Jak zrobić ogórki małosolne

5 czerwca 2017, 21:43 | Bezglutenowe Kuchnia przetwory | 12
Jak zrobić ogórki małosolne

Wiele osób pyta mnie, jak zrobić ogórki małosolne. Gdy tylko częstuję kogoś moimi małosolnymi słyszę prośbę o dokładny przepis J Proszę bardzo – sprawa jest prosta, a sezon na małosolne właśnie wystartował. Na bazarach można bez problemu kupić ogórki gruntowe. Kupując je zwróć uwagę, czy są świeżo zerwane. Powinny być twarde i jędrne. Ja wybieram niewielkie, najchętniej takie, które mają jeszcze widoczne pozostałości żółtego kwiatka na końcu – wtedy mam pewność, że były zrywane niedawno. Warto kupować ogórki u sprawdzonego sprzedawcy. Jeśli trafią nam się ogórki gorzkie, to cała praca pójdzie na marne.

Jak zrobić ogórki małosolne

2 kg ogórków (ilość zależy od wielkości słoja lub ceramicznego garnka, jakim dysponujesz)

główka czosnku

kawałek korzenia chrzanu

2 spore gałęzie kopru (chodzi o koper ogrodowy, a nie o koperek, który dostępny jest w sklepach w małych pęczkach praktycznie przez cały rok)

sól

opcjonalnie: 2 liście wiśni

  1. Ogórki wyszorować, koper opłukać, chrzan pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Na dno wyszorowanego słoja położyć ciasno zwiniętą gałązkę kopru.
  3. Ułożyć ciasno pierwszą warstwę ogórków, wciskając między nie chrzan i czosnek.
  4. Następnie ułożyć drugą warstwę i również powciskać powkładać między ogórki chrzan i czosnek.
  5. Przygotować solankę. Na litr zimnej wody z kranu wsypać 1 ½ łyżki soli.
  6. Dokładnie wymieszać i zalać ogórki. Jeśli ogórki nie są przykryte, dorobić solankę i dolać do słoika.
  7. Na wierzchu położyć talerzyk i przycisnąć go kamieniem.
  8. Odstawić ogórki w ciepłe miejsce – ja trzymam je na parapecie. Po dwóch dniach są już gotowe.

Długość kiszenia zależy od indywidualnych preferencji. Przyznaje, że uwielbiam ogórki jednodniowe, a najbardziej smakuję mi takie dwudniowe. Jeśli w pomieszczeniu jest bardzo ciepło, proces kiszenia następuje szybko. Aby go przerwać, gotowe ogórki należy wstawić do lodówki. Smacznego :)

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

12 odpowiedzi na “Jak zrobić ogórki małosolne”

  1. Pycha, chyba W Domu pod Dobrym Aniołem też dziś już ogórki wskoczą do słoika.

  2. Ewelina Skrzyniarz napisał(a):

    Ja już dwa razy robiłam i najbardziej lubię jednodniówki ale przepis trochę inny. Na 1 litr wody 2 łyżki soli i łyżka cukru no i przyprawy gorczyca, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy to gotuję i zalewam ogórki w kamieniaczku. A nastēpnego dnia konsumpcja!

  3. Edyta EM napisał(a):

    hmmm….u nas jeszcze do małosolnych jak do nieba :/ z kupnych nie robimy,a na te z ogródkowa trzeba jeszcze chwilę poczekać :)

  4. Katarzyna Wiśniewska napisał(a):

    Dla mnie już na następny dzień najlepsze

  5. Magdalena Sarzalska napisał(a):

    Ja daję tylko 1 łyżkę soli na litr gorącej wody i tym zalewam aż zakryje ogórki. Muszą być ciasno ułożone. Do litrowego słoika ząbek czosnku i kawałek chrzanu. Mam pewność że dzieci zjedzą :) no i zostawiamy na kiszone :p

  6. Aleksandra Brozyna napisał(a):

    zawsze zalewalam przegotowana-osolona i ostudzona woda ,ale proba nie strzelba ;)

  7. Anna napisał(a):

    Gdzie kupic taki słoik? Cudny

  8. Gośka napisał(a):

    Ilo litrowy słój na 2 kg ogórków pasuje ?

  9. Sylwia Serafin napisał(a):

    Od lat robię tak samoprosto i smacznie

  10. Monika napisał(a):

    Jak w taki słój włożyć talerz i go przycisnąć?:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *