#retro gotowanie Jak przygotować klasyczne śledzie w oleju

15 grudnia 2015, 16:19 | Bezglutenowe Boże Narodzenie Kuchnia Potrawy świąteczne Przystawki Świąteczne Święta | 46
#retro gotowanie Jak przygotować klasyczne śledzie w oleju

Mówią, że do śledzi trzeba dorosnąć. Coś w tym jest, bo mało kto w dzieciństwie zajada się tym przysmakiem. Słyszy się też głosy, że z deserów najlepsze są… śledzie i przyznam w sekrecie, że w dużej mierze zgadzam się z tym stwierdzeniem. Kocham śledzie w przeróżnej postaci, ale żeby ze śledziami zacząć eksperymenty, trzeba przede wszystkim przygotować bazę, czyli klasyczne śledzie w oleju. Niby proste, ale przyznaj sama, ile razy jadłaś śledzie niesmaczne, za słone, gumowate, do niczego? No właśnie, dobry śledź, to odstawa!

Jakie śledzie kupować?

Dobry śledź powinien mieć jasne mięso i ok. 15 cm długości. Zwróć uwagę, czy śledź nie jest poszarpany, czy nie sprawia wrażenia rozmiękłego, to znak, że nie był prawidłowo przechowywany i lepiej nie ryzykować.

Nasze śledzie bałtyckie są nieco drobniejsze i mniej tłuste niż holenderskie matiasy. Te drugie charakteryzują się jędrnym mięsem o lekko kremowym smaku.

Klasyczne śledzie w oleju

Przygotowuję je bez dodatku cebuli, szczodrze doprawiając pieprzem i zalewając olejem rzepakowym. Można je również przełożyć w słoju cienko pokrojoną cebulą. Takie śledzie to baza nieskończonej ilości kombinacji śledziowych sałatek, ale najpyszniejsze są podane na kawałku razowego chleba, z kilkoma krążkami pokrojonej cebuli.

klasyczne-sledzie-w-oleju-przepis_03

8 filetów solonych śledzi

łyżka octu winnego

pieprz

300 ml oleju rzepakowego

dodatkowo:

przegotowana zimna woda lub mleko

  1. Śledzie zalać przegotowaną zimną wodą lub mlekiem i odstawić na godzinę, Następnie odsączyć, odkroić kawałek i spróbować. Śledź powinien zachować słony smak, inaczej straci charakter. Zupełnie odsolone śledzie będą niesmaczne.
  2. Odsolone śledzie skropić octem winnym, doprawić obficie świeżo mielonym pieprzem i ułożyć w wyparzonym wcześniej słoju.
  3. Zalać olejem, zakręcić pokrywkę i wstawić śledzie na 3 dni do lodówki. Po tym czasie śledzie są gotowe.

klasyczne-sledzie-w-oleju-przepis_02

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

46 odpowiedzi na “#retro gotowanie Jak przygotować klasyczne śledzie w oleju”

  1. Laura Chołodecka napisał(a):

    ja – pod każdą postacią oprócz korzennych (jakaś taka zmora z dzieciństwa)

  2. Beata Palikot-Borowska napisał(a):

    i ja i ja TEŻ uwielbiam śledzie:-)

  3. Anna Walicka napisał(a):

    Na śniadanie, obiad i kolację

  4. Grażyna Cholewicka napisał(a):

    Podnoszę obie ręce :)

  5. Marta Tyburska napisał(a):

    a śledź pod szubą – wszystkie pieniądze!

  6. Najlepszy deser na świecie to jest!

  7. Miroslawa Kubiak napisał(a):

    Nieługo święta będą i śledzie :)

  8. Agnieszka Zakrzewska napisał(a):

    Beatka. .a ja sledzi nie lubie. I moj maz tez nie:) i to w kraju sledzia- Holandii

  9. Jola Kleczkowska napisał(a):

    nawet nie wiecie ile bym dala za dobrego sledzia , swiezego smazonego w ciescie i do zalewy octowej , uwielbiam sledzie w kazdej postaci w koncu nadmorska dziewczyna ze mnie :)

  10. Gabriela Staśkowska napisał(a):

    Oczywiście, że ja!

  11. Edyta Sobolewska napisał(a):

    Ja śledzie zawsze i wszędzie na obiad, śniadanie i kolację śledziowy potwór, to ja

  12. Agnieszka Tarnawska napisał(a):

    no masz a ja śledzi nie lubię:)

  13. Agnieszka Paździurek napisał(a):

    Uwielbiam. W poniedziałek będę robić na Święta różne wersje. Pozdrawiam serdecznie

  14. Grzegorz Ostrowski napisał(a):

    Lawendowy Dom – super zdjęcie :)

  15. Weronika Gostek napisał(a):

    Jadłabym dzień i noc :) :) :) Patrzę na Pani zdjęcia i tęsknię za Domem i domowymi smakami :)

  16. Sabina Bartosińska napisał(a):

    Ja robię z cebulką i przyprawą piernikową. I po kaszubsku . I z jabłkami i śmietaną.

  17. Asia Malczewska napisał(a):

    Mmmmmmmmmmm :) weź mnie zaadoptuj :)

  18. Simple Dish napisał(a):

    własnie takie zrobiłam :) stoja w lodowce i się przegryzaja… a do chleba i takiego sledzia jeszcze odrobina musztardy… pycha!

  19. Aleksandra Klimek napisał(a):

    idealnie trafiasz w moje gusta!! obecnie dzień bez śledzia jest dniem straconym ;) ciąża rządzi się swoimi prawami :)

  20. Marta Ka napisał(a):

    Zawsze tak mowię: z deserów to ja najbardziej lubię śledzie i ogórki kiszone :)))))

  21. Justyna Czaplińska napisał(a):

    Lubię ale nie w oleju

  22. Mirka Szenbek napisał(a):

    Ja !! Kocham śledzie <3

  23. DziecioCiuszek napisał(a):

    no i się pośliniłam :P <3

  24. Magazyn Kuchenny napisał(a):

    Powiedzmy, że lubię na równi z deserami :-)

  25. Jacek napisał(a):

    Dobry śledź to podstawa – tutaj się zgodzę. Nigdzie nie znalazłem lepszych śledzi niż w jednej „budzie” na koszalińskim targowisku. Co roku wysyłam specjalną dostawę do Hamburga.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *