Jak zrobić idealne kruche rogaliki? Bez cukru!

12 sierpnia 2012, 07:12 | Ciasta i ciasteczka ciastka Kuchnia | 86
Jak zrobić idealne kruche rogaliki? Bez cukru!

Jak zrobić idealne domowe rogaliki bez dodatku cukru dowiedziałam się zupełnie przypadkiem. Jadłam je wiele razy u moich bliskich, aż wreszcie poprosiłam o przepis. Okazały się takie proste i cudownie bezproblemowe w wykonaniu. Moje dziewczyny od razu podjęły temat i teraz rogaliki są wypiekane dość często w Lawendowym Domu. Polecam z całego serca!

rogaliki-bez-cukru

Kruche rogaliki bez cukru

2 czubate szklanki mąki

250 g masła

opakowanie naturalnego serka homogenizowanego (150g)

nadzienie – użyłam konfitury figowej słodzonej sokiem z winogron

  1. Z mąki, masła i serka wyrobić ciasto. Dla ułatwienia masło można zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wtedy cały proces zagniatania jest dużo szybszy. Ciasto jest od razu gotowe do użycia, nie trzeba go schładzać.
  2. Należy podzielić je na 6 części. Każdą część rozwałkować na placek grubości takiej jak na pierogi i podzielić na osiem części.
  3. Na szerszym końcu ułożyć pół łyżeczki nadzienia i zawinąć, formując rogalik.
  4. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C na 30-35 minut.
  5. Z podanych proporcji wychodzą dwie pełne blachy. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, jeśli ktoś bardzo chce.

jak-zrobic-rogaliki

rogaliki-bez-cukru_3

Nina, Krzyś – dzięki za przepis!

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

86 odpowiedzi na “Jak zrobić idealne kruche rogaliki? Bez cukru!”

  1. Vintagecompany Pl napisał(a):

    Jestem wielbicielka kruchych wypieków więc na pewno wypróbuje przepis , z serkiem jeszcze nie robiłam . A do tego jeszcze to nadzienie mmmmm …przypomniał mi się jadany w Egipcie dżem figowy …niby dżem a w smaku jak miód …delicje :)

  2. asieja napisał(a):

    jaka pyszna prostota!

  3. aeljot . napisał(a):

    Rogaliki wyglądają smakowicie. I jak zawsze piękne zdjęcia :)

  4. Magda Vilček napisał(a):

    I już mam deser na dzisiaj :)

  5. Mienta napisał(a):

    o proszę, akurat mam serki homo z ważnością do jutra więc już wiem jak je wykorzystam :) popołudniowa herbatka zapowiada się pysznie :D

  6. PoliMatka napisał(a):

    Pyszne… Mniam

  7. PoliMatka napisał(a):

    Już zrobione, połowa w brzuchu PoliTatka I Poli:)

  8. Magdalena Niedźwiedzka napisał(a):

    Niesamowicie prosty przepis:):):) Pozdrawiam

  9. Mesh napisał(a):

    Przeczytałam przepis, i od razu poszłam do kuchni go wypróbować. W połowie drogi zawróciłam, zapomniałam, że mam jeszcze w lodówce dzisiejsza tartę z kremem czekoladowym i truskawkami, i murzynka od mamy. No nic rogaliki będą musiały poczekać do …jutra:) p.s. nie sposób się nie uśmiechnąć jak się patrzy na te zdjęcia.

  10. ula napisał(a):

    Mam taki sam dżem ,więc czuję się sprowokowana :>

  11. Barbara Wronka napisał(a):

    Takich jeszcze nie próbowałam, choć piekłam tartę z rabarbarem, w której składnikiem ciasta był serek homogenizowany. Udała się pysznie!
    Twoje rogaliki wyglądają cudnie, więc zapisuję do zrobienia!
    Pozdrawiam serdecznie!

  12. Anna Wierzchowska napisał(a):

    mmm pychotka:))))

  13. Joanna KS napisał(a):

    Cudowne! Robiłam je rano. Mają jedną wadę – jak to mawia moja babcia: „smakują malizną” – są tak smaczne, że zdecydowanie za szybko znikają :)

  14. Anulagrab napisał(a):

    Witam,jestem stałą czytelniczką ale dopiero teraz się ,,odzywam,,.
    Rogaliki zrobiłam i rozeszły się błyskawicznie! Były PYSZNE!!
    Dziękuję za to co Pani robi. Pani ,,Lawendowy Dom,, daje mi dużo ciepła i pomysłów.
    Pozdrawiam
    Anna

  15. Agnieszka.aga napisał(a):

    PYSZNE!
    Zrobiłam dziś podczas gdy domownicy jedli tartę :)
    Zrobiłam je z galaretką truskawkową i konfiturą z fig – pamiątki z prowansalskich wakacji:)
    Zniknęły bez śladu… rogaliki są cudownie pyszne i proste:)

    Pozdrawiam

  16. Mienta napisał(a):

    W końcu zgrałam zdjęcia :) Może w nadchodzącym tygodniu też takie zrobię ale tym razem z lepszą konfiturą żeby znów mi się marmolada nie wylała ;) http://mienta.blox.pl/resource/rogalikilawendowydom.jpg

  17. Majana napisał(a):

    Śliczne.
    Tak dawno nie jadłam pysznych rogaliczków.

  18. urszula napisał(a):

    bardzo ciekawe,trzeba spróbować,

  19. Mkkowalye napisał(a):

    dziękuje za inspirację na niedzielny dodatek do kawki:-)))) wyszły pyszne, kruche, a jak szybko znikały z talerzy:-)))) no i najważniejsze dla mnie, że minimalizm jesli chodzi o produkty a maksymalnie pyszny smak!!!! zrobiłam z dwóch porcji i część poszła do mrożenia!

  20. Karolina napisał(a):

    super włsnie zrobiłam z mojej roboty powidłami śliwkowymi pycha a jakie proste

  21. Pacewiczka napisał(a):

    właśnie się do nich zabieram:) dziękuję za inspirację:)

  22. Agnes napisał(a):

    och, jak już od samego czytania składu robi sie słodko na sercu to muszą być one wyśmienite :o)))

  23. Gość napisał(a):

    Idealne!!!

  24. swietny przepis i latwy , z4robie je z dzieciakami :), dziekuje

  25. […] w Lawendowym Domu (przepis jest tutaj)  rogaliki bez cukru- mąka w domu była, masło i serek też więc dlaczego by ich nie zrobić tym […]

  26. jello napisał(a):

    Mozna dodac waniliowy homogenizowany? :)

  27. joanna napisał(a):

    Nie wypłynęła wam konfitura przy pieczeniu? Bo moje sa teraz w piekarniku i bardzo wypływa dżemik aroniowy, mam nadzieje, że zostanie coś w środku ;c

  28. Loren napisał(a):

    Wydaje mi się, że podany przez Ciebie sposób jest świetny, z chęcią go wypróbuje w najbliższym czasie. Wcześniej robiłam tylko takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ też dobre, ale warto w końcu spróbować czegoś nowego. Dzięki za ten przepis.

  29. Edyta EM napisał(a):

    do kawki pasują wprost idealnie :)

  30. Karina Jakubowska napisał(a):

    Czyżby TO właśnie miały być moje pierwsze, własnoręcznie zrobione rogaliki? ;-) przepis do mnie przemawia :-)

  31. Jadwiga Matsouka napisał(a):

    Ide zrobic musza byc smaczne do tego kawa .

  32. Sylwia Arasimska napisał(a):

    to ja jeszcze polecę najlepsze nadzienie do takich rogalików na świecie :) płatki róż w cukrze :) czyli nic innego jak utarte w proporcji 1:1 płatki róży jadalnej z cukrem – chociaż teraz to można już tylko gotowca kupić :)

  33. Kasia Kocur napisał(a):

    Wyglądają…chrupiąco ;-).

  34. Jola Kleczkowska napisał(a):

    Dzien Dobry, ladnie sie zaczal poniedzialek , kawka I obledne rogaliki mniam, mniam, wczesno poranne calusy dla Ciebie LAwendowa dziewczyno

  35. Katarzyna Brzezińska napisał(a):

    Czy skoro są bez cukru to można by je nadziać bardziej wytrawnym farszem? ;) Jak tydzień zaczął się tak smacznie, to na pewno będzie udany, wszystkiego dobrego :)

  36. oj to coś dla mnie bo mi ostatnio humoru brak :(

  37. Violetta Kawecka napisał(a):

    Czyli dla cukrzyków będą dobre ;)

  38. Justyna Oracz-Rewers napisał(a):

    Ja już zrobiłam i niestety zniknęły, cudowne, ziuuu i nie ma. Czuję, że będą moim zapożyczonym „daniem flagowym” :-)

  39. Mo Ni K Kubik napisał(a):

    Ja nie moge…Dobila mnie Pani tymi rogalikam!!!Jak ja wytrzymam do czwartku kiedy to mam wolnych kilka chwil?!Ratunku!!

  40. Mo Ni K Kubik napisał(a):

    I w Hiszpanii na dodatek nie ma serka homog….moglby byc danonino?Naprawde nie wytrzymam do czwartku!!

  41. Barbara Gutt napisał(a):

    O jaaaaa…jutro próbuję ! co tam jutro,dziś zrobie :D

  42. Mariola Lipiec napisał(a):

    Wygląda tak przekonująco ze zrobię

  43. Day with coffee napisał(a):

    ale robisz smaka! :)

  44. Agnieszka Trafas napisał(a):

    Oj jak pysznie i prosto wyglądają a jak ja robię to nigdy takie zgrabniutkie nie wychodzą ;)

  45. Małgorzata Muda napisał(a):

    Ewcia takie jak twojej mamy tylko zamiast serka smietana byla

  46. Dorota Urbańska napisał(a):

    Są prze-pysz-ne! Robiłam je wczoraj. Będę robić je dzisiaj. Link do Twojego przepisu podesłałam kilku osobom, nie mogąc przy tym nachwalić się tych rogalików. I trafnie, Beatko, napisłaś – te rogaliki, to hicior, dodatkowo super szybki w wykonaniu :-).

  47. marta napisał(a):

    Jestem w trakcie robienia i niestety irytuję się, gdyż nie jestem wytrawną kucharką i mam kłopot z tzw. łatwym przepisem. Dodałam kilka łyżek mąki więcej. Z dwoma nie było opcji, aby ciasto odkleiło się od rąk. O co chodzi? Proszę o pomoc

  48. Misiabela07 napisał(a):

    Właśnie sama zjadłam pół blaszki,to straszne,ale nie mogę się opanować-są takie pyszne! I pomyśleć,że tyle czasu zwlekałam z
    ich zrobieniem.Zdecydowanie stracony czas ;) Ciasto jest tak wspaniale kruche,że po prostu rozpływa się w ustach. Wcześniejsze wychwalające komentarze są jak najbardziej zasłużone.

  49. Joanna napisał(a):

    Pyszota! Wcinam właśnie.. Trochę mi brakuje soli w cieście, tak ciut.. Natomiast ja wykorzystałam 1 szkl mąki gryczanej w przepisie, czyli 1 szkl. pszennej i 1 szkl. mąki gryczanej – cud miód! Aaaa, i zamiast serka homo, którego akurat w sklepie sieciowym nie było wykorzystałam jogurt grecki (bardzo gęsty). Wyszło superaście! Dzięki za przepis :) i duuużo miłości i pokoju wszystkim życzę w Nowym Roku!

  50. Justyna napisał(a):

    Są przepyszne. Polecam zamiast kształtu rogalików takie zamykane w trójkąt kwadraciki. Wyglądają po upieczeniu tak pomiędzy ciastem kruchym a francuskim. :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *