Jak upiec i pokroić biszkopt do tortu. Dokładna instrukcja!

4 września 2015, 08:09 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wegetariańskie | 110
Jak upiec i pokroić biszkopt do tortu. Dokładna instrukcja!

jak-pokroic-biszkoptJeśli chcesz samodzielnie przygotować tort, musisz najpierw nauczyć się jak upiec i pokroić biszkopt do tortu. Samodzielne przygotowanie tortu samo w sobie jest niezłym logistycznym przedsięwzięciem. Nie dość, że ma być kulminacyjnym punktem przyjęcia, pięknie wyglądać, to jeszcze dobrze by było, by był smaczny. Bazą tortu najczęściej jest biszkopt. Dziś krok po kroku nauczysz się, jak upiec, a następnie pokroić biszkopt na tort i nie polec na polu walki :) To co, zaczynamy?

biszkopt10

Przydatne rady

-Przygotuj składniki w jednym miejscu. Unikniesz nerwowego nurkowania w kuchennych szafkach, bo wydawało Ci się, że masz gdzieś jeszcze trochę ziemniaczanej mąki. Wszystkie powinny być w pokojowej temperaturze, w tym przypadku dotyczy to przede wszystkim jajek.

– Sprawdź, czy masz wszystkie potrzebne akcesoria: forma lub dwie formy na biszkopt (mniejsza i większa w wypadku tortu piętrowego), nieprzywierający papier do pieczenia, silikonowa szpatułka, sitko do przesiewania mąki, dwie miski, mikser, szklanka o pojemności 250 ml do odmierzania składników.

– Przygotuj formy – na podane proporcje (10 jajek) potrzebna będzie forma o średnicy 27 cm. Ja wykorzystałam dwie, o średnicy 21 i 15 cm, gdyż zrobiłam tort piętrowy. Wytnij z papieru do pieczenia kółka odpowiadające wielkości średnicy formy i ułóż je na dnie. Nie smaruj boków formy niczym.

Klasyczny biszkopt do tortu – jak upiec

na formę o średnicy 27 cm lub dwie mniejsze (21 i 15 cm)

10 jaj

szklanka drobnego cukru

1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

szczypta soli

na formę o średnicy 24 cm

7 jaj

szklanka drobnego cukru

szklanka mąki pszennej tortowej

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

  1. Rozgrzać piekarnik do 170 st. C. Połączyć oba rodzaje mąki. Starannie oddzielić białka od żółtek.
  2. Do białek dodać szczyptę soli, zacząć ubijać pianę.
  3. Gdy piana zrobi się biała, ale nie będzie jeszcze zupełnie sztywna, rozpocząć stopniowe dodawanie cukru, nie przerywając upijania, aż do momentu, gdy stanie się bardzo sztywna.
  4. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo żółtka.
  5. Wyłączyć mikser, teraz potrzebna będzie silikonowa szpatułka i sitko do przesiewania mąki.
  6. Wsypać połączone mąki na sitko i przesiać pierwszą partię mąki na pianę. Delikatnie wymieszać posługując się szpatułką.
  7. Przesiewać mąkę partiami, delikatnie łączyć ją z masą jajeczną powolnymi, okrężnymi ruchami od dołu ku górze.
  8. Gotową masę przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 minut. Jeśli przygotowujecie dwa biszkopty na tort piętrowy, mniejszą formę należy wyjąć z piekarnika po ok. 35 minutach.
  9. Upieczony biszkopt pozostawić na blacie do całkowitego wystygnięcia, a następnie oddzielić płynnym ruchem ciasto od boków formy i wyjąć na kratkę.

 

Jak pokroić biszkopt na blaty do tortu za pomocą nitki

Najlepiej kroi się biszkopt następnego dnia po upieczeniu, ale spokojnie można to również zrobić tego samego dnia poniższą techniką, oczywiście gdy biszkopt wystygnie. Nie potrzeba żadnego specjalnego urządzenia, a blaty nie pokruszą się, nie rozpadną i będą równe. Potrzebny będzie: nóż i nitka, no i oczywiście biszkopt.

biszkoptNaciąć nożem brzegi biszkoptu na równym poziomie na głębokość ok. 1 1/2 cm. W nacięcie włożyć nitkę, skrzyżować ją i ciągnąć zdecydowanym ruchem oba końce. Gotowe :)

jak-pokroic-biszkopt_4

jak-pokroic-biszkopt_3

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

110 odpowiedzi na “Jak upiec i pokroić biszkopt do tortu. Dokładna instrukcja!”

  1. Cupcake Factory napisał(a):

    No ba! Też robiłam całkiem niedawno piętrowy dla męża na urodziny: http://cupcakefactory.pl/tort-truskawkowy/

  2. Holly napisał(a):

    Świetna lekcja. Przypomniałaś mi, jak uczyła mnie tego sposobu z nicią moja Mama.

  3. Kamila Kustra napisał(a):

    Wczorajszy mój urodzinowy ☺

  4. Mój może nie taki urodziwy jak poprzedniczek, ale za to przepyszny ;) W środku czekoladowy biszkopt i krem z wiśniami. Na szczęście w moim domu torty goszczą tylko 2 razy do roku.

  5. Agnieszka Kasprzyk napisał(a):

    Niedzielny, na szybko, z lodowkowych resztek ;-) biszkopt, który ubijam ręcznie – zawsze super wyrośnie :-D

  6. 1 września 2015 pierwszy dzień w liceum córki trzeba było uczcić w wyjątkowo słodki sposób :-) jak ten czas szybko leci…

  7. Karolina Manka napisał(a):

    A to moj – migdalowy :)

  8. Dag Mara napisał(a):

    Te kilka razy kiedy probowalam upiec ciasto konczyly sie katastrofa wiec wole ogladac piekne zdjecia osob, które sa ekspretami w dziedzinie, zajadajac sie ciachem kupionym w najlepszej ciastkarni w miescie

  9. Agnieszka Kasprzyk napisał(a):

    85. urodziny babci :-D

  10. Justyna Wilk napisał(a):

    Urodzinowy męża :)

  11. Justyna Wilk napisał(a):

    Miał być inny, ale po tym jak mi pękła szpryca i zaczęłam ryczeć, to już się nie bawiłam w kolorki dla napisu itp. :P wzorki też musiałam inne, ech :P

  12. ale dodawac moge tylko po jednym :)

  13. Kulinaria Rogatka napisał(a):

    Urodą nie powala, rozmiarami też (20cm długości) ale został zrobiony w niecałą godzinę – a reakcja jubilata (wiek 30+) nie do zapomnienia :D no i w smaku pyszny – biszkopt (tylko jajka, cukier, woda i mąka), dżem z jeżyn oraz bita śmietana z odrobiną żelatyny i barwników spożywczych

  14. Katarzyna Kornicka napisał(a):

    Ostatnio dostałam od znajomej przepis na biszkopt i pierwszy raz w życiu upiekłam. Był z bitą śmietana i musem poziomkowym. Udał się :)

  15. Emily P-a napisał(a):

    biszkopt od razu po wyjęciu z pieca trzeba rzucić na podłogę z wysokości kolan żeby nie opadł. Natomiast sposób z nitką u mnie nie działa. Niewiem jak to robisz ale u mnie robią się wałki albo nitka pęka :(

  16. Marzena Rogalska napisał(a):

    Na siódme urodziny córki

  17. Marzena Rogalska napisał(a):

    Przepis polecony przez teściową: ile jaj tyle łyżek cukru i mąki krupczatki. I to są jedyne składniki. Zawsze wychodzi

  18. Szalowe minionki :)
    Mocno borówkowy – pol kg owoców w srodku :)

  19. Ewa Bill napisał(a):

    „Mummy, moje największe marzenie na urodziny to tort z Elsa”, dziecko marzy, mama kombinuje ☺☺☺

  20. Danuta Gase napisał(a):

    Przedwczoraj. Mojemu mężowi :)

  21. Laura Chołodecka napisał(a):

    Moje najwspanialsze jak dotąd dzieło – ślubny dla mojej córki

  22. Jane Gallagher napisał(a):

    Urodzinowy dla przyjaciółki. Inny niż zazwyczaj bo zamiast biszkoptu 30 naleśników :) robiony sześcioma rękami z @Anita Orzechowska i @Justyna Mazur

  23. Żaneta Michalczyk napisał(a):

    W życiu nie upiekłam biszkoptu, który bym mogła przekroić. ;) Zawsze mam raczej naleśnika… :D

  24. Ilona napisał(a):

    Ja zawsze rzucam biszkopt po wyjęciu na podłogę z ok 50 cm i nigdy nie opadł, a piekę bez proszku do pieczenia, więc polecam bo sprawdzone ;)

  25. Lawendowy Dom napisał(a):

    Magda, świetne te Twoje torty, brawo!

  26. Magdalena Michalak napisał(a):

    Bardzo dziękuję :)

  27. Małgorzata Oczkowska napisał(a):

    Tort na parapetowke :-)

  28. Xymena Khelouf napisał(a):

    na urodziny córki do przedszkola powstał taki tort:

  29. Anna Issel napisał(a):

    Mój pierwszy tort w życiu na pierwsze urodziny Yśka ;)

  30. Aleksandra Klimek napisał(a):

    Tego roczny tort urodzinowy, improwizowany na szybko bo na wierzchu miał być opłatek z postaciami z ulubionej bajki ale nie dojechał przed Wielkanocą :)

  31. Zuza Jankiewicz napisał(a):

    Mój ulubiony
    Biała truskawka z czekoladą :)

  32. Ewa Sieńczak napisał(a):

    Urodzinowy dla mamy

  33. Smużyńska Jolanta napisał(a):

    Najprostrzy :) biszkopt i mascarpone z bita śmietaną :)

  34. Katarzyna Nowak napisał(a):

    pierwszy tort – rodzinna praca zbiorowa :)

  35. Martyna Michońska napisał(a):

    A to mój, na roczek a synka :)

  36. Martyna Michońska napisał(a):

    …I na dwa latka :)

  37. Grażyna Cholewicka napisał(a):

    To mój ostatni, urodzinowy syna, węgierski w lżejszej wersji :)

  38. Betsypetsy Handmade napisał(a):

    Zawsze robię swoim córkom domowe torty a one je uwielbiają :) biszkopt z 8 jaj bez grama p.d.p. przełożony bitą śmietaną, konfiturami z wiśni, czekolada i owoce

  39. Krystyna Wąsik napisał(a):

    Tort dla mojej wnuczki :)

  40. Gosia napisał(a):

    Mam pytanie – czy biszkopt piecze Pani na termoobiegu? Wiem,ze pytanie może głupie,ale dotychczas piekłam ciasta i mamy w zwykłym gazowym piekarniku, po przeprowadzce mam w domu piekarnik elektryczny i niestety jeszcze fo „nie czuje” i nie znam do końca

  41. Martyna napisał(a):

    Kochana, mam pytanie odnośnie krojenia biszkoptu;) Jeśli upiekę go w formie o średnicy 26 cm z 10 jajek ile przekrojeń uda mi się zrobić? Potrzebuję 5 płatów biszkoptu, czy będę musiała piec jeszcze jeden?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *