Jak zrobić domowy nugat?

29 marca 2013, 12:01 | baby, mazurki i inne słodkości Desery Kuchnia Wielkanoc | 50
Jak zrobić domowy nugat?

Złocisty domowy nugat pachnący miodem to po prostu niebo w gębie. Wydawało mi się, że jest to wyzwanie przekraczające moje kulinarne możliwości, aż do chwili, gdy Agnieszka Kręglicka na łamach Wysokich Obcasów dokładnie opisała cały proces. Z wypiekami na twarzy i laptopem opryskanym słodką pianą przebrnęłam przez kolejne etapy, a rodzina z zapartym tchem oczekiwała finalnego efektu. Udało się i mam nadzieję, że zachęcę również Was do tej próby sił.

domowy-nugat_2

domowy-nugat_4

Domowy nugat

5 białek

300 g cukru

½ szklanki wody

250 g miodu

wafle

dodatkowo: 400 g orzechów laskowych uprażonych i pozbawionych skórki (jeśli starczy wam cierpliwości)

1. Zaczynamy od ugotowania karmelu. Do garnka wsypać cukier, wlać wodę i ugotować syrop do tzw. nitki. Z zanurzonej na chwilę w garnku łyżki zaczną się ciągnąć cieniutkie niteczki. Gotowość karmelu można również sprawdzić w teście z wodą. Kropla karmelu puszczona do wody jest miękka i daje się ugniatać w palcach.

2. Do garnka dodać miód i gotować, aż karmel osiągnie poprzednią nitkowatą konsystencję. To moment decydujący o konsystencji nugatu.

karmel

3. Teraz czas na białka. Trzeba je ubić na sztywną pianę.

4. Dalsze ubijanie odbywa się już na parze, czyli naczynie z pianą wędruje na garnek z gotującą się wodą, a do piany wolnym strumieniem dodajemy karmel. Masę ubijać dość długo, aż piana będzie błyszcząca, gęsta i zacznie się rwać.

domowy-nugat_5

5. Czas na ostatni etap. Do masy dodać orzechy lub inne wybrane dodatki i rozsmarować na waflach. Gotowe!

domowy-nugat_6

domowy-nugat_3

 

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

50 odpowiedzi na “Jak zrobić domowy nugat?”

  1. Kats napisał(a):

    Próbowałam zrobić nugat w grudniu, tuż przed Bożym Narodzeniem, niestety było to fiasko. Ten wygląda fantastycznie i zachęcił mnie do kolejnej próby.

  2. Majana napisał(a):

    Ale ślinka cieknie! Coś wspaniałego taki nugat !
    Radosnych Świąt Wielkanocnych Beatko dla całej Rodzinki! :)

  3. Misia napisał(a):

    Mamma mia! Kapitalne!

    Oj, kusisz :)

  4. Eldanii Temidiar napisał(a):

    nooo co jeden przepis to genialniejszy.. :))) a jakież pyszne te wszytkie zdjęcia.. :D

  5. Agnieszka J napisał(a):

    Zdjęcia domowego nugatu kusiły mnie przeogromnie, do tego stopnia, że wczorajszego wieczora skusiłam się i krok po kroku przebrnęłam przez instrukcję. Z przykrością stwierdzam, że kiepska ze mnie kucharka. Mój nugat był tak słodki, że nie nadawał się do zjedzenia… Pomimo wszystko, pozdrawiam ciepło

  6. Kinga Kornacka napisał(a):

    Nie wiedziałam że przygotowanie nugatu jest takie proste! A jakie efektowne :)

  7. Rabarbarowo.pl napisał(a):

    Wygląda super! Mogę zaryzykować :D

  8. Ola napisał(a):

    Jak długo po zrobieniu nugat może stać? I w czym go przechowywać? Folia/Papier?
    :)

    • lawendowy_dom napisał(a):

      Przechowuję owinięty folią, u nas wytrzymał trzy dni, potem zostały po nim smętne słodkie okruszki ;)

  9. Anna Tomaszewska napisał(a):

    Te wafle to takie tradycyjne czy andruty ?

  10. Ania Chorążewicz napisał(a):

    Boskie :) gdyby nie cukier byłby całkiem fit ;)

  11. No pięknie ja tu myślę że tłuszczyku mi przybyło i czas z tym zrobić a tu proszę takie pyszności muszę wypróbować okrutnica jesteś

  12. Anna napisał(a):

    Czy da sie zastapic w tym przepisie cukier – ksylitolem i czy wyjdzie ten nugat?

  13. Anna Sankowska napisał(a):

    Może na święta spróbuję? Ja od jakiegoś czasu przymierzam się do tortu bezowego, ale cały czas się boję, że mi beza nie wyjdzie

  14. My na pewno spróbujemy. Wygląda smakowicie :-)

  15. Halina Daniluk napisał(a):

    NUGAT robię od 30 lat….ale czasami robię z samych orzechów włoskich prażonych. lub dodaje piękne rodzynki sułtanki,,daję mniej wody i miód zagotuje i dodaje ubite białka do ciepłego miodu,,jeszcze ubijam az będzie szkliste i gęste ,,wsypuje bakalie , smaruję wafle i obciążam deską…pyszne,,,,jem i jem i jem..buziaczk. dziękujęLawendowej Pani

  16. Kamila Wojciechowska napisał(a):

    Ale bajera. Kiedys na pewno zrobię. Na razie jednak stawiam na tradycyjne wypieki świąteczne, ale w przyszłym miesiącu… Kto to wie :)

  17. I jest pysznie napisał(a):

    Pyszności! :)

  18. Mère et Fille napisał(a):

    Lecimy sprawdzić jak zrobić ten smakołyk :-)

  19. Magda Lena napisał(a):

    Jejkus… jak to cudownie wyglada, a czytajac przepis juz czulam jego smak;) No i co… nie ma wyjscia, bede musiala zrobic;p

  20. Uwielbiam nugat, ale nigdy nie robiłam sama :) a on zostaje taki miekki i „puszysty” , czy twardnieje jak te sklepowe?

  21. Ile mniej więcej czasu zajmuje przygotowanie tej pyszności, karmelizowanie itp.? :) pozdrawiam ;) napisał(a):

    Ile mniej więcej czasu zajmuje przygotowanie tej pyszności, karmelizowanie itp.? :) pozdrawiam ;)

  22. Lawendowy Dom napisał(a):

    O matko, nie liczyłam. Tak ze 40 minut mniej więcej.

  23. Edyta Kruszakin napisał(a):

    dziękuję, myślałam że to karmelizowanie jakieś pół dnia? hi hi :)

  24. Anna Golawska Rybczak napisał(a):

    :) czy uda się jeszcze przed świętami jakiś przepis fit na słodycze wrzucić ? :) pozdrawiam :)

  25. Tomasz napisał(a):

    zrrrrrrrrrobiłem wczoraj, wszyscy w domu mi kibicowali, zamknąłem na noc by się ktoś nie zakradł i przypadkiem nie łasuchował po nocy, dziś rano zaglądam, a tu spore zdziwienie, on jest miękki !!!!!!!
    czy taki ma właśnie być ???????

  26. Maja napisał(a):

    Witam, czy nugat można używać jako masę do tortów?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *