Jak zrobić doskonałe ciasto na pierogi? Przepis + film instruktażowy.

11 czerwca 2015, 13:10 | Najnowsze filmy Przepisy | 48
Jak zrobić doskonałe ciasto na pierogi? Przepis + film instruktażowy.

Jeśli uwielbiasz pierogi, ale masz jeszcze przed sobą pierogowy debiut to z całego serca polecam mój przepis na doskonałe ciasto na pierogi. Ciasto parzone mlekiem jest moim ulubionym ciastem na pierogi. Wyjątkowo elastyczne i miękkie. Podczas wałkowania nie klei się i nie rwie. To doskonały przepis dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pierogami. To ciasto nadaje się zarówno do pierogów z owocami, jak i z grzybami, kapustą, ziemniakami, kaszą, czy serem.

Ciasto parzone na pierogi

3 szklanki mąki

szklanka wrzącego mleka

1/2 łyżeczki soli

  1. Do miski wsypać mąkę i sól. Wlać wrzące mleko.
  2. Połączyć mleko z mąką za pomocą szpatułki, następnie wyrabiać ręcznie, aż składniki się połączą.
  3. Z ciasta uformować kulę, odłożyć na stolnicę, przykryć miską i zostawić na pół godziny.
  4. Ciasto uformować w płaski placek, położyć na posypanej mąką stolnicy i rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wycinać z niego kółka, nakładać farsz i skleić brzegi pierogów.

Obejrzyj film, na którym dokładnie widać, jak to robię.

Prawda, że proste?

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

48 odpowiedzi na “Jak zrobić doskonałe ciasto na pierogi? Przepis + film instruktażowy.”

  1. Alina Limańska-Michalska napisał(a):

    szkoda że nie jest pokazane jak zrobić taką ładną falbankę ;)

  2. […] W dzieciństwie byłam niejadkiem, wiem, wiem, trudno w to uwierzyć. Pierogi z serem jednak wcinałam, aż mi się uszy trzęsły, co wykorzystywała moja mama i pasła mnie nimi na okrągło. Polane obficie śmietaną i posypane cukrem – klasyk pierogowego gatunku. Przedstawiam Wam przepis na pierogi z serem najzwyklejsze, bez udziwnień. Ciasto zaparzane, tym razem wrzątkiem jest plastyczne, super łatwo się wałkuje i bez problemu skleja. Jak przygotować ciasto na pierogi opisałam dokładnie tu. […]

  3. […] Jak nie teraz, to kiedy? Teraz truskawki są tak słodkie, pachnące i cudownie czerwone, że pierogi z nimi trzeba choć raz w tym sezonie zrobić. Jeśli macie tremę przed samodzielnym przygotowaniem pierogów, jeśli jesteście w tym temacie debiutantami, to dobrze trafiliście. Przygotowałam dla Was filmik z dokładną instrukcją, jak przygotować ciasto na pierogi. Całość znajdziecie tu. […]

  4. Dorota K-ska napisał(a):

    ja nie lubię :) jedyne, które jem na słodko, to z jagodami :D

  5. Joanna Leskiewicz napisał(a):

    Dziekuje, moja corka uwielbia, zrobie jej niespodzianke

  6. Celina Nikiel napisał(a):

    też chyba dziś zrobię … mam nadmiar truskawek :)

  7. Agnieszka Tarnawska napisał(a):

    z jagodami uwielbiam truskawki nieee

  8. Mam sposób na truskawki za nim je dam do ciasta to chwilę wkładam do zamrażarki wtedy nie puszczają soku i ciasto ładnie się skleja ☺

  9. Moja osobistosc napisał(a):

    ja kocham pierogi z truskawkami!! :)

  10. Dorota Wilczynska napisał(a):

    Uwielbiam robie zapas na zimę

  11. Barbara Zachwieja napisał(a):

    U mnie dzisiaj z bryndzą – ulubione mojej rodzinki:)

  12. Danuta Piotrowicz napisał(a):

    O! Takiego przepisu na ciasto wyrabiane z mlekiem nie znałam. Wypróbuję. Dziękuję.

  13. Joanna Sosnowka napisał(a):

    tak!ja uwielbiam ale moja corka 9lat mowi fuj i mowi mama zrob z kasza gryczana

  14. Ola Pietras napisał(a):

    Nie lubię ani pierogów, ani makaronu i ryżu na słodko. :)

  15. Małgorzata Oczkowska napisał(a):

    truskawki, borówki, śliwki, jabłka …… bądz co byle w pierogu ;-)

  16. Anna Bajer napisał(a):

    Twoje ciasto od pierogów w łososiem stosuję ciągle i zawsze kiedy mam ochotę na pierogi :) Dziękuję :)

  17. Monika Johne napisał(a):

    Wczoraj zrobiłam knedle z truskawkami.

  18. Monika Johne napisał(a):

    Pycha.To teraz czas na pierogi☺

  19. Justyna Paciorek napisał(a):

    Moja mama nie lubi. Nie wiem jak to możliwe, ale jednak.

  20. Angelika Kasprzyk napisał(a):

    Kradnę przepis :p

  21. Marta napisał(a):

    zrobiłam wczoraj, wyszło pysznie, dziękuję za najprostszy przepis na pierogi ever! :D

  22. Martka napisał(a):

    Zrobiłam na obiad pierogi ze szpinakiem i białym serem, pycha :-) Ciasto na nie z przepisu umieszczonego powyżej i stwierdzam że jest ono rewelacyjne :-) Od dzisiaj pierogi będą gościć na moim stole chociażby raz w tygodniu ;-) Pani Beato dziękuję za ten przepis. Pozdrawiam :-) :-) :-)

  23. Martuśka napisał(a):

    Zrobiłam na obiad pierogi ze szpinakiem i białym serem, pycha :-) Ciasto na nie z przepisu umieszczonego powyżej i stwierdzam że jest ono rewelacyjne :-) Od dzisiaj pierogi będą gościć na moim stole chociażby raz w tygodniu ;-) Pani Beato dziękuję za ten przepis. Pozdrawiam :-) :-) :-)

  24. Jola La Ziemlanski napisał(a):

    Jednak zostane przy moim maslankowym ciescie ;)

  25. Aleksandra Koniecko napisał(a):

    Zdecydowanie ciasto zaparzane jest najlepsze! Dobrze się lepi.szybko gotują się pierogi, a po ugotowaniu ciasto jest delikatne ❤

  26. Monumi PL napisał(a):

    ❤️❤️❤️

  27. Ola Lutostańska napisał(a):

    A czy mozna prosic o podanie w gramach i mililitrach?

  28. Monika Wu napisał(a):

    Czy zamiast mąki pszennej mogę dodac jakąś inną np gryczana, kokosowa?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *