Jak zrobić domowy zakwas z buraków

7 grudnia 2015, 14:03 | Bezglutenowe Boże Narodzenie Kuchnia Potrawy świąteczne Świąteczne Święta Wegetariańskie Zupy | 111
Jak zrobić domowy zakwas z buraków

Zakwas z buraków domowej roboty przyda się do przygotowania barszczu wigilijnego, który zyska ten niepowtarzalny, lekko kwaskowy smaczek. To też kopalnia witamin i mikroelementów, które szczególnie w okresie zimowym są bardzo potrzebne naszemu organizmowi. Dlatego warto zakwas wyprodukować w większej ilości, przelać do butelek, trzymać w chłodzie i popijać regularnie dla podniesienia odporności. A taki domowy zakwas jest pyszny, esencjonalny, ma cudowny kolor, więc to sama przyjemność. No i robi się go bardzo prosto. Buraki, które pozostają po produkcji zakwasu są to po prostu ukiszone buraki, które można zjeść w różnych zimowych sałatkach.

domowy-zakwas-z-burakow-przepis01_1

Domowy zakwas z buraków

2 kg buraków

6 ząbków czosnku

3 listki laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

4 l przegotowanej, ciepłej wody

4 czubate łyżki soli

  1. Buraki wyszorować, obrać i pokroić w plasterki. Użyłam do tego przystawki do robota kuchennego i praca poszła błyskawicznie.
  2. Do wyparzonego wcześniej słoja lub kamionkowego naczynia włożyć buraki, przekładając je czosnkiem, listkami i zielem.
  3. Rozpuścić sól w wodzie, zalać buraki.
  4. Przycisnąć z wierzchu talerzykiem obciążonym kamieniem, jeśli buraki wypływają.
  5. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5-10 dni. Długość kiszenia zależy od temperatury otoczenia. Mój zakwas był gotowy po 7 dniach. Wtedy należy przelać go do czystych, wyparzonych butelek i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki, aby przerwać proces kiszenia.

domowy-zakwas-z-burakow-przepis03_1

Przepis na klasyczny barszcz wigilijny za na zakwasie znajdziecie tu.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

111 odpowiedzi na “Jak zrobić domowy zakwas z buraków”

  1. […] 300 ml zakwasu z buraków (przepis tu) […]

  2. Beata Kucharska napisał(a):

    Namówiłaś mnie ;)

  3. Mirka Szenbek napisał(a):

    Ja robię zakwas, nie tylko od święta :) Jest cudowny :) Ten na święta już zlałam do słoja :)

  4. Dorota Wilczynska napisał(a):

    Z 2kg ile barszczyku wyjdzie ?

  5. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Takze robię i pijemy dla zdrowia:)

  6. Śmietankowy Dom napisał(a):

    Pytam,kiedy Ty masz na to czas;-)))

  7. Kasia Err napisał(a):

    u mnie tez juz czeka w lodowce :)

  8. Ewa Łuków napisał(a):

    Ja mam jeszcze z ubieglego roku. Na samą górę dolewam troszke oliwy zeby sie lepiej zakonserwował:)

  9. Witam a jeśli będę robiła w słoiku to można go zakręcić czy raczej gaza przykryć

  10. My KyMy napisał(a):

    asłsłoik!!!

  11. Aga Sz napisał(a):

    Ja! Miałam szukać przepisu, spadłaś mi z nieba…❤️

  12. Magazyn Kuchenny napisał(a):

    Zgłaszam się! Na świeta będzie grzybowa, ale zakwasu sobie nie odmówię :-)

  13. Mała Sztuka napisał(a):

    o własnie musze zakwas zrobić

  14. Agnieszka Ligacz napisał(a):

    Mam pytanko. Na jaka ilośc barszczu wystarczy taka ilośc zakwasu nijak długo moze stać pozniej w lodowce? Pozdrawiam

  15. Paulina Smoła napisał(a):

    Świetne pomysły, ciekawe i całkiem do wykorzystania przepisy! Super :)

  16. Magdalena Sabak napisał(a):

    Ja robiłam rok temu, barszcz wyszedł wspaniały:), w tym roku powtórka:)

  17. "Sielskie Klimaty" napisał(a):

    BARDZO nie lubię :P ale sok z buraka owszem :D

  18. Monika Zbiega napisał(a):

    U mnie właśnie wstawiony i teraz tylko czekamy…. :) mniammmm

  19. Marta Łapińska napisał(a):

    Pije codziennie :-)

  20. Ewa Lebiocka napisał(a):

    ja zrobiłam już i popijam sobie, jest pyszny
    dodaje zawsze cebule, wzbogaca smak… pychotka :D
    zaraz robię kolejny :D… będzie na święta ;)

  21. Grażyna Cholewicka napisał(a):

    U mnie to stały bywalec kuchni, a na Wigilię to już obowiązkowo :)

  22. Ania Malwina Sokulska napisał(a):

    A ja mam pytanie ile czasu można go przechowywać, bo mój mąż lubi przesadzać i ukisić 10 kg buraków :) stoją juz tydzień o teraz nie wiemy czy zużyć natychmiast czy trochę przetrwa ?

  23. Becik Grudzień napisał(a):

    Kochana, czytasz w moich myślach! Czas poszukać dobrych buraków i do dzieła!

  24. Marta napisał(a):

    Zakwas znamy, popijamy:) A ja zupełnie z innej beczki – skąd u Przecudnej Urody Blogerki urocze kubeczki? Uśmiechy:)

  25. Majanowe Pieczenie napisał(a):

    Ja też robię, ale około 7 dni przed świętami nastawiam . :)

  26. Magda Pilska napisał(a):

    i już kilka butelek wychlałam w tym roku :D

  27. Werka napisał(a):

    Pani Beatko, mam 5litrowy słój z kranem zamykany na wek – czy po skumulowaniu w nim składników powinnam go zostawić „niedomkniętego”, żeby dochodziło powietrze, a jednocześnie buraki były pod wodą, czy może zupełnie otworzyć i przykryć tylko gazą? I czy ten kranik w niczym nie przeszkadza?

  28. Elżbieta Adamowicz napisał(a):

    zakwas nastawiony – dzięki za przepis

  29. Kasia Dragańczuk napisał(a):

    Może to głupie pytanie, ale robię taki zakwas pierwszy raz w życiu, kiedy będę wiedziała, że trzeba przerwać kiszenie i przelać zakwas do butelek? Jak dobrze zrozumiałam, to na początku przykrywamy słoiki gazą? Wczoraj nastawilam swoje pierwsze buraki i szczelnie je zamknęłam pokrywkami. Teraz dopiero odczytałam, że zamykamy szczelnie dopiero później i już je pootwieralam. Dziękuję za przepis ☺.

  30. Justyna Walczak napisał(a):

    Podobno do zakwasu dodaje się skórkę chleba, a w przepisie tego nie ma. Czy można robić bez skórki? Pytam, bo robię zakwas pierwszy raz :P

  31. Kaasiad napisał(a):

    A na moim po tygodniu pojawiła się pleśń 😢. Nie wiem, co zrobiłam źle 😞.Dziś próbuje jeszcze raz ☺

  32. madzialenalub napisał(a):

    Nastawiłam tydzień temu, dzisiaj wielka próba, bo to mój pierwszy zakwas (dotąd barszczyk gotowałam na pieczonych burakach). W smaku przepyszny, ale kolor ma taki wypłowiały… Buraczki też szaro- bure :( Co może być powodem?

  33. […] Przepis na kwas z buraków i kiszone buraki znajduje się tu. […]

  34. […] szklanka kwasu z buraków – przepis tu […]

  35. Beata Wlodarczak napisał(a):

    już dawno mam zakwas

  36. Katarzyna Konior napisał(a):

    Próbowałam zrobić: ocet jabłkowy,się nie udał; nalewkę pigwową, jest średnio; buraki?hmm może się uda?! :-/

  37. Kasia Piórkowska napisał(a):

    Jakie piękne kubeczki? Można wiedzieć, gdzie nabyte?

  38. Sylwia Sylwia napisał(a):

    A mozna to w garnku zwyklym trzymac??

  39. Aleksandra Klimek napisał(a):

    Właśnie wczoraj zakupiłam buraki na zakwas, miże uda sie dzisiaj wstawić do słoja :-)

  40. Iwona Milkowska napisał(a):

    Cudne kubki….

  41. Ela Cieśla napisał(a):

    witam, a kiedy wiadomo, że zakws jest juz gotowy? Po raz pierwszy będę w tym roku robić… :)

  42. Magdalena Świder napisał(a):

    Zrobiony w czwartek

  43. Renata Bońkowska napisał(a):

    Mój już zlany do butelek

  44. Monika Gieroñ Rębisz napisał(a):

    Zrobione przedwczoraj,uwielbiam!

  45. Katarzyna Gildner napisał(a):

    ja robię go na okrągło, odkąd pierwszy raz pojawił się na blogu, nie tylko na Święta

  46. Paulina Ber napisał(a):

    Hehe a ja w tym szklanym dzbanie zamiast zakwasu.. iglaste cudeńko ;-)

  47. Joanna Grzybek napisał(a):

    Ja nie używam soli, tylko skórki od chleba razowego

  48. Kamila Boszcz napisał(a):

    No wlasnie, czemu bez chleba?

  49. Iwona Bobrowicz napisał(a):

    Ehhhh już mi drugi spleśniał…

  50. Dorota Oczko napisał(a):

    Zrobione :-) Dziękuję za przypomnienie !

  51. Marzanna Mazur napisał(a):

    O….Właśnie miałam szukać przepisu na buraczany zakwas. Jeszcze nigdy nie robiłam barszczu z zakwasem. Dzięki….

  52. Anja Anja napisał(a):

    Mój już gotowy

  53. Syl loves napisał(a):

    ja nastawiam caly rok raz w tygodniu, pijemy bo to super probiotyk :-)

  54. Nina Devox napisał(a):

    Dziewczyny, ja tez dosc czesto nastawiam zakwas, ale potem pije go w dosc szybkim czasie, zeby sie nie zepsul. Jak dlugo wg Was moze on postac w lodowce?

  55. Dorota Nieradka napisał(a):

    Witam -zrobiłam już zakwas tyle tylko, że w przepisie zamiast soli była łyżeczka cukru.
    Dzisiaj chciałam rozlac do butelek ale…przerazil mnie kolor tego zakwasu -brązowy. Smakuje bez zastrzeżeń ale..
    chciałbym taki książkowy kolor- prawdziwie buraczany.
    Co zrobiłam nie tak?POMOCY
    To mój pierwszy w życiu zakwas i…nici z tego.
    Pozdrawiam.

    • Joanna Olbryś-Man napisał(a):

      Kolor brązowawy zdarza się – jest to chyba trochę zależne od gatunku buraków. I nie można zapominać aby trzymać zakwas z dala od światła słonecznego. Jeśli nie masz ciemnego miejsca, lepiej robić kwas w naczyniu nieprzezroczystym. Co do przypraw to są możliwe różne wersje – najlepiej wypracować swoją własną.

    • Dorota Nieradka napisał(a):

      Zakwas zrobiłam w kamionkowym garnku(przywiozłam go z Polski) i tak mnie wzięło na takie babcine smakołyki. Teraz zamierzam zmierzyć się z żurkiem.
      Trzymajcie za mnie kciuki.
      Dziękuję za pomoc.

  56. Joanna Olbryś-Man napisał(a):

    Żeby przerwać proces fermentacji, najlepiej zakwas przecedzić, słoik zakręcić i wstawić do lodówki. Ja jednak wolę robić małe ilości i co parę dni nastawiać nowe porcje. Aha, i najbardziej pasuje mi zakwas z odmiany buraków o podłużnym kształcie.

  57. Hanna Feller napisał(a):

    Co roku tobie… Tyle że na Wielkanoc..

  58. Barbara Żak napisał(a):

    Jak zrobię jutro to zdążę?

  59. Dominika Mańka napisał(a):

    pomocy. jeśli dziś nastawię to dam radę zrobić z zakwadu barszcz dzień przed wigilią? :) z góry dzięki za odp. Życzę Wam spokojnych Świąt!

  60. Marta Staniewska napisał(a):

    Właśnie zlałam do butelek Jest pyszny

  61. […] To ten rodzaj zupy, który wystarcza za cały obiad. Nie powinno w nim zabraknąć ziemniaków pokrojonych w kostkę i fasoli. Dodaję też podduszoną na maśle kapustę włoską, no i oczywiście pokrojone w słupki warzywa takie jak marchewka, pietruszka i buraki. Barszcz zaprawiam kwasem z buraków, na który przepis znajdziesz tu. […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *