Jesteście gotowi? Żabnica w roli głównej

7 września 2012, 13:39 | Dania główne Kuchnia | 5
Jesteście gotowi? Żabnica w roli głównej

W ogromnej kuchni starego, ponad dwustuletniego domu było nieco tłoczno. Dzieci, psy i kilkoro dorosłych. Mieszanka języków, śmiechy, ogólny rozgardiasz. Za oknem słońce powoli chyliło się ku zachodowi, oświetlając rzędy obwieszonych winogronami krzewów. Tuż u stóp Pirenejów, na granicy hiszpańsko-francuskiej, spotkaliśmy się, by spędzić wspólnie ten wyjątkowy wieczór. Anita i Joan z koszami smakołyków przybyli, by nauczyć nas, jak się gotuje w Katalonii.

Żabnica z ziemniakami

Suquet de rap amb patata

500 g świeżych krewetek

500 żabnicy lub innej morkiej ryby (oczyszczonej i podzielonej na porcje)

2 cebule

2 ząbki czosnku

6 pomidorów

5 ziemniaków

½ l buliony rybnego (w oryginale z owoców morza)

czerwone wino

oliwa

sól

Na dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć krewetki z obu stron po 2-3 minuty i odłożyć je na talerz.

Następnie przygotować „sofrito”. Na patelnię wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek, zeszklić, a następnie dodać pozbawione skórki i pokrojone pomidory oraz pokrojone w plasterki ziemniaki.

 

Dolać bulion i wino. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miekkie. Następnie ułożyć na wierzchu kawałki ryby i dusić jeszcze ok. 7-10 minut, pod koniec dodać krewetki.

Naczynie pozostawić pod przykryciem jeszcze kilka minut, żeby składniki „doszły”. Podawać z pieczywem.

Ten wieczór na zawsze zostanie w mojej pamięci. Dziękuję Anitko za przepis i nasze wspólne zdjęcie.

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

5 odpowiedzi na “Jesteście gotowi? Żabnica w roli głównej”

  1. jagienka napisał(a):

    ale ekstrawaganckie danie… chętnie bym spróbowała

  2. Kosmalska Anita napisał(a):

    To my dziekujemy Beatko!

  3. Jswm napisał(a):

    już się bałam, że będzie zdjęcie żabnicy ;)
    super danie, wyobrażam sobie jakie było pyszne!

  4. Andrzej napisał(a):

    Oglądając w pierwszej kolejności zdjęcia byłem przekonany, że w roli głównej wystepują krewetki.
    Zdziwiłem się podczas czytania przepisu, że chodzi tu głównie o żabnicę. Myślę, że wyszło to z korzyścią dla botszego smaku potrawy. GRATULUJĘ ! Już nie mogę się doczekać kiedy tych pyszności spróbuję.
    A jeśli jesteśmy przy krewetkach, to nie zapomnę pysznego makaronu z krewetkami jakie jadłem nie tak dawno w Sopocie. Podane w sosie śmietanowo – serowym i bardzo pikantne. RE WE LA CJA .

  5. Mesh napisał(a):

    Nie mogłam się oprzeć. Bez wina ze względu na małe dzieci, z małymi krewetkami bo takie akurat miałam i dorszem. Absolutna pycha.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *