Kaczka z jabłkami. Jak upiec kaczkę – 6 kroków do sukcesu.

28 października 2015, 22:03 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia | 25
Kaczka z jabłkami. Jak upiec kaczkę – 6 kroków do sukcesu.

Kaczka z jabłkami to danie, które przynajmniej raz w sezonie musi się pojawić na moim stole. Wiele osób ma tremę przed zmierzeniem się w kuchennym zaciszu z kaczką. Spokojnie, nie ma powodu do obaw, a jesień to idealny moment na kaczy debiut. Proponuję przepis prosty, przez który przejdziemy wspólnie krok po kroku. To co, zaczynamy?

Jak upiec kaczkę?

Po pierwsze – jeśli jest mrożona, rozmrażać ją trzeba powoli, najlepiej pozostawiając na dwa dni w lodówce. Jeśli potrzebujesz szybszego rozmrażania, najlepiej zostawić ją na noc w zlewie w zimnej wodzie.

Po drugie – rozmrożoną umyć dokładnie, osuszyć, natrzeć wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Można też dodać sok z cytryny lub słodką paprykę. Najlepiej taką natartą kaczkę zostawić na noc w lodówce, ale jeśli czasu brak, zostawić na godzinę w chłodnym miejscu.

Po trzecie – wnętrze wypełnić nadzieniem. Polecam kwaśnie jabłka (ok. 4 sztuk należy pokroić w cząstki, pozbawić pestek i włożyć do środka), kaszę gryczaną z grzybami cebulką lub czerwoną kapustę z cebulą i łyżką dżemu z czarnej porzeczki.

Po czwarte – spiąć otwór wykałaczkami i położyć w brytfannie.

Po piąte – posmarować  masłem, wlać na dno brytfanny ½ szklanki wody i włożyć kaczkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

Po szóste – podczas pieczenia należy często polewać kaczkę wytapiającym się tłuszczem. Taką 2-kiloramową kaczkę piec ok. 2 – 2,5 godziny. Jeśli jest mocno zrumieniona, można ją przykryć z wierzchu folią aluminiową. Proste, prawda?

kaczka-z-jablkami_7

Kaczka z jabłkami

kaczka ok. 2 kg

8 kwaskowych jabłek

2 łyżki majeranku

sól

pieprz

łyżka masła

dodatkowo:

wykałaczki

  1. Kaczkę natrzeć od wewnątrz i na wierzchu solą, pieprzem i majerankiem.
  2. Wstawić do lodówki na godzinę.
  3. Przygotować 4 jabłka.
  4. Umyć je, pokroić na ósemki, pozbawić gniazd nasiennych.
  5. Nadziać kaczkę i spiąć otwór wykałaczkami.
  6. Posmarować masłem i ułożyć w brytfannie.
  7. Na dno brytfanny wlać pół szklanki wody.
  8. Wstawić kaczkę do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok. 2 godzin, często polewając wytapiającym się tłuszczem.
  9. Na 20 minut przed końcem pieczenia dodać pozostałe pokrojone wcześniej i pozbawione pestek jabłka.

kaczka-z-jablkami_6

kaczka-z-jablkami_5

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

25 odpowiedzi na “Kaczka z jabłkami. Jak upiec kaczkę – 6 kroków do sukcesu.”

  1. Jadwiga Matsouka napisał(a):

    Tylko zyczyc smacznego. Mam wielka ochote na kawalek pieczonej kaczki.

  2. Uwielbiam kaczkę z jabłkami ;-)

  3. Joanna napisał(a):

    Ja też jesienią piekę kaczkę. W Poznaniu jada się ją z pyzami drożdżowymi i modrą kapustą. Pycha!
    Ostatnio przypadkowo trafiłam na program Ewa gotuje i tam Ewa gotowała, a raczej piekła piersi z kaczki z żurawiną, czerwonym winem i tymiankiem. Zrobiłam natychmiast i po prostu oszalałam. Przepyszne! Ale na najbliższy niedzielny obiad będzie u nas kaczka Beaty! Dzięki za przepis. Joanna

  4. Ania Wachowiak napisał(a):

    Pieke kaczkę regularnie:-) super zdjecia

  5. Jola Kleczkowska napisał(a):

    Piekne zdjecia :) , dzisiaj piateczek , mysle ze wieczor spedze z

  6. Młoda Mama Zadbana Tanim Kosztem napisał(a):

    Właśnie zabieram się za pieczenie kaczki, a dokładnie za jej doprawienie :-) Moja ulubiona wersja to kaczka z jabłkami i majerankiem :-) Mam nadzieję, że jej nie Spale ( też jestem dość zakręcona, jestem Pani imienniczka i także prowadzenia bloga :-) Pozdrawiam i korzystając z okazji życzę Wesołego Alleluja :-)

  7. Kamil Tomasz Kolosz napisał(a):

    Oczywiście. 1 godz pieczenia na 1 kg wagi. Osobiście polecam dłużej ale na niższej temperaturze.

  8. Taka kaczkę właśnie zrobię

  9. Monika Dąbrowska napisał(a):

    Haha właśnie wstawiłam do pieczenia

  10. Justyna Walczak napisał(a):

    Wygląda apetycznie, ale mam dziś inne plany ;)

  11. Gosia Kamila napisał(a):

    U mnie dziś też ptak pieczony ….kurczak

  12. RichardDanuta Stronski napisał(a):

    Wlasnie dzisiaj mielismy….

  13. Moja osobistosc napisał(a):

    mój mąż robi najlepszą wiec ja się nawet do niej nie tykam ;p

  14. Dorota Świątek napisał(a):

    Wczoraj była na obiad z pieczoną dynią.

  15. Beata Szczechura napisał(a):

    W tym sezonie jeszcze nie, ale to jest do nadrobienia koniecznie <3

  16. Krupeczka napisał(a):

    Czy mięso kaczki przed przyprawianiem trzeba moczyć w mleku? Gdzieś obiło mi się o uszy, że może zalatywać zapachem błota.
    Po raz pierwszy przymierzam się do kaczki, więc nie mam praktyki.

  17. lido napisał(a):

    w/g tego super przepisu polecam upiec na Swieta „kaczke blizniaczke”….ha, haaa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *