Jak zrobić frytki z batatów w piekarniku

25 stycznia 2016, 10:10 | Bezglutenowe Kuchnia Przystawki Wegetariańskie | 47
Jak zrobić frytki z batatów w piekarniku

Robiłam już frytki z batatów smażone w głębokim tłuszczu, teraz czas na mocno odchudzoną wersję. Frytki ze słodkich ziemniaków pieczone w piekarniku to doskonała przekąska lub dodatek do dań głównych, które smakują także dzieciom. Ja lubię doprawione jedynie solą morską, ale można do nich dodać posiekany czosnek lub ulubione zioła. Batatów nie obieram ze skórki, ale jeśli nie lubisz chrupiącej ziemniaczanej skórki, to przed pokrojeniem po prostu je obierz :) Frytki za batatów w formie pieczonej z pewnością spodobają się tym osobom, które starają się ograniczyć tłuste potrawy w swojej diecie. Czasami jednak człowiek ma ochotę przekąsić coś w stylu fast food i frytki z batatów w piekarniku doskonale się do tego nadają :)

frytki-z-batatow-z-piekarnika01

frytki-z-batatow-z-piekarnika04

Frytki z batatów z piekarnika

kg batatów

3 łyżki oleju

sól

  1. Bataty wyszorować dokładnie, osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Pokroić w słupki, włożyć do miski.
  3. Dodać olej, sól, całość wymieszać ręką.
  4. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C z włączoną funkcją termoobieg i piec ok. 25 minut, aż się ładnie zrumienią. Podawać od razu.

frytki-z-batatow-z-piekarnika03

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

47 odpowiedzi na “Jak zrobić frytki z batatów w piekarniku”

  1. Vitamix Polska napisał(a):

    bardzo apetyczne!

  2. Ania Wachowiak napisał(a):

    Albo cudowne brownie bez białego cukru ani białej maki. Pozdrawiam Beata!

  3. Kamila Jankowska napisał(a):

    U mnie chyba po 1 euro.

  4. Kaja Marchel napisał(a):

    U mnie po 7,99 widziałam ostatnio. Ja polecam dulce de batata /boski do naleśników:) – http://odcieniekuchni.pl/dulce-de-batata/ albo pastę z batatów z czarnym sezamem – http://odcieniekuchni.pl/pasta-batatow-czarnym-sezamem/, no i oczywiście boskie ciasto :)

  5. Zdrowe zakupy napisał(a):

    ja ostatnio kupowałam po niecałe 8 zł, tylko nie pamiętam czy to była Biedronka czy Lidl

  6. Barbara Gutt napisał(a):

    Niestety ich smak nie przypadł mi do gustu,ale może to kwestia właśnie jakiego sosu? :)

  7. Magazyn Kuchenny napisał(a):

    Mam w planach na kolejne zakupy, bo też bym frytki zjadał. Albo pieczone, jeszcze nie wiem :-)

  8. Wioletta Makles napisał(a):

    Ja wczoraj raczyłam się frytkami z selera – też polecam :-)

  9. Monika Hampel napisał(a):

    Uwielbiam,często robię jak są tanie,ale spróbuj zrobić z marchewki też pyszne a tańsze ;-)

  10. Jola La Ziemlanski napisał(a):

    1.99 euro za kg.Ale dla mnie jednak za slodkie- chyba,ze polacze jakos z dynia ;) jako frytki niezbyt mimo prob z roznymi przyprawami i ziolami

  11. Ilona Wójtowicz napisał(a):

    Mój ostatni faworyt z batatami: zupa – krem z batatów i czerwonej soczewicy…

  12. Agnieszka Janulewicz napisał(a):

    Ja uwielbiam zupę z batatów, dyni i marchwi na mleku kokosowym. Obłędna, szczególnie zimą :)

  13. Ziemniaki rosną niedaleko mnie, ale czasami są takie gruboskórne, że podejrzewam iż są zwykłymi kartoflami. :)

  14. M. napisał(a):

    Dziś upiekłam w piekarniku te frytki. To chyba pierwszy raz jak jadłam bataty i zaskoczył mnie ich pyszny kremowy smak! Do tej pory piekłam w piekarniku tylko frytki ze zwykłych ziemniaków i wychodziły za suche a z batatów biją te zwykłe na głowę, dziękuję za przepis

  15. EuroMat napisał(a):

    Bataty <3

  16. Lądek napisał(a):

    Bardzo oryginalne w smaku są frytki z batatów do tego warto kupić jakąś przyprawę do ziemniaków i niebo w gębie oczywiście dla miłośników takich przekąsek

  17. mako napisał(a):

    Czy takie frytki są chrupiące czy całkiem miękkie po upieczeniu?

  18. Magda napisał(a):

    ja mam mięciutkie :-)

  19. W napisał(a):

    Spaliły się po 15 minutach. Co z tą temperaturą?

  20. Fooder napisał(a):

    Cudowna propozycja…

  21. Aleksandra Świerk napisał(a):

    Z batatow jeszcze nie robiłam ale spróbuję. A jeśli chodzi o dynię czy którąś Pani poleca? Ja często robie z Hokaido ale nie wiem dlaczego ostatnio wychodzą mi miękkie.

  22. Magda Ka napisał(a):

    Uwielbiam i robię namiętnie

  23. Anna Żołyniak napisał(a):

    Ja mieszam bataty i seler. Frytki są pycha.

  24. Gosia Kozak napisał(a):

    Uwielbiam wymieszane z pesto i upeczone! Pycha!

  25. Barbara Ziaja napisał(a):

    ja uwielbiam z cynamonem

  26. Grażyna Suchodolska napisał(a):

    Ja tez często robie, a ostatnio robiłam z córką i wnuczką ciasto czekoladowe z batatow z polewa czekoladowa z batatow.Pycha

  27. Magdalena Janaszewska napisał(a):

    uwielbiam :D o z cynamonem nie robiłam – spróbuję :D

  28. Paweł Zim napisał(a):

    Wolę z selera marchwi i pietruszki

  29. Paula napisał(a):

    220 stopni to chyba za dużo.. pala się po kilku minutach :-( udało się uratować i zmniej szłam w czas temperaturę. Obledny zapach obiegła cały dom…ciekawe jakie będą w smaku?

  30. Elfrida Futhark-Hogwart-Gryffindor napisał(a):

    Zaraz wypróbuję. Tylko nie smażcie na płynnych olejach – chyba, że roztopicie masło klarowane;)

  31. Elfrida Futhark-Hogwart-Gryffindor napisał(a):

    Nie smażcie na łynnych olejach, lepsze masełko:D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *