Jej Wysokość Dynia…

27 października 2009, 12:49 | Dieta Dzieci dzieci w kuchni Kuchnia Przepisy Zupy | 7
Jej Wysokość Dynia…








Dynia to bardzo fotogeniczna bestia. Jak na nią nie spojrzeć, zawsze wygląda dobrze. Ciepła dyniowa zupa posypana świeżo startym parmezanem to dla mnie kwintesencja jesieni. Robi się ją banalnie prosto. Do garnka wrzućcie kilka obranych i pokrojonych w kostkę (niezbyt małą) ziemniaków, do tego Jej Wysokość. Zalać to trzeba bulionem, posolić i gotować, aż warzywa zmiękną. Wtedy wrzucam ząbek czosnku, bo my czosnek lubimy nawet w deserach, miksuję wszystko na krem, przelewam na talerz, a jeszcze lepiej do miseczek. Na koniec parmezan i świeżo starty pieprz.
Na zdjęciach zupę przygotowuje Jagoda i jej brat Szymek, nasi dzielni kucharze z książki „Dzieciaki do kuchni, czyli rodzinne gotowanie”.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

7 odpowiedzi na “Jej Wysokość Dynia…”

  1. majana napisał(a):

    Lubie zupkę dyniową :) Właściwie w zeszłym roku dopiero poznałam smak dyni i się w nim zakochałam:)
    Piękne zdjęcia , bardzo lubię jak dzieciaczki gotują :)
    Pozdrawiam:)

  2. folkmyself napisał(a):

    Z czosnkiem?
    Mniam nie może nie być dobra!

  3. karolka napisał(a):

    Rok temu wlanise taka zupka dyniowa z parmezanem sie zajadalam. Pyszna jest!

  4. Małgosiaart napisał(a):

    Zdjęcia są piękne. Można je oglądać i oglądać…i tak bez końca:)

  5. Liska napisał(a):

    Czosnek w deserach? Wow, niezwykłe fusion ;-) Ale ja kaszę gryczaną z sosem mięsnym posypywaam kiedyś cukrem, więc wszystko jest możliwe.
    Pozdrawiam ciepło :)

  6. Śnieżka gotuje napisał(a):

    O jak miło Cię widzieć. Zaglądam i zaglądam i na posty czekam :)
    Dynia wspaniała.
    Pozdrawiam serdecznie

  7. Pikinini napisał(a):

    U nas w zupie dyniowej musi być gałka muszkatałowa. Parmezanu nie sypałyśmy, ale dosypiemy następnym razem:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *