Kanelbullar – szwedzkie bułeczki cynamonowe

26 października 2016, 18:21 | Chleby i bułki Kuchnia Wegetariańskie | 41
Kanelbullar – szwedzkie bułeczki cynamonowe

Podczas mojej letniej wyprawy do Szwecji oczywiście nie mogło się obejść bez zjedzenia tradycyjnej bułeczki cynamonowej kanelbullar. To pyszny drożdżowy zawijaniec szczodrze doprawiony masą cynamonową. Moje córki suszyły mi głowę, aż wreszcie podwinęłam rękawy i upiekłam ten przysmak. Są genialne, a zapach, jaki się unosi w domu podczas pieczenia wart jest chyba milion dolarów (albo więcej). Cóż, od razu uprzedzę, nie jest to wypiek dietetyczny. Ale jedna taka ciepła bułeczka warta jest grzechu ;)

kanelbullar-szwedzkie-bueczki-cynamonowe-przepis_07

kanelbullar-szwedzkie-bueczki-cynamonowe-przepis_08

kanelbullar-szwedzkie-bueczki-cynamonowe-przepis_03

kanelbullar-szwedzkie-bueczki-cynamonowe-przepis_01

Kanelbullar – szwedzkie bułeczki cynamonowe

ciasto:

450 g mąki pszennej (wymieszałam mąką białą i pełnoziarnistą)

opakowanie drożdży instant

szczypta soli

50 g cukru

270 ml mleka

100 g masła

nadzienie:

100 g masła

100 g cukru

2 czubate łyżki cynamonu

dodatkowo:

jajko

gruby cukier do posypania

  1. Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól i cukier.
  2. Mleko podgrzać, tak by było ciepłe, ale nie gorące.
  3. Masło roztopić.
  4. Do suchych składników wlać mleko i masło. Wyrobić gładkie ciasto.
  5. Przykryć je i odstawić do wyrośnięcia.
  6. Przygotować nadzienie. Masło roztopić. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
  7. Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie, rozwałkować na prostokąt (30×50 cm) o grubości 1 cm.
  8. Wyłożyć nadzienie, pozostawiając niewielki margines.
  9. Zrolować placek zaczynając od dłuższego boku.
  10. Posmarować brzeg jajkiem i delikatnie skleić.
  11. Pokroić rulon na kawałki szerokości ok. 3 cm.
  12. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać cukrem.
  13. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
  14. W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 st.C. Wstawić bułeczki do piekarnika i piec ok. 15 minut. Jeśli zbyt szybko się rumienią, można je przykryć folią aluminiową.
  15. Upieczone bułeczki ułożyć na kratce do ostygnięcia. Smacznego :)

kanelbullar-szwedzkie-bueczki-cynamonowe-przepis_06

kanelbullar-szwedzkie-bueczki-cynamonowe-przepis_05

kanelbullar-szwedzkie-bueczki-cynamonowe-przepis_02

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

41 odpowiedzi na “Kanelbullar – szwedzkie bułeczki cynamonowe”

  1. Jola La Ziemlanski napisał(a):

    Macham macham :* tez mam jeszcze cos do zrobienia

  2. Maddy Zaremba napisał(a):

    ️i życzę abyś szybciutko uwinela się z pracą.

  3. Monika Laudańska napisał(a):

    nie macham rączką, nadgarstek mnie boli od pisania, ale mogę pomachać rzęsami, mach, mach i z powrotem do roboty

  4. Justyna Walczak napisał(a):

    Cudne, szkoda tylko, że nie istnieje na świecie przepis na wszelkie bułeczki i rogaliki z mąki ryżowej, bo innej nie mogę jeść :/

  5. Manufaktura Radości napisał(a):

    Pragnę tych bułek od jakiegoś miesiąca. Dziękuję za ten przepis, zrobię w weekend:))

  6. Robert Gutowski napisał(a):

    Oj… jeszcze nikt tak do mnie się zwracał… ;)

  7. Aneta Gwiner napisał(a):

    Beatka Tobie takie bułeczki nie zaszkodzą :) U mnie dziś nic słodkiego bo detoks. Za to miałam kuskus pieczone kurcze i pomidorki :)

  8. Bułeczki super choć ja akurat na diecie no i macham do Ciebie

  9. Patrycja Skłodowska napisał(a):

    Niezły wypiek, Beata :) Ja pracuję, bo wiadomo, kto ma własny biznes ten jest w pracy cały dzień. A na deser były u mnie pierogi z nadzieniem jabłkowym, bo trzeba sobie czasem życie osłodzić. Macham, żeby było Ci raźniej obiema łapkami.

  10. i znikam w mojej kartkowej krainie bo u mnie zagościły już święta i majsterkuję zawieszki do prezentów :)

  11. Gosia Kamila napisał(a):

    W Danii one nazywają się kanelsnegle czyli ślimaki cynamonowebardzo popularne ściskam z wieczora ☺

  12. Joanna Malczewska napisał(a):

    Dokładnie takie znam z Danii :) palce lizać :)

  13. Agnieszka Maria napisał(a):

    Gotujemy. Zupke dyniowa i canelloni ze szpinakiem i feta! Buleczki sa cudne i mega pyszne pewnie, ale u mnie fit days ;)

  14. Magdalena Dorosz napisał(a):

    Ja niestety też jeszcze pracuję, więc łączę się w bólu :( szkoda, że taka bułeczka mi nie umili wieczornego posiedzenia przed laptopem ;)

  15. Anna Sankowska napisał(a):

    Ja podobne bułeczki robiłam dla dzieci w weekend

  16. Katarzyna Styś napisał(a):

    Ooo to jest pomysl. Ja dzis potrzebuje cukru! Nie powinnam bo diete „*” trafi a droga do celu daleka, ale czasem czlowiek musi inaczej sie udusi ;)

  17. Anna Wrońska napisał(a):

    Czy te bułeczki długo pozostają miekkie? Albo chociaż zdradź mi jak najlepiej je przechowywać;) mam szwedzki przepis ale niestety szybko twardnieją…

  18. Madame Malonka napisał(a):

    Wygladaja cudnie. Na jesienne wieczory to takie tłuściutkie babeczki są w sam raz do gorącej herbatki :)

  19. Magda napisał(a):

    Właśnie się za nie zabieram… :) Czy mogę zapytać jako blondynka czy wyrabianie oznacza wyrabianie ręczne czy można mikserem to jakoś połączyć ? ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *