Jak zrobić perfekcyjne faworki – krok po kroku

5 stycznia 2015, 19:34 | Ciasta i ciasteczka Karnawał Kuchnia Pączki i faworki Przepisy Wegetariańskie | 19
Jak zrobić perfekcyjne faworki – krok po kroku

faworki_8Jeśli tak jak ja należycie do klubu faworkożerców, to czas moi mili, byście nauczyli się również, jak się je przygotowuje. Znam sporo osób, które uwielbiają ten karnawałowy przysmak, ale przyznają się do kulinarnego analfabetyzmu w tym delikatnym, żeby nie rzec kruchym temacie. Na szczęście macie mnie :) Dziś krok po kroku pokażę Wam, jak osiągnąć faworkowe mistrzostwo. Bo faworek doskonały jest delikatny i kruchy, tak, że rozpływa się w ustach. I takie faworki zrobicie z moją pomocą.

faworki_2

Faworki (chrust)

400 g mąki
6 żółtek
8 łyżek śmietany 18 %
2 łyżki spirytusu
1/2 łyżeczki soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania

1. Mąkę przesiać na stół, w środku zrobić dołek, dodać żółtka, wymieszać, zagarniając mąkę do środka.
2. Następnie dodać pozostałe składniki, czyli śmietanę, spirytus i sól. Zagnieść składniki tak, by się połączyły.
3. Przechodzimy do najcięższego punktu zabawy, czyli wyrabiania ciasta. Wyrabiamy przynajmniej 15 minut, dość brutalnie, tak, by jak najlepiej napowietrzyć ciasto. To dzięki temu po usmażeniu faworki będą kruche. Pomagamy sobie wałkiem do wałkowania, którym walimy w ciasto, co jakiś czas.
4. Wyrobione, gładkie ciasto uformować w kulkę, owinąć w folię i zostawić na pół godziny, niech odpocznie. Zobaczycie, jakie będzie miękkie i delikatne po tym czasie.
5. Wypoczęte ciasto rozwałkować porcjami na cieniutkie placki. Każdy placek pociąć nożem, lub tak jak ja radełkiem na paski szerokości ok. 2-2,5 cm i długości ok. 15 cm. Po środku zrobić nacięcie i przeciągnąć koniec paska.

6. Przygotować duży talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. W płaskim garnku rozgrzać olej i partiami smażyć faworki z obu stron na złoto. Ten proces jest bardzo dynamiczny, dlatego trzeba działać szybko, żeby faworki się nie przypaliły.
7. Usmażone faworki wyławiać łyżką cedzakową i układać do odsączenia na talerzu z ręcznikiem. Następnie ułożyć w stos i szczodrze obsypać cukrem pudrem.

faworki_3

faworki_9

faworki_4

faworki_6

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

19 odpowiedzi na “Jak zrobić perfekcyjne faworki – krok po kroku”

  1. davenia napisał(a):

    marzenie…
    jednak rozumiem, ze ostatnie zdjecie to nie twoje dzielo. w przeciwnym wypadku nie prezentowalabys figury takiej jak na zdjeciu pierwszym…

  2. Magda napisał(a):

    piękne faworki, u nas w domu robi się je zwykle tylko w 1 dzień w roku – Tłusty Czwartek, i to tylko wtedy gdy poproszę o to mamę.

  3. Muszka napisał(a):

    Narobiłaś mi smaku na takie faworki:) w tym roku na tłusty czwartek będę robiła:)

  4. Moja Mama Gotuje napisał(a):

    Oj, czuje już ich niebiański smak. Niedługo czas karnawałowych szaleństw i słodkości. :D

  5. […] nie ma sprawy, przepis z dokładną instrukcją przygotowania perfekcyjnych faworków znajdziesz tu. Smacznego […]

  6. Malwina Niko napisał(a):

    Ewelina Wykurz

  7. Ewa Wygoda napisał(a):

    O jakie ładne ale pęcherzyków nie widać

  8. Aga napisał(a):

    Czy jeśli dam
    śmietanę 10 zamiast 18 bardzo popsuje efekt?

  9. Barbara Lutomirska napisał(a):

    Z pewnością wypróbuję ten przepis. Jestem uzależniona od faworków ;-)

  10. Ana Sun napisał(a):

    My tez dziś z faworkami

  11. Kasia Królik napisał(a):

    Niestety guma od samego początku.

  12. Karolina Błażejewska napisał(a):

    A to nasze wczorajsze

  13. Najlepszy przepis, robilam kiedys, przepyszne :-)

  14. Smart Nest napisał(a):

    Nigdy nie robiłam, ale przez te mrozy chyba jednak się skuszę :)

  15. Lidka Krawczyk napisał(a):

    Dziś przez Ciebie blok zrobiłam. To teraz muszą być faworki. !!!!! Jak tu trzymać linię? ???

  16. Gabriela Kielak napisał(a):

    O jak apetycznie wyglądają uwielbiam konsumować. Smażone na oleju czy smalcu ? Kiedyś robiłam i mi nie wyszły i nie mam odwagi ponownie się zabrać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *