

  11. Urszula Oliwek napisał(a):

    Ja zrobiłam swoje 2 dni temu, jakim cudem tak Ci urosło? Moje jest strasznie niskie ;) Muszę zajrzeć na Twój blog i przestudiować przepis :)

  12. Joanna Słota napisał(a):

    Tylko skad ja wezme 100 suszonych moreli ….. ;)

  13. A nas, Europejczyków, dotyczy jakkolwiek Thanksgiving?

  14. Monika Jelińska napisał(a):

    Czy migdały do ciasta mają być bez skórki?

  15. Anna Bajer napisał(a):

    Oj tak wymiata! Sprezentowalam znajomym 2 lata temu i w tym roku też mam taki zamiar :) <3

  16. ola napisał(a):

    a wyjdzie z mąką bezglutenową?

  17. A jaką można dodać mąkę bezglutenową zamiast pszennej?

  18. Ewelina Czyz napisał(a):

    To wygląda pięknie…

  19. Teresa Świtalska napisał(a):

    składniki zbliżone do czekoladowego salami kardynalskiego z watykańskiej kuchni, które robię od kilku lat na święta. W tym roku może zmienię na Panforte.

  20. Małgorzata Kucharska napisał(a):

    Wygląda obłędnie!

  21. Joanna Odya napisał(a):

    zrobione, pachnące, cudowne. Do świąt nie ma szans wytrwać. Pyszne przez wielkie „P”. Dziękuję za przepis,

  22. mopka napisał(a):

    Przepis niemal identyczny jak na batony kawowo-bakaliowe, który kiedyś podawałaś ;)
    Batony są genialne to i to pewnie też :)

    • lawendowy_dom napisał(a):

      Masz rację Kochana, bazowałam przy batonach na tym przepisie. Pychota :) Pozdrawiam serdecznie :)

  23. mopka napisał(a):

    ja właśnie do pieca włożyłam ;)

  24. Panforte | 2 smaki napisał(a):

    […] związane z przygotowaniami do Świąt. Pomysł na użycie czekolady zamiast kakao znalazłam w Lawendowym Domu […]

  25. Karo napisał(a):

    czy jeżeli nie mam papieru do pieczenia ( właśnie się zorientowałam) to mogę wysmarować blaszkę i obsypać lekko mąką???

  26. Elzbieta Kizior-Drozdz napisał(a):

    Rewelacyjne ❤❤❤ robiłam z tego przepisu kilka razy . Polecam

  27. Kasia Żabka napisał(a):

    To jest przepis na jakich wymiarów blaszkę? :)

  28. Ewa Oślizło napisał(a):

    Marcin Małyszek

  29. Iwo Iwona Piechocka napisał(a):

    Czy z mąką bezglutenowa też wyjdzie?

  30. Monika Jakubowska napisał(a):

    Czy mogę zastąpić mąkę inną mąką dla bezglutenowców?

  31. Od roku wiem coś o tym, że warto zrobić panforte z tego przepisu ❤
    Mam już składniki i w weekend robię! No i piekę kolejną porcję pierniczków, bo poprzednie jakoś szybko zniknęły

  32. Dominika Szklarska napisał(a):

    Robilam w zeszlym roku z troche innego przepisu, ale w tym sprobuje z tego. Zapowiada sie oblednie :)))

  33. Marlena Nieradko napisał(a):

    Dołączam do pytan o mąke- jaką można dac poza pszenna??

  34. Agnieszka Nowika napisał(a):

    Zastanawiam się czy można zrezygnować z cukru gdy jest tam już miód? Do Sernika z dynią pożałowalam cukru i to był dobry pomysł

  35. Katarzyna Dunajska napisał(a):

    Wygląda obłędnie czy zamiast mąki pszennej można dodać migdałową?

  36. Justyna Akincza napisał(a):

    W zeszłym roku to zrobiłam, w tym roku robię powtórkę! To jest meeeeega:)