Jak usmażyć idealny omlet? Omlet z sałatką z pomidorów i opiekanej papryki

2 sierpnia 2014, 10:16 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 2
Jak usmażyć idealny omlet? Omlet z sałatką z pomidorów i opiekanej papryki

omlet z pomidorami_3Puszysty, delikatny, wilgotny w środku, czyli omlet idealny. Pasuje do dodatków wytrawnych i słodkich. Latem podaję omlety w towarzystwie sałatki pomidorowej, grzybów, lub owoców. Jesienią i zimą uwielbiam omlety z konfiturą śliwkową. Na jedną osobę robię omlet z 2 lub 3 jajek. Trzeba pamiętać, że sukces omletu zależy w większości od jakości jajek, no i oczywiście przyda się też wprawna ręka kucharza ;).

Idealny omlet naturalny z sałatką z pomidorów i opiekanej papryki

na 1 osobę

3 jajka

szczypta soli

olej lub masło do smażenia

2 pomidory malinowe

papryka

1/2 czerwonej cebuli

kilka oliwek

garść posiekanych ziół (u mnie kolendra)

sól

olej

sok z cytryny

Najpierw sałatka. Powinna mieć czas, by smaki się „przegryzły”, a poza tym omlet nie lubi czekania. Paprykę opiec na ruszcie w piekarniku na funkcji grill tak, by skórka stała się czarna. Przestudzić w zamkniętym pojemniku, a następnie obrać, pozbawić nasion i pokroić. Pomidory i cebulę również pokroić. Wymieszać pomidory, paprykę, cebulę, oliwki i zioła. Doprawić sałatkę solą, olejem i sokiem z cytryny.

sałatka z pomidorówTeraz pora na omlet. Patelnię z grubym dnem postawić na ogniu i rozgrzać. W tym czasie jajka wbić do miski i energicznie roztrzepać widelcem z odrobiną soli. Dobrze rozgrzaną patelnię natłuścić olejem lub masłem. Tłuszczu powinno być niewiele, omlet nie powinien w nim pływać. Ja wlewam na patelnię niewielką ilość oleju i rozsmarowuję cienką warstwą na całej powierzchni za pomocą ręcznika papierowego. Patelnia rozgrzana i natłuszczona, teraz należy zmniejszyć ogień do minimum i wlać masę jajeczną. Gdy zacznie się ścinać na brzegach, podważyć omlet łopatką i pozwolić, by płynna masa spłynęła na patelnię. Gdy omlet jest usmażony od spodu, a z wierzchy pół surowy, złożyć go na trzy posługując się łopatką i jeszcze przez moment dosmażyć. Następnie wyłożyć na talerz, najlepiej ogrzany, choć przyznaję, że rzadko mam na to czas. Z boku ułożyć dodatki i od razu podawać. Omlet powinien być ciepły oraz nie przesmażony, lecz wilgotny w środku. Smacznego!

omlet z pomidorami

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

2 odpowiedzi na “Jak usmażyć idealny omlet? Omlet z sałatką z pomidorów i opiekanej papryki”

  1. Home on the Hill napisał(a):

    Matko jak to wygląda niesamowicie apetycznie!:)) Uwielbiam Twoje przepisy, za każdym razem kiedy Cię odwiedzam to głodna się robię;)) Pozdrawiam Cię słonecznie:))

    http://my-homeonthehill.blogspot.com/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *