Jak zrobić domowe mleko kokosowe

9 stycznia 2015, 08:18 | Bezglutenowe Kuchnia Napoje Wegetariańskie | 103
Jak zrobić domowe mleko kokosowe

mleko kokosowe_2Czy wiesz, jak niesamowicie prosto można zrobić domowe mleko kokosowe? Czy 200 g wiórków kokosowych może dać szczęście? Może, chwilowe wprawdzie, ale zawsze coś ;) Ale do rzeczy moi mili. Uwielbiam ciepłe, świeżo przygotowane mleko kokosowe, które mój mąż robi dla mnie w zimowe poranki. Na bazie tego mleka robię sobie kawkę lub bosssski koktajl.

koktajl mango_5To czas na instrukcję, ostrzegam, że będzie krótka.

Domowe mleko kokosowe

200 g wiórków kokosowych

  1. Zagotować 2 l wody. Połowę wlać do blendera, dodać wiórki, miksować na wysokich obrotach ok. 3 min.
  2. Gęste sitko położyć na misce. Przelać zmiksowane wiórki z wodą i dokładnie odcisnąć.
  3. Do czaszy blendera wlać pozostałą wodę, dodać odciśnięte wiórki i ponownie zmiksować, a następnie odcedzić przez sito.
  4. Gotowe :)

Z podanych proporcji powinniście otrzymać ok. 1500 ml ciepłego, delikatnie pachnącego mleka kokosowego. Można je przelać do butelki i przechowywać w lodówce do 3 dni. Przed użyciem energicznie wstrząsnąć :)

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

103 odpowiedzi na “Jak zrobić domowe mleko kokosowe”

  1. Ola Wu napisał(a):

    I już? Tak prosto? :) To może i mi by się udało :) Spróbuję.
    Piękne zdjęcia, jak zawsze :)

  2. plecakpelen smakow napisał(a):

    A ja mam pytanko :) Czy tą wodę z drugiego punktu mieszamy później z wodą z trzeciego? :) Z góry dziękuję za odpowiedź!

  3. kuchennieidomowo.blogspot.com napisał(a):

    Ooo, to może się jutro wykona! :D

  4. MonikaG napisał(a):

    Czy mogę użyć takiego mleka do spienienia w ekspresie do kawy?

  5. Zaneta Hajnowska napisał(a):

    Nie wiem czy to zdrowe dla blendera – gorąca woda tępi ostrza.

  6. zblogowani napisał(a):

    Zapraszamy do dodania bloga w serwisie
    zBLOGowani! Mamy już ponad 5000 blogów z 22 kategorii.

    zBLOGowani to największy polski serwis
    skupiający blogi i vlogi. Czytelnikom umożliwiamy obserwowanie blogów oraz
    tworzenia katalogów ulubionych wpisów. Blogerzy mają dodatkowo możliwość brania
    udziału w ciekawych akcjach i konkursach oraz dyskusji na forum. Zachęcamy do
    rejestracji.

  7. Katarzyna Konior napisał(a):

    Czy te wiórki po dwukrotnym zmieleniu się jeszcze do czegoś nadają? jakieś ciastka? podobne pytanie dotyczy migdałów?!

  8. ania.mar2 napisał(a):

    Ja własnie zrobilam. Jest pyszne!!! Nawet moj maluch zasmakowal w tym mleku. Przepis bardzo prosty i szybki. Polecam wszystkim

  9. Stacy napisał(a):

    Haha! Źle doczytałam i zrobiłam mleko z dwiema szklankami wody! Dziwiłam się, czemu takie tłuste wyszło… Jutro powtórka.

  10. Agnieszka napisał(a):

    A co wpada do tego bossskiego koktajlu?? :)

  11. Iwona F napisał(a):

    Hmm, i pewnie nie da się tego zrobić ręcznym blenderem? Nie mam tego kubełkowego, Mikołaj niedokładnie słuchał i telefon przyniósł :P
    Straszną mam ochotę na to mleko!

  12. Aga napisał(a):

    Właśnie zrobiłam mleko ale z połowy porcji. Pięknie pachnie, smakuje delikatnie, pyszne. :) Dzięki za przepis! Pozdrawiam

  13. af napisał(a):

    te wiorki zalac wrza ca woda czy poprostu przegotowana i schlodzona?

  14. af napisał(a):

    jaka moze byc kalorycznosc takiego mleka?

  15. Dorota napisał(a):

    mam pytanie, zrobiłam wczoraj to mleko, wyszło super, ostudziłam je, wstawiłam do lodówki szczęśliwa że zrobię sobie rano koktajl z bananem .. niestety jak wyjęłam mleko to zrobiła mi się dosłownie POKRYWKA z twardego tłuszczu kokosowego.. nie było żadnej śmietanki, tylko utwardzony tłuszcz kokosowy.. i mam pytanie nr 1- czy to się wytworzył olej kokosowy (i mogę na nim np. smażyć) i nr 2- jak tego uniknąć następnym razem ? :)

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Tak, to tłuszcz kokosowy nieoczyszczony, więc nie wiem, czy da się na nim smażyć. Ja po prostu ten korek rozbijam. Możesz mleko trzymać w dużym słoju, wtedy łatwiej rozbić. Po zmiksowaniu i tak to niema żadnego znaczenia :) Pozdrawiam serdecznie!

  16. szarasowka napisał(a):

    Ciekawe czy uda mi się zrobić takie mleko w thermomixie?

  17. Natalia napisał(a):

    być może rozwiejesz moje wątpliwości, albo może ktoś dołączy się do dyskusji, jaką może mieć kaloryczność takie mleko domowej roboty? :)

    • ala napisał(a):

      Można przeczytać na opakowaniu ile kcal mają wiórki w 100g(u mnie podano 646kcal) i obliczyć,że robiąc mleko ze 100g otrzymamy ok.3szklanek mleka,czyli gdyby przyjąć,że cały tłuszcz z kokosa przejdzie do płynu,to szklanka mleka kokosowego będzie miała ok.215kcal. Przypuszczam,że jednak mniej – wytłoczki też przecież jakieś kalorie mają :)

  18. a napisał(a):

    Nadal nie ma odpowiedzi co do kalorycznosci tego mleka…pomijm fakt ze blender mi pekl przy robieniu tego mleka…

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Droga a, o kaloryczności i wartościach odżywczych przygotuję odzielny wpis. Twój blender najprawdopodobniej miał wadę, gdyż miksowanie wiórków z wodą nie stwarza samo w sobie zagrożenia dla sprzętu kuchennego.

      • Natalia napisał(a):

        w takim razie już nie mogę się doczekać, bo mleko kokosowe z Twojego przepisu wyszło przepyszne, jednak moja tendencja do przybierania na wadze jak na tyle spora, że przy dużej kaloryczności nie będę sobie mogła na nie często pozwolić :)

  19. Margaret Garet napisał(a):

    zakupiłam niedawno olej kokosowy na opakowaniu jest informacja: wartość odżywcza w 100g produktu – wartośc energetyczna- 900kcal/3770kJ, tłuszcze 100g, reszta czyli białko, weglowodany, cholesterol, sód – 0mg. Olej kokosowy można używać zamiast masła, do smażenia jak najbardziej bo ma temp. dymienia 200 stopniC – większą niz olej rzepakowy oraz jako balsam do ciała.

  20. Anna napisał(a):

    a czy wrzątek nie zabija wartości z tych wiórków? bo w innych przepisach jest wszędzie ciepła woda a nie wrząca?

    • odp. napisał(a):

      wrzątek nie zabija właściwości; kokos można poddawać obróbce w b.wysokich temperaturach.

      • Kasia napisał(a):

        Ja niby mam blender ze szklanym dzbankiem ale boję się, czy wrzątek czegoś w nim nie popsuje – jednak ostrza są stalowe, a umocowane do jakiegoś plastiku…

        • LidkaN napisał(a):

          To, że kokos ma wysoką temperaturę wrzenia, to nie znaczy, że nie niszczy składników odżywczych. Ja mleko robię wg przepisu Olgi Smail (troche go zmodyfikowałam) . Wiórki zalewam 1 litrem wody, odgrzewam do około 60 stopni (jak wloży sie palec musi być gorące) i dopiero miksuję. Potem odcedzam na sitku wyłożonym gazą i odciskam najpierw łyzką, a potem przez gazę. Nie zalewam drugi raz. Wychodzi mi tak około 900 ml mleka. Z wiórek robię zdrową przekąskę. 5 jajek ubijam z łyżką ksylitolu (ale nie tak jak na biszkopt, troche mniej puszyste) dodaję wiórki, ze 3 łyżki mąki jaglanej, dosypuję tak na oko zmielone migdały i dodaje : pokrojone 2 kawałki czarnej czekolady (Wawel 90%) i co mam pod reką (rodzynki, pokrojone morele suszone, żurawina). Wkładam do silikonowych foremek na babeczki (kupiłam w Tesco) i piekę z 20-25 minut. Zdrowa bezglutenowa i wartościowa przekąska.Wychodz tak około 12-16 babeczek. W zależności od wielkości jajek.

          • LidkaN napisał(a):

            Zapmniałam napisać jeszcze, aby dodać 2 pełne łyżeczki zmielonego siemienia lnianego i ze 2-3 łyżki mleka kokosowego. Ciasto ma mieć konsystencje gęstej śmietany. Ja ddaję tez łyzeczkę zmielonego ostropestu. Ale każdy może dodać, co chce. Dodatki wedle uznania.Nawet chia. Piękę na termoobiegu w 180 stopniach przez 25 minut.

          • LidaN napisał(a):

            Dzisiaj zrobiłam z mąką amarantusową i wyszły wyborne.

  21. Maskarada napisał(a):

    Właśnie zrobiłam. Wyszło tak dobre, że poezja. Dodałam trochę ksylitolu, bo było nieco jałowe, ale ogólnie super. Trochę tłuste, tak jak normalne mleko, bajka :) Będę kombinowała jeszcze z innymi składnikami, bo mimo że kokos uwielbiam, to nie chcę, żeby mi się znudził za szybko.

  22. Anna napisał(a):

    Zrobiłam z przepisu z tej strony i mi nie wyszło, wyszło coś okropnego o nieciekawym zapachu :( Dodam że wiórki były świeże kupione dzień wcześniej w biedronce i nie miksowałam z gorącą wodą i przecedziłam przez czystą gazę … . Może mi coś poradzisz? , bo Twoje wygląda tak smacznie i idealnie

  23. ann napisał(a):

    Mam zasadnicze pytanie czy to mleko można zamrozić? Osobiście nie jestem w stanie wypić tyle mleka w dwa trzy dni..

  24. Marta napisał(a):

    a ja mam pytanie co do wiórków kokosowych, nie znalazłam takich, które by nie miały w składzie konserwantu… robicie to mleko z takich z konserwantem?

    • Daga napisał(a):

      Obeszłam wiele sklepów i jedyne bez konserwantów znalazłam w Lidlu – opakowanie 200g kosztuje ok.3 zł ;)

  25. Olka Fasolka napisał(a):

    A do czego użyjecie pulpy kokosowej?

    PS – zdjęcia Lawendowego Domu poprawiły mi humor i samopoczucie w ten paskudny, deszczowy LETNI (?!) dzień :) są przecudne! A oglądanie ślicznych rzeczy znacznie poprawia nastrój!
    Dzięki więc podwójne – za świetne przepisy i za możliwość obcowania z Twoimi zdjęciami w Lawendowym Domu! :)

  26. Olka Fasolka napisał(a):

    A czy mleko kokosowe trzeba podgrzać przed wlaniem do gorącej/ciepłej kawy? Mam na myśli zapobiegnięcie zwarzenia się mleczka w kawie :)

    Pozdrawiam z krainy lasów i jezior :)

  27. KROPKAgalopka napisał(a):

    Szybko, zwięźle i na temat. Mam nadzieję, że mi wyjdzie a pozostałę wiórki zmielę na mąkę :)

  28. Justyna napisał(a):

    Zrobiłam mleczko jest pyszne. Ale jak stoi to się rozwarstwia, mieszam przed użyciem, czy to normalne?

  29. Aga napisał(a):

    A czy blender ręczny się nada?
    Nie posiadam takiego duuużegoo :(
    :)

  30. […] go przygotować na bazie domowego mleka kokosowego, na które bardzo prosty przepis znajdziecie tu. Jeśli jednak zależy Wam na czapie kokosowej śmietany, to niezbędne będzie gęste mleko z […]

  31. […] 400 ml mleka kokosowego (przepis na domowe mleko kokosowe tu) […]

  32. […] l ulubionego mleka ( u mnie domowe kokosowe, z tego […]

  33. […] użyć mleka kupnego lub jeśli macie więcej czasu, to możecie zaszaleć i zrobić domowe, z tego przepisu. Zamienie, gdy pod ręką brak mleka kokosowego, stosuję mleko migdałowe. Ja często ten […]

  34. Olga napisał(a):

    Zrobiłam, jest pyszne i ten śliczny bielutki kolor! Bardzo dziękuję za ten przepis, jak widać można tanim kosztem zrobić sobie mleko kokosowe i nie przepłacać, no ubezpieczenia konserwantów, jestem zachwycona :)

  35. Bhaal napisał(a):

    Próbowałem już drugi raz zrobić to mleko, ale mi nie wychodzi :/ Wychodzi coś o tak złym smaku, że… Robię dokładnie według przepisu. Wiórki ścieram sam z całego kokosa (tylko tą białą część). Dalej robię tak jak jest w przepisie. Co mogę robić nie tak?

  36. hrabina napisał(a):

    Zrobiłam pierwszy raz i w zasadzie wyszło, mi nawet smakuje, ale dzieciaki absolutnie odrzuciły :) może z czasem się przyzwyczają. Z tym, że w lodówce utworzyła mi się warstwa ok. 1,5cm twardego…. nie wiem tłuszczu, który się oddzielił? Wstrząsanie nic nie pomaga, bo ta warstwa już się nie łączy z resztą. Zastanawiam się czy tak ma być?
    A mleko z płatków owsianych jest debeściarskie! teraz szukam owsa, bo choć mieszkam w Irlandii i koni mamy tu dużo, to z owsem jakoś cieżko :)

    Dziękuję za wspaniałę przepisy i pozdrawiam serdecznie

  37. […] 250 ml mleka kokosowego (użyłam mleka własnej produkcji, przepis tu) […]

  38. […] 250 ml mleka kokosowego kupnego lub domowego (przepis na domowe błyskawiczne mleko kokosowe znajdziecie tu) […]

  39. […] produkcji mleka roślinnego w domu napisałam już sporo. Zajrzyj tu. Polecam też przepis na mleko kokosowe, owsiane i migdałowe. Smak i konsystencja mleka orzechowego są genialne, nie umywają się do […]

  40. […] na domowe mleko kokosowe znajdziecie tu, na migdałowe tu, na orzechowe tu. Jeszcze w tym tygodniu pokażę, jak zrobić mleko z płatków […]

  41. […] robimy mleko roślinne, nie tylko dla mnie. Po prostu lubimy także mleko migdałowe, orzechowe, kokosowe i oczywiście owsiane. Wczoraj po sesji zdjęciowej dziewczynki  piły mleko owsiane przez słomki […]

  42. […] 700 ml mleka kokosowego (przepis na domowe mleko kokosowe znajdziecie tu) […]

  43. Madzia napisał(a):

    Jestem zachwycona, zarówno mleczkiem (które zaczynam robić w ilościach przemysłowych :D) jak i całym blogiem. Super, dzięki za inspiracje :)

  44. Lolla napisał(a):

    Ja nie jestem zachwycona smakiem a tak w ogóle to się zastanawiam, po co właściwie to robić? :) Bo co z tego, że zrobione w domu skoro większość dostępnych wiórek ma konserwanty? Czy to zdrowsze od mleczka w puszcze to jakoś nie sądzę. A na pewno nie smaczniejsze, przynajmniej według mnie.

    • lawendowy_dom napisał(a):

      Lolla, jak Ci nie odpowiada smak i nie widzisz różnicy, to rzeczywiście szkoda czasu. Pozdrawiam serdecznie.

  45. […] 200 ml mleka kokosowego (przepis na domowe mleko kokosowe znajdziecie tu) […]

  46. Aga napisał(a):

    a ja zrobiłam, jest przepyszne, chociaż ja nie dolewałam drugiej porcji wody, wole jak mleko jest gęstsze i bielsze :)) nie mogę pic mleka krowiego, wiec to będzie mój zamiennik do kawy, wypróbowałam, polecam każdemu :))

  47. Klaudia napisał(a):

    Coś wspaniałego! Zrobiłam i od razu poszło do kawy… Cudo, piękny kolor cudowna konsystencja. Aromat. Lekko słodkawe ale nie za bardzo. Cudeńko!

  48. gapulka napisał(a):

    Zachęcona komentarzami i przepisami przyłączam się do „sobierobiących”, ale mam parę pytań:czy owies kupiony na bazarku daje gwarancję bezglutenowości powstałego z niego mleka,i czy z mlek robionych w domu można zrobić jogurt?

  49. Mihudee.pl napisał(a):

    A jak radzisz sobie z późniejszym rozwarstwianiem się?

  50. […] 250 ml mleka kokosowego (przepis na mleko kokosowe domowej roboty tu) […]

  51. Gośka napisał(a):

    Właśnie zrobiłam i piję kawę z mlekiem kokosowym,pierwszą od wielu lat kawę z mlekiem.Mleko pięknie pachnie cudownie smakuje ale na próbę zrobiłam z połowy porcji.Wyszło rewelacyjne.Pozdrawiam

  52. […] * Przepis pochodzi z bloga Lawendowy Dom […]

  53. Fiver napisał(a):

    Próbowałam wczoraj zrobić mleko kokosowe. Składniki dałam jak w przepisie w proporcji 1:4. Blendowałam i blendowałam z przerwami i wyszła jedna wielka pulpa a mleka bardzo mało. Ledwie można było je odcedzić na sitku. Co zrobiłam nie tak? Co powinnam zmienić?

  54. Jola La Ziemlanski napisał(a):

    Robilam z twojego przepisu- pyszne :)

  55. Marzena Wilczyńska napisał(a):

    tylko trzeba przynajmniej godzinę wcześniej wiórki namoczyć

  56. Agnieszka P-k napisał(a):

    A jak zrobic to wyciskarką slimakową,całą wode z wiorkami wlac i niech sie pare minut tam w srodku miesza czy wystarczy tylko je przepuscic?

  57. Ania Pająk napisał(a):

    tylko chyba trzeba mieć super mikser kielichowy, bo jak chciałam zmiksować taki wrzątek to cała pokrywa „poszła ” do góry…musialam odczekać dłuższą chwilę, żeby dalej miksować, ale mleko super

  58. Małgorzata Oczkowska napisał(a):

    robiłam dzisiaj też a potem deser z chia – to jest szleństwo jakieś w ustach :-)

  59. […] moje koktajle bazowały na mleku roślinnym. Świetnie sprawdzały się tu domowej produkcji mleko kokosowe lub migdałowe. Tym razem zamiast mleka bazą koktajlu jest sok mandarynkowy. Użyłam soku marki […]

  60. […] kiedy poznałam najprostszy i najtańszy sposób na zrobienie mleka kokosowego z TEGO przepisu, robię je bardzo często i wykorzystuję, gdzie się da. Wystarczy zmiksować w blenderze […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *