Jak przygotować smażoną skórkę pomarańczową?

5 grudnia 2014, 09:39 | Bezglutenowe Boże Narodzenie Desery Jadalne prezenty Kuchnia Świąteczne Święta Wegetariańskie | 4
Jak przygotować smażoną skórkę pomarańczową?

skórka pomarańczowa_3Smażona w cukrze skórka pomarańczowa to dodatek, bez którego trudno sobie wyobrazić świąteczne wypieki, prawda?

Smażona skórka pomarańczowa

Przygotujcie:

2 kg pomarańczy

500 g cukru

  1. Proces produkcyjny zacznijmy od pomarańczy. Wybieram w sklepie te ze skórką mięsistą, dość grubą.
  2. Pomarańcze dokładnie szoruję i wycieram.
  3. Kroję na pół i wyciskam z nich sok i częstuję nim dzieci :)
  4. Pozostają skórki. Jak widzicie na zdjęciu nie pozbawiam ich do końca białej części, gdyż jest źródłem pektyn i pomaga obniżać „zły” cholesterol, a także wspomaga trawienie.
  5. Wkładam skórki do garnka, zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia.
  6. Odlewam wodę i powtarzam procedurę jeszcze 2 razy. Mam dzięki temu pewność, że skórka po usmażeniu nie będzie miała gorzkiego posmaku.
  7. Ugotowaną skórkę kroję. Do ciast i pierników przyda mi się drobna kostka, a paseczki użyję do dekoracji.
  8. Do garnka wsypuję cukier oraz łyżkę wody.
  9. Podgrzewam, aż zrobi się syrop i wsypuję skórkę.
  10. Smażę na średnim ogniu, dość często mieszając, aż skórka stanie się szklista. Powinno to zająć ok. 25-35 minut.
  11. Następnie przekładam do słoiczków i zostawiam do ostygnięcia. Gotowe!
Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

4 odpowiedzi na “Jak przygotować smażoną skórkę pomarańczową?”

  1. Malgosia Dawid napisał(a):

    piękne :) Robiłam też z ksylitolem z sycylijskich pomarańczy… cudo :) Zdjęcia urocze jak zawsze:)

  2. […] 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej (przepis tu) […]

  3. […] 70 g smażonej skórki pomarańczowej (przepis tu) […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *