Jogurtowe ciasto z rabarbarem. Garden time!

4 maja 2012, 10:25 | Ciasta i ciasteczka Dieta Dom i ogród Dzieci Kuchnia Ogród Przepisy Wegetariańskie | 21
Jogurtowe ciasto z rabarbarem. Garden time!
Jogurtowe ciasto z rabarbarem przygotowuje się błyskawicznie. Wspaniale nadaje się zarówno na popołudniową przekąskę, jak i na majówkową wycieczkę. Ale uwaga, to ciasto w naturze jest lekko zakalcowate, wilgotne, taki jest jego naturalny urok :) Nie lubi długiego, dokładnego mieszania, wystarczy, by składniki jedynie się połączyły, nie więcej. W moim ogródku rabarbar już dążył się rozszaleć, a rodzina domaga się rabarbarowych wypieków. Cóż robić, trzeba piec ;)
jogurtowe-ciasto-z-rabarbarem_2

Jogurtowe ciasto z rabarbarem

100 g mąki pszennej białej
100 g mąki pszennej
pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki sody
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
125 g cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
80 g roztopionego masła
150 ml naturalnego jogurtu
300 g
rabarbaru
  1. Rabarbar umyć, pokroić w plasterki, oprószyć mąką i wymieszać. Dzięki temu rabarbar nie opadnie podczas pieczenia na dół ciasta.
  2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
  3. Do masy dodać stopniowo oba rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem i sodą, masło, jogurt i na końcu owoce.
  4. Wymieszać składniki. To jest ten rodzaj ciasta, który nie znosi długiego, dokładnego mieszania. Wystarczy kilka obrotów miksera, nie więcej.
  5. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C ok. 50 minut.
  7. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. 

jogurtowe ciasto z rabarbarem

oregano

jogurtowe ciasto z rabarbarem_3


Życzę Wam wspaniałego dnia!
Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

21 odpowiedzi na “Jogurtowe ciasto z rabarbarem. Garden time!”

  1. unamujer napisał(a):

    Ciasto jest bardzo smaczne, a pracy z nim tyle, co nic :-)
    Pozdrawiam!

  2. Krystyna Banaczkowska napisał(a):

    Jeszcze nigdy do tej pory nie wyszło mi ciasto na jogurcie :( Za każdym razem super ekstra zakalec. Czy są jakieś zasady których powinnam się trzymać robiąc ciasta na jogurcie ?

  3. Marlena Marchewka napisał(a):

    a do kiedy rabarbar można zajadać? słyszałam gdzieś/ kiedyś, że ok 20 czerwca już jest niesmaczny i nie powinno się go jeść… bardzo bym chciała, aby to były brednie

  4. Beata Nadobre napisał(a):

    Właśnie upiekłam to ciasto i wyszło idealne do popołudniowej herbatki. Nie za słodkie, puszyste, z orzeźwiającym smakiem rabarbaru. I tak ładnie wygląda po przekrojeniu. Na pewno jeszcze zagości na moim stole :)

  5. kathleene napisał(a):

    Jakoś nigdy nie piekłam w keksówce ciast, które mają w środku tyle owoców, sama nie wiem czemu… Koniecznie muszę to nadrobić bo uwielbiam keksówkowy kształt, fajnie się to kroi i zajada, łatwo wziąć ze sobą zapakowane jak chleb :)
    Ps. Urzekło mnie drugie zdjęcie, jest cudne :)

  6. kasienka napisał(a):

    rok temu upieklam to ciasto pierwszy raz, czekalam cala jesien, zimę…a dzis…pierwszy rabarbar wlasnie udalo mi sie zakupic, ciasto juz w piekarniku :-) kocham to ciasto:-) pozdrawiam wszystkich rabarbarowiczów:-)

  7. Beata Palikot-Borowska napisał(a):

    ale, że co??? to już z tego roku????? no nieeeee_ smacznego_uwielbiam rabarbar <3

  8. Rabarbarowo.pl napisał(a):

    Zakalce najlepsze :D

  9. Olga Hałambiec-Mazur napisał(a):

    O prosze :) jutro pieke bo dzis maz wlasnie patrzac na rabarbar w ogrodzie powiedzial;A moze jakies ciasto??? :)

  10. Alina Łęska napisał(a):

    Piękne zdjęcie! :-) Z resztą jak i cała oprawa graficzna blogu!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *