Jak zrobić domowe mleko kokosowe

9 stycznia 2015, 08:18 | Bezglutenowe Kuchnia Napoje Wegetariańskie | 94
Jak zrobić domowe mleko kokosowe

mleko kokosowe_2Czy 200 g wiórków kokosowych może dać szczęście? Może, chwilowe wprawdzie, ale zawsze coś ;) Ale do rzeczy moi mili. Uwielbiam ciepłe, świeżo przygotowane mleko kokosowe, które mój mąż robi dla mnie w zimowe poranki. Na bazie tego mleka robię sobie kawkę lub bosssski koktajl.

koktajl mango_5To czas na instrukcję, ostrzegam, że będzie krótka.

Domowe mleko kokosowe

200 g wiórków kokosowych

  1. Zagotować 2 l wody. Połowę wlać do blendera, dodać wiórki, miksować na wysokich obrotach ok. 3 min.
  2. Gęste sitko położyć na misce. Przelać zmiksowane wiórki z wodą i dokładnie odcisnąć.
  3. Do czaszy blendera wlać pozostałą wodę, dodać odciśnięte wiórki i ponownie zmiksować, a następnie odcedzić przez sito.
  4. Gotowe :)

Z podanych proporcji powinniście otrzymać ok. 1500 ml ciepłego, delikatnie pachnącego mleka kokosowego. Można je przelać do butelki i przechowywać w lodówce do 3 dni. Przed użyciem energicznie wstrząsnąć :)

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

94 odpowiedzi na “Jak zrobić domowe mleko kokosowe”

  1. Ola Wu napisał(a):

    I już? Tak prosto? :) To może i mi by się udało :) Spróbuję.
    Piękne zdjęcia, jak zawsze :)

  2. plecakpelen smakow napisał(a):

    A ja mam pytanko :) Czy tą wodę z drugiego punktu mieszamy później z wodą z trzeciego? :) Z góry dziękuję za odpowiedź!

  3. kuchennieidomowo.blogspot.com napisał(a):

    Ooo, to może się jutro wykona! :D

  4. MonikaG napisał(a):

    Czy mogę użyć takiego mleka do spienienia w ekspresie do kawy?

  5. Zaneta Hajnowska napisał(a):

    Nie wiem czy to zdrowe dla blendera – gorąca woda tępi ostrza.

  6. zblogowani napisał(a):

    Zapraszamy do dodania bloga w serwisie
    zBLOGowani! Mamy już ponad 5000 blogów z 22 kategorii.

    zBLOGowani to największy polski serwis
    skupiający blogi i vlogi. Czytelnikom umożliwiamy obserwowanie blogów oraz
    tworzenia katalogów ulubionych wpisów. Blogerzy mają dodatkowo możliwość brania
    udziału w ciekawych akcjach i konkursach oraz dyskusji na forum. Zachęcamy do
    rejestracji.

  7. Katarzyna Konior napisał(a):

    Czy te wiórki po dwukrotnym zmieleniu się jeszcze do czegoś nadają? jakieś ciastka? podobne pytanie dotyczy migdałów?!

  8. ania.mar2 napisał(a):

    Ja własnie zrobilam. Jest pyszne!!! Nawet moj maluch zasmakowal w tym mleku. Przepis bardzo prosty i szybki. Polecam wszystkim

  9. Stacy napisał(a):

    Haha! Źle doczytałam i zrobiłam mleko z dwiema szklankami wody! Dziwiłam się, czemu takie tłuste wyszło… Jutro powtórka.

  10. Agnieszka napisał(a):

    A co wpada do tego bossskiego koktajlu?? :)

  11. Iwona F napisał(a):

    Hmm, i pewnie nie da się tego zrobić ręcznym blenderem? Nie mam tego kubełkowego, Mikołaj niedokładnie słuchał i telefon przyniósł :P
    Straszną mam ochotę na to mleko!

  12. Aga napisał(a):

    Właśnie zrobiłam mleko ale z połowy porcji. Pięknie pachnie, smakuje delikatnie, pyszne. :) Dzięki za przepis! Pozdrawiam

  13. af napisał(a):

    te wiorki zalac wrza ca woda czy poprostu przegotowana i schlodzona?

  14. af napisał(a):

    jaka moze byc kalorycznosc takiego mleka?

  15. Dorota napisał(a):

    mam pytanie, zrobiłam wczoraj to mleko, wyszło super, ostudziłam je, wstawiłam do lodówki szczęśliwa że zrobię sobie rano koktajl z bananem .. niestety jak wyjęłam mleko to zrobiła mi się dosłownie POKRYWKA z twardego tłuszczu kokosowego.. nie było żadnej śmietanki, tylko utwardzony tłuszcz kokosowy.. i mam pytanie nr 1- czy to się wytworzył olej kokosowy (i mogę na nim np. smażyć) i nr 2- jak tego uniknąć następnym razem ? :)

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Tak, to tłuszcz kokosowy nieoczyszczony, więc nie wiem, czy da się na nim smażyć. Ja po prostu ten korek rozbijam. Możesz mleko trzymać w dużym słoju, wtedy łatwiej rozbić. Po zmiksowaniu i tak to niema żadnego znaczenia :) Pozdrawiam serdecznie!

  16. szarasowka napisał(a):

    Ciekawe czy uda mi się zrobić takie mleko w thermomixie?

  17. Natalia napisał(a):

    być może rozwiejesz moje wątpliwości, albo może ktoś dołączy się do dyskusji, jaką może mieć kaloryczność takie mleko domowej roboty? :)

    • ala napisał(a):

      Można przeczytać na opakowaniu ile kcal mają wiórki w 100g(u mnie podano 646kcal) i obliczyć,że robiąc mleko ze 100g otrzymamy ok.3szklanek mleka,czyli gdyby przyjąć,że cały tłuszcz z kokosa przejdzie do płynu,to szklanka mleka kokosowego będzie miała ok.215kcal. Przypuszczam,że jednak mniej – wytłoczki też przecież jakieś kalorie mają :)

  18. a napisał(a):

    Nadal nie ma odpowiedzi co do kalorycznosci tego mleka…pomijm fakt ze blender mi pekl przy robieniu tego mleka…

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Droga a, o kaloryczności i wartościach odżywczych przygotuję odzielny wpis. Twój blender najprawdopodobniej miał wadę, gdyż miksowanie wiórków z wodą nie stwarza samo w sobie zagrożenia dla sprzętu kuchennego.

      • Natalia napisał(a):

        w takim razie już nie mogę się doczekać, bo mleko kokosowe z Twojego przepisu wyszło przepyszne, jednak moja tendencja do przybierania na wadze jak na tyle spora, że przy dużej kaloryczności nie będę sobie mogła na nie często pozwolić :)

  19. Margaret Garet napisał(a):

    zakupiłam niedawno olej kokosowy na opakowaniu jest informacja: wartość odżywcza w 100g produktu – wartośc energetyczna- 900kcal/3770kJ, tłuszcze 100g, reszta czyli białko, weglowodany, cholesterol, sód – 0mg. Olej kokosowy można używać zamiast masła, do smażenia jak najbardziej bo ma temp. dymienia 200 stopniC – większą niz olej rzepakowy oraz jako balsam do ciała.

  20. Anna napisał(a):

    a czy wrzątek nie zabija wartości z tych wiórków? bo w innych przepisach jest wszędzie ciepła woda a nie wrząca?

    • odp. napisał(a):

      wrzątek nie zabija właściwości; kokos można poddawać obróbce w b.wysokich temperaturach.

      • Kasia napisał(a):

        Ja niby mam blender ze szklanym dzbankiem ale boję się, czy wrzątek czegoś w nim nie popsuje – jednak ostrza są stalowe, a umocowane do jakiegoś plastiku…

        • LidkaN napisał(a):

          To, że kokos ma wysoką temperaturę wrzenia, to nie znaczy, że nie niszczy składników odżywczych. Ja mleko robię wg przepisu Olgi Smail (troche go zmodyfikowałam) . Wiórki zalewam 1 litrem wody, odgrzewam do około 60 stopni (jak wloży sie palec musi być gorące) i dopiero miksuję. Potem odcedzam na sitku wyłożonym gazą i odciskam najpierw łyzką, a potem przez gazę. Nie zalewam drugi raz. Wychodzi mi tak około 900 ml mleka. Z wiórek robię zdrową przekąskę. 5 jajek ubijam z łyżką ksylitolu (ale nie tak jak na biszkopt, troche mniej puszyste) dodaję wiórki, ze 3 łyżki mąki jaglanej, dosypuję tak na oko zmielone migdały i dodaje : pokrojone 2 kawałki czarnej czekolady (Wawel 90%) i co mam pod reką (rodzynki, pokrojone morele suszone, żurawina). Wkładam do silikonowych foremek na babeczki (kupiłam w Tesco) i piekę z 20-25 minut. Zdrowa bezglutenowa i wartościowa przekąska.Wychodz tak około 12-16 babeczek. W zależności od wielkości jajek.

          • LidkaN napisał(a):

            Zapmniałam napisać jeszcze, aby dodać 2 pełne łyżeczki zmielonego siemienia lnianego i ze 2-3 łyżki mleka kokosowego. Ciasto ma mieć konsystencje gęstej śmietany. Ja ddaję tez łyzeczkę zmielonego ostropestu. Ale każdy może dodać, co chce. Dodatki wedle uznania.Nawet chia. Piękę na termoobiegu w 180 stopniach przez 25 minut.

          • LidaN napisał(a):

            Dzisiaj zrobiłam z mąką amarantusową i wyszły wyborne.

  21. Maskarada napisał(a):

    Właśnie zrobiłam. Wyszło tak dobre, że poezja. Dodałam trochę ksylitolu, bo było nieco jałowe, ale ogólnie super. Trochę tłuste, tak jak normalne mleko, bajka :) Będę kombinowała jeszcze z innymi składnikami, bo mimo że kokos uwielbiam, to nie chcę, żeby mi się znudził za szybko.

  22. Anna napisał(a):

    Zrobiłam z przepisu z tej strony i mi nie wyszło, wyszło coś okropnego o nieciekawym zapachu :( Dodam że wiórki były świeże kupione dzień wcześniej w biedronce i nie miksowałam z gorącą wodą i przecedziłam przez czystą gazę … . Może mi coś poradzisz? , bo Twoje wygląda tak smacznie i idealnie

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Poradzę, żebyś zrobiła dokładnie według przepisu.

    • Joanna Ossowska napisał(a):

      Nie radzę kupować tych z biedronki – zawierają siarkę i pewnie dlatego wyglądały nieciekawie. W Piotrze i Pawle można znaleźć takie bez siarki, niestety 3 razy droższe, ale mleko wychodzi idealnie :)

  23. ann napisał(a):

    Mam zasadnicze pytanie czy to mleko można zamrozić? Osobiście nie jestem w stanie wypić tyle mleka w dwa trzy dni..

  24. Marta napisał(a):

    a ja mam pytanie co do wiórków kokosowych, nie znalazłam takich, które by nie miały w składzie konserwantu… robicie to mleko z takich z konserwantem?

    • Daga napisał(a):

      Obeszłam wiele sklepów i jedyne bez konserwantów znalazłam w Lidlu – opakowanie 200g kosztuje ok.3 zł ;)

  25. Olka Fasolka napisał(a):

    A do czego użyjecie pulpy kokosowej?

    PS – zdjęcia Lawendowego Domu poprawiły mi humor i samopoczucie w ten paskudny, deszczowy LETNI (?!) dzień :) są przecudne! A oglądanie ślicznych rzeczy znacznie poprawia nastrój!
    Dzięki więc podwójne – za świetne przepisy i za możliwość obcowania z Twoimi zdjęciami w Lawendowym Domu! :)

  26. Olka Fasolka napisał(a):

    A czy mleko kokosowe trzeba podgrzać przed wlaniem do gorącej/ciepłej kawy? Mam na myśli zapobiegnięcie zwarzenia się mleczka w kawie :)

    Pozdrawiam z krainy lasów i jezior :)

  27. KROPKAgalopka napisał(a):

    Szybko, zwięźle i na temat. Mam nadzieję, że mi wyjdzie a pozostałę wiórki zmielę na mąkę :)

  28. Justyna napisał(a):

    Zrobiłam mleczko jest pyszne. Ale jak stoi to się rozwarstwia, mieszam przed użyciem, czy to normalne?

  29. Aga napisał(a):

    A czy blender ręczny się nada?
    Nie posiadam takiego duuużegoo :(
    :)

  30. […] go przygotować na bazie domowego mleka kokosowego, na które bardzo prosty przepis znajdziecie tu. Jeśli jednak zależy Wam na czapie kokosowej śmietany, to niezbędne będzie gęste mleko z […]

  31. […] 400 ml mleka kokosowego (przepis na domowe mleko kokosowe tu) […]

  32. […] l ulubionego mleka ( u mnie domowe kokosowe, z tego […]

  33. […] użyć mleka kupnego lub jeśli macie więcej czasu, to możecie zaszaleć i zrobić domowe, z tego przepisu. Zamienie, gdy pod ręką brak mleka kokosowego, stosuję mleko migdałowe. Ja często ten […]

  34. Olga napisał(a):

    Zrobiłam, jest pyszne i ten śliczny bielutki kolor! Bardzo dziękuję za ten przepis, jak widać można tanim kosztem zrobić sobie mleko kokosowe i nie przepłacać, no ubezpieczenia konserwantów, jestem zachwycona :)

  35. Bhaal napisał(a):

    Próbowałem już drugi raz zrobić to mleko, ale mi nie wychodzi :/ Wychodzi coś o tak złym smaku, że… Robię dokładnie według przepisu. Wiórki ścieram sam z całego kokosa (tylko tą białą część). Dalej robię tak jak jest w przepisie. Co mogę robić nie tak?

  36. hrabina napisał(a):

    Zrobiłam pierwszy raz i w zasadzie wyszło, mi nawet smakuje, ale dzieciaki absolutnie odrzuciły :) może z czasem się przyzwyczają. Z tym, że w lodówce utworzyła mi się warstwa ok. 1,5cm twardego…. nie wiem tłuszczu, który się oddzielił? Wstrząsanie nic nie pomaga, bo ta warstwa już się nie łączy z resztą. Zastanawiam się czy tak ma być?
    A mleko z płatków owsianych jest debeściarskie! teraz szukam owsa, bo choć mieszkam w Irlandii i koni mamy tu dużo, to z owsem jakoś cieżko :)

    Dziękuję za wspaniałę przepisy i pozdrawiam serdecznie

  37. […] 250 ml mleka kokosowego (użyłam mleka własnej produkcji, przepis tu) […]

  38. […] 250 ml mleka kokosowego kupnego lub domowego (przepis na domowe błyskawiczne mleko kokosowe znajdziecie tu) […]

  39. […] produkcji mleka roślinnego w domu napisałam już sporo. Zajrzyj tu. Polecam też przepis na mleko kokosowe, owsiane i migdałowe. Smak i konsystencja mleka orzechowego są genialne, nie umywają się do […]

  40. […] na domowe mleko kokosowe znajdziecie tu, na migdałowe tu, na orzechowe tu. Jeszcze w tym tygodniu pokażę, jak zrobić mleko z płatków […]

  41. […] robimy mleko roślinne, nie tylko dla mnie. Po prostu lubimy także mleko migdałowe, orzechowe, kokosowe i oczywiście owsiane. Wczoraj po sesji zdjęciowej dziewczynki  piły mleko owsiane przez słomki […]

  42. […] 700 ml mleka kokosowego (przepis na domowe mleko kokosowe znajdziecie tu) […]

  43. Madzia napisał(a):

    Jestem zachwycona, zarówno mleczkiem (które zaczynam robić w ilościach przemysłowych :D) jak i całym blogiem. Super, dzięki za inspiracje :)

  44. Lolla napisał(a):

    Ja nie jestem zachwycona smakiem a tak w ogóle to się zastanawiam, po co właściwie to robić? :) Bo co z tego, że zrobione w domu skoro większość dostępnych wiórek ma konserwanty? Czy to zdrowsze od mleczka w puszcze to jakoś nie sądzę. A na pewno nie smaczniejsze, przynajmniej według mnie.

    • lawendowy_dom napisał(a):

      Lolla, jak Ci nie odpowiada smak i nie widzisz różnicy, to rzeczywiście szkoda czasu. Pozdrawiam serdecznie.

  45. […] 200 ml mleka kokosowego (przepis na domowe mleko kokosowe znajdziecie tu) […]

  46. Aga napisał(a):

    a ja zrobiłam, jest przepyszne, chociaż ja nie dolewałam drugiej porcji wody, wole jak mleko jest gęstsze i bielsze :)) nie mogę pic mleka krowiego, wiec to będzie mój zamiennik do kawy, wypróbowałam, polecam każdemu :))

  47. Klaudia napisał(a):

    Coś wspaniałego! Zrobiłam i od razu poszło do kawy… Cudo, piękny kolor cudowna konsystencja. Aromat. Lekko słodkawe ale nie za bardzo. Cudeńko!

  48. gapulka napisał(a):

    Zachęcona komentarzami i przepisami przyłączam się do „sobierobiących”, ale mam parę pytań:czy owies kupiony na bazarku daje gwarancję bezglutenowości powstałego z niego mleka,i czy z mlek robionych w domu można zrobić jogurt?

  49. Mihudee.pl napisał(a):

    A jak radzisz sobie z późniejszym rozwarstwianiem się?

  50. […] 250 ml mleka kokosowego (przepis na mleko kokosowe domowej roboty tu) […]

  51. Gośka napisał(a):

    Właśnie zrobiłam i piję kawę z mlekiem kokosowym,pierwszą od wielu lat kawę z mlekiem.Mleko pięknie pachnie cudownie smakuje ale na próbę zrobiłam z połowy porcji.Wyszło rewelacyjne.Pozdrawiam

  52. […] * Przepis pochodzi z bloga Lawendowy Dom […]

  53. Fiver napisał(a):

    Próbowałam wczoraj zrobić mleko kokosowe. Składniki dałam jak w przepisie w proporcji 1:4. Blendowałam i blendowałam z przerwami i wyszła jedna wielka pulpa a mleka bardzo mało. Ledwie można było je odcedzić na sitku. Co zrobiłam nie tak? Co powinnam zmienić?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *